בהנהלת משרד האוצר התקיימה היום (שלישי) הערכת מצב על ההשלכות הכלכליות בישראל של המלחמה באוקראינה. לפי הסקירה שהציגו החשב הכלכלי יהלי רוטנברג והכלכלנית הראשית שירה גרינברג - בישראל יש די מלאי של חיטה, מספוא ודלקים במחסני החירום הציבוריים והפרטיים. כך שלפי שעה, למרות התייקרות החוזים העתידיים על חיטה, אין הצדקה להעלאת מחירים.
איך המלחמה באוקראינה תשפיע כלכלית על ישראל? בכירים במשרד האוצר: התייקרות החיטה לא מצדיקה כרגע העלאת מחירים#חדשותהערב @lielkyzer pic.twitter.com/dcowIVMpUd
כמו כן, נקבע שלפי שעה השפעת הסנקציות הכלכליות נגד רוסיה אינה משמעותית בנוגע לישראל. אך סביר שתתפתח ויתקיימו הערכות מצב נוספות בעניין.
בד בבד, בחדשות הערב פורסם כי חברות גדולות במשק המייבאות תבואה מאוקראינה מבטלות את ההזמנות בעקבות הלחימה. גורמים המעורים בנושא אמרו לכאן חדשות כי הרוסים לא נותנים לאוניות משא לצאת מנמלי אוקראינה מזה כשבוע. מדובר בסחורה כמו חיטה, תירס ותבואות נוספות המשמשות גם כאוכל לפרות – מה שעלול להשפיע על תעשיית החלב והבשר.
מחיר הלחימה | המשלוחים שאמורים להגיע מאוקראינה מבוטלים - והמחירים עלולים לזנק #חדשותהערב @amsterdamski2 pic.twitter.com/TpzQSJ53p5
— כאן חדשות (@kann_news) March 1, 2022
בעקבות הקורונה החברות בארץ מחזיקות מלאי גדול כך שלא צפוי מחסור. אך הדבר עשוי להשפיע על המחירים בתעשיית החלב והבשר. זאת מכיוון שיש צורך למצוא מקורות אחרים לייבוא – בין השאר מדרום אמריקה. כך שגם המשלוח יהיה יקר יותר וגם בגלל עליית מחיר שתיגרם בשל העלייה בביקוש לתבואה מדרום אמריקה.
עד כמה אירופה תלויה ברוסיה? @amsterdamski2 מסביר ב-#חדשותהערב למה העולם המערבי כל כך מהסס להחריף את העיצומים pic.twitter.com/D5SC2ANB1S
— כאן חדשות (@kann_news) February 27, 2022
במקביל מחיר החיטה מטפס לשיא ועומד על שווי גבוה יותר מזה שהיה לפני האביב הערבי ב-2011, מה שהיה גם חלק מהסיבה למהפכות. בנוסף מחיר הנפט ממשיך לטפס בעקבות התמשכות המלחמה באוקראינה.
רק הלילה עלה מחיר הדלק ב-ב-34 אגורות לליטר בנזין ועומד על 7.05 שקלים - מדובר בשיא שלילי חדש בשמונה השנים האחרונות.