קטנועים במסווה של אופניים חשמליים

קטנועים במסווה של אופניים חשמליים
האופניים החשמליים שמציפים את רחובות הערים בישראל - הם לא באמת אופניים חשמליים. מדובר למעשה בקטנועים שמאפשרים גם לדווש מדי פעם. השגנו אופניים חשמליים אמיתיים וניסינו להבין למה אין עוד הרבה כאלה
מחבר שאול אמסטרדמסקי מחבר שאול אמסטרדמסקי
Getting your Trinity Audio player ready...
-
צילום: -

אופניים חשמליים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהנוף ברחובות הערים הגדולות ובאזור המרכז. 70% מהנסיעות באזור תל אביב נעשות על קורקינטים או אופניים חשמליים, אך יש לציין כי אלה לא אופניים חשמליים, אלא קטנועים.

אין ספק כי פקקים הם אחת מהבעיות הכי קשות שניצבות בפני הכלכלה הישראלית, וזו בעיה שעולה לנו מיליארדים כל שנה. בואו נודה בזה, הם גם אחת הבעיות הגדולות שניצבות בפני הבריאות הנפשית שלנו כל בוקר בדרך לעבודה. אחד הפתרונות לבעיה הזאת הוא די פשוט: אופניים או אופניים חשמליים. אך למרבית ההפתעה מתברר כי בישראל כמעט שאי אפשר למצוא אופניים חשמליים אמיתיים.

שוחחנו עם אורן לוטן, פעיל בארגון "אופניים בשביל ירושלים", אורן סיפר לנו כי באופניים שבארץ אין צורך לדווש כלל והם יכולים להגיע למהירויות של בין 50-40 קמ"ש בקלות. "נוצרה כאן איזו פרצה שכולם מנצלים, האופניים החשמליים שבארץ זה יצור כלאיים מוזר שלכאורה עבר את מכון התקנים, אבל בפועל הוא מגיע כבר מוכן לפרצה" אומר אורן.

נתקלנו בחנויות שבהן הפריצה היא חלק מהסיפור, גם אם בהעלמת עין. המוכר המליץ לנו על מהירות של עד 35 קמ"ש וציין כי אפשר להגיע אף ליותר

ביקרנו בכמה חנויות מרכזיות בתל אביב שמוכרות אופניים חשמליים. התעניינו בדגמים שמגיעים למהירויות גבוהות. בחלק מהחנויות אמרו לנו כי הם כבר לא מוכרים את הדגמים הללו והסבירו כי המהירות המותרת בחוק היא 25 קמ"ש, כששאלנו על אפשרות לפריצה למנוע הסבירו לנו כי הם לא מתעסקים בפריצה לאופניים והעלאות המהירות. אך נתקלנו גם בחנויות שבהן הפריצה היא חלק מהסיפור, גם אם בהעלמת עין. המוכר המליץ לנו על מהירות של עד 35 קמ"ש וציין כי אפשר להגיע אף ליותר. מעבר לכך, באינטרנט אפשר למצוא סרטונים רבים מפורטים ביותר על איך פורצים את המנוע של האופניים החשמליים ועוקפים את מגבלת המהירות, ובכך מייצרים קטנועים שמגיעים למהירויות גבוהות יותר בלי שום צורך ברישיון.

חשוב לציין כי לאופניים באיכות ירודה יש מחיר קטלני. בשנת 2020 מספר ההרוגים בתאונות עם אופניים חשמליים עומד על 21 אנשים, מדובר בעלייה של 31% משנת 2019. על פי הנתונים של רשות הכבאות וההצלה כ-150 שריפות הקשורות לאופניים או לקורקינטים חשמליים בבתים מידי שנה, לרוב – בעת הטענת הסוללה. אחת מהסיבות לסוללות שמתלקחות היא אנשים שמשפרים את האופניים שלהם ולשנות את מגבלת המהירות.

לא ברור מדוע הכבישים והמדרכות שלנו מלאים בעיקר באופניים חשמליים לא טובים. הסיבה העיקרית היא: כסף

לא ברור מדוע הכבישים והמדרכות שלנו מלאים בעיקר באופניים חשמליים לא טובים. הסיבה העיקרית היא: כסף. צריך לבקש מהיבואן שיטיס את האופניים במיוחד מאירופה ובנוסף צריך לשלם סכום נוסף מראש כדי להעביר את הבדיקה. כשמדובר באופניים זולים העולים כ-400 דולר מפס ייצור המוני התהליך קל יותר. ברגע שאישרת דגם אחד, יש לך את האישור במשך שנים קדימה. באופניים יקרים יותר העולים כ-3,000 דולר זה מסובך יותר. היצרנים הגדולים מייצרים דגמים שנתיים ולכן כל שנה כל דגם צריך אישור מחדש.

בשורה התחתונה, המערכת יוצרת תמריץ להביא סחורה גרועה וזולה במקום להביא את הסחורה האיכותית.

בפועל, אין הבדל גדול בנראות של אופניים חשמליים אמיתיים. יש להם מנוע עזר, הם נותנים "דחיפה" וסיוע קל בעליות. ברגע שעוברים את הגבלת המהירות – 25 קמ"ש, המנוע מפסיק. המטרה של אופניים חשמליים אמיתיים היא להחליף את הרכב הפרטי, ולאחר רכיבה ממושכת עליהם אפשר לומר כי אכן הם יכולים להחליף רכב פרטי ויש להם יתרונות רבים. הם אמנם לא זולים, אבל רכב פרטי הרבה יותר יקר.

הפופולריים