עולם העסקים נחשב גברי, במיוחד אם אתם חיים בחברה הערבית. אבל השינוי של השנים האחרונות מביא יותר נשים לעולם הזה, והן כבר יכולות ללמד את הגברים.
"יש שינוי בחברה הערבית, במובן שגם האישה היום צריכה לצאת לעבודה", מסביר ראש העיר טירה, מאמון עבד אלחי. הוא מספר על פרויקט מיוחד שנועד לסייע לאותן נשות עסקים להתפתח. "עיריית טירה יצרה פרויקט בשם בית ההזדמנויות, בו מקבלות בעלות עסקים קטנים חבילה שעוזרת להן להתאושש ממשבר הקורונה. הן מקבלות הרצאות בנושא שיווק דיגיטלי וצילומי מיתוג שיעזרו להן לשווק את מוצריהן באינטרנט".
דיאנה נסאר למשל, למדה רוקחות אבל הלב שלה בחר אחרת. "אני בחרתי לעבוד משמרת אחת כרוקחת, ושאר הזמן אני בעסק", היא מספרת. דיאנה משתתפת בפרויקט בית ההזדמנויות, והיא בעלת בית קפה וג'ימבורי. "השם של העסק זה 'שקדיה', שזו הפריחה. בתקווה שזה יביא מזל לטירה, שתפרח כלכלית, שיהיה שמח - כמו שמחת הפריחה באביב".
אם פעם היא נאלצה לקחת את הילדים שלה לשעת סיפור בכפר סבא, עכשיו היא עושה כאלה בעצמה, ובערבית. בית הקפה שלה עורך אירועי תרבות, מוזיקה, ומכיל גם ג'ימבורי. "המבוגרים יכולים ליהנות מכוס הקפה שלהם, כשהילדים משחקים בג'ימבורי, במקום לשחק עם הסוכר והמלח על השולחן".
כשאנחנו שואלים את דיאנה מה הפרויקט נתן לה, היא עונה בפשטות: "תקווה. בתקופת הקורונה, כל מה ששודר בתקשורת וכל האווירה מסביב הייתה שלילית, תחושה שזה לא ייגמר ושזה הולך לחיות איתנו. ואמרתי לעצמי, וואו, זה החלום שלי, ואני לא רוצה שהוא יתפרק".
"הפרויקט הזה קורה בתקופה קשה, תקופת הקורונה", אומרת נאילה חאסקיה, מובילת הפרויקט. "אבל הוא מעודד את הנשים, וקורא להן להגיע עם הפרויקט שלהן למקומות רחוקים, לכל עיר - ערבית או יהודית".
פרויקט שכל נדבך בו הוא של נשים
מראם עבד אלחי הקימה עסק לטיפוח, והלקוחות מגיעים מכל הסביבה. היא כבר 12 שנה בתחום, והעסק שלה קיים קרוב לשבע שנים. "עבדתי בהתחלה כשכירה, ואחר כך הגיע הזמן להיות עצמאית". במקום להיות שכירה, מראם החליטה ליצור את העתיד שלה בכוחות עצמה. אבל כמו כל עסק, היא הייתה צריכה עזרה. היא מספרת שבית ההזדמנויות נתן לה קורסים מעניינים וכלים שלימדו אותה איך לשווק, לנהל את העסק ולהתנהל עם לקוחות.
נורין קשוע, ממשתתפות הפרויקט, היא אופטומטריסטית שרכשה זכיינות ברשת אופטומטריה גדולה. בגיל 32, היא מבינה שהעתיד טמון ברשת. "זה מאוד חשוב, ואני מאמינה שהרשת יכולה לקדם כל עסק", היא אומרת. "אפשר להשתמש בכל מדיה אפשרית כדי להוכיח את עצמנו, להראות שיש לנו מוצרים טובים מאוד, שאנחנו יכולות לעשות דברים יפים ולספק צרכים ללקוחות שונים בעסקים שונים".
בפרויקט משתתפות נשים בלבד, ונשים בלבד מנהלות אותו. "אנחנו מאוד שמחות שהצלחנו לייצר פרויקט שכל נדבך בו הוא של נשים", אומרת סהר אלמוג, מובילת הפרויקט. "גם המקימות שלו, גם בעלות העסקים, וגם לשמחתנו הצלמת והמרצה שהבאנו הן נשים. יש פה ערך מוסף, והנשים מרגישות יותר נוח". מעיין סלע, צלמת בפרויקט מוסיפה על הערך של ההרכב הנשי של הפרויקט: "זה פרויקט נורא מיוחד, במיוחד שזה רק נשים. זה נותן איזו התרגשות מבחינתי. אנחנו מדרבנות אחת את השנייה, נותנות אחת לשנייה כוח, והכול באנרגיות טובות".
לדברי מאמון עבד אלחי, ראש העיר טירה, יותר ויותר עסקים מתנהלים על ידי נשים. "האישה הערבייה רואה היום בעצמה כגורם שיכול להקים ולנהל עסק ולהפתיע אתכם. אני עד לכך שההצלחה דווקא בעסקים המתנהלים על ידי נשים - יותר גדולה מההצלחה של גברים שמנהלים אותו סוג של עסק".