אתמול (רביעי) הודיע משרד האוצר בעוד צעד מזגזג, על תיקון במענק לעידוד החזרת עובדים מחל"ת. כך שגם מי שהחזירו עובדים בין סוף אפריל לתחילת מאי - כלומר בעיקר חנויות הרחוב והמעסיקים הקטנים ביותר - יהיו זכאים למענק של 3,500 שקלים לכל עובד. הגלגול של המענק הזה מקפל בתוכו את תמצית ההתנהלות הכלכלית של הממשלה מתחילת המשבר - צעד קדימה, צעד אחורה, והרבה מאוד זמן המתנה בין הצעדים האלה.
החלטת משרד האוצר כי גם בעלי עסקים שהחזירו עובדים מחל"ת באפריל יקבלו מענק על כל עובד שהוחזר משקפת את תמצית ההתנהלות הכלכלית של הממשלה מתחילת המשבר - צעד קדימה צעד אחורה והרבה מאוד זמן המתנה בין הצעדים האלה. @lielkyzer מסבירה#חדשותהערב pic.twitter.com/GdTBveCSar
— כאן חדשות (@kann_news) June 3, 2020
ראש הממשלה ושר האוצר היוצא כחלון הכריזו על מענק בסכום כולל של שישה מיליארד שקלים בסוף אפריל. ההחלטה נבעה לא רק מרצונם הטוב, אלא בעיקר בגלל שהמעסיקים הגדולים בתחום הקמעונאות - ובראשם הבעלים של פוקס, הראל ויזל - איימו שלא לפתוח את החנויות ולפטר עובדים.
אבל לקח עוד לא פחות מחודש עד שגובש ופורסם המתווה של המענק הזה - כלומר האופן שבו יחולקו שישה מיליארד השקלים. באמצע אותו החודש פרסמו במשרד האוצר הבהרה חריגה, והודיעו למעסיקים שיחזירו עובדים לפני פרסום המתווה, שהם בכל מקרה יהיו זכאים למענק.
ההפתעה של אותם מעסיקים הייתה גדולה כשגילו שהם אומנם זכאים אבל למענק, קטן באלפי שקלים. בזמן שמי שיחזיר עובדים לעבודה מתחילת השבוע הזה יקבל 7,500 שקלים על כל עובד, מי שהחזיר עובדים במהלך חודש מאי יקבל מחצית מהסכום בלבד. ומי שהחזיר עובדים לפני תחילת מאי - בעיקר חנויות הרחוב, המעסיקים הקטנים והחלשים ביותר - לא יקבל כלום.
אתמול כאמור, נרשם תיקון בעניין הזה. אבל מי שעדיין נשארו בחוץ הם כל אותם מעסיקים שמחזור ההכנסות שלהם נפגע בגדול בגלל הקורונה, ובכל זאת התאמצו להחזיק את העובדים ולשלם משכורות, ולא לשלוח אותם לקבל דמי אבטלה על חשבון הקופה הציבורית. המאבק שלהם כנראה עוד יימשך עד התיקון הבא.