בצל משבר קורונה: הבנקים בישראל הודיעו כי יאפשרו לבצע הקפאה של משכנתאות והלוואות למשך כמה חודשים. אך אזרחים רבים שרצו לנקוט באפשרות זו, גילו כי בנקים גובים ריבית נוספת על ההקפאה. דוקטור חדוה בר, המפקחת על בנקים, קראה היום (חמישי) לבנקים לבצע חשיבה נוספת בנושא הריבית.
בריאיון לליאת רגב בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב אמרה בר: "ההלוואות של המשכנתה הן בריבית נמוכה ביותר. שוק ההון סגור, הבנקים הם היחידים שממשיכים לתת אשראי". המפקחת על הבנקים ציינה כי 90 אלף משקי בית בישראל כבר קיבלו אישור לדחיית המשכנתה, וקראה לבנקים להירתם לצורך סיוע למשק.
בר התייחסה לערבויות שהעניק האוצר לבנקים, ואמרה כי "אתמול האוצר הוציא קרן חדשה לעסקים קטנים. אם העסק יגיע לכשל, המדינה תפצה את הבנק על חלק מסוים. ברמת הלווה הבודד, האחוז עומד על 85%, אך סך הערבויות לא יהיה יותר מ-15% מהקרן". היא הוסיפה כי הערבות שנתנה ישראל היא נמוכה ביחס למדינות האחרות, והביעה חשש מכך שכספי הקרן לא יספיקו להתמודדות עם המשבר.
"הבנקים יספגו הפסדי אשראי גדולים בזמן המשבר" ציינה בר והוסיפה: "צריך לזכור שהכסף של הבנקים הוא לא שלהם, מדובר בפיקדונות של הציבור. אנחנו מחוייבים להבטיח שכספי הציבור יישארו בטוחים. שחס וחלילה לא יהיה פה אירוע של כשל של בנק".
פרופ' ירון זליכה: "האוצר הם חבורה של פראיירים"
החשב הכללי לשעבר באוצר, הפרופסור ירון זליכה, אמר כי אין סיבה שהבנקים יגבו כסף מאזרחים שזקוקים לסיוע, בצל משבר קורונה. בריאיון לליאת רגב בכאן רשת ב הוא ציין: "משרד האוצר הם חבורה של פראיירים. הם צריכים להגביל את הבנקים, ולחייב אותם להעביר חלק נכבד מההקלות שהם מקבלים לטובת הציבור".
החשב הכללי לשעבר תקף את התנהלות הבנקים והאוצר בכל הנוגע למשבר הקורונה: "הבנקים קיבלו הקלות רגולטוריות משמעותיות מבנק ישראל, ומשרד האוצר מזרים אליהם עשרות מיליארדי שקלים בערבויות מדינה - הם יעשו קופה גם מזה. אז אחרי כל הסיוע, הבנקים לא נותנים שום דבר לציבור? זו שערורייה".
זליכה הוסיף כי "הבנקים מקבלים ערבויות למתן הלוואות בעשרות מיליארדי שקלים. הם מקבלים מקור להענקת הלוואות, המבוטחות בחלקן הגדול על ידי המדינה. את רוב הריבית ייגרפו הבנקים. לא ייתכן שהם הגורם היחיד שירוויח מהמשבר הזה".