חוקרים באוניברסיטת תל אביב פיתחו טכנולוגיה גנטית חדשנית שיכולה להגיע לדיוק של 100% בקביעת מין העובר. לשיטה החדשה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על ענפי הרפת והלול, שבהם יש העדפה ברורה לעגלות ואפרוחיות נקבות, שיוכלו להביא לעולם המשך.
"אנחנו מאמינים שהטכנולוגיה תמנע את לידתם של זכרים בלתי רצויים, ותחסוך סבל רב מבעלי החיים", מסביר פרופ' אודי קימרון, מהמפתחים. את המחקר ביצעו החוקרים על עכברות מהונדסות גנטית, כך שבכל תאי גופן מתבטא אנזים בשם Cas9. אנזים זה נותר רדום ואינו משפיע כלל על העכברה, עד שהוא מקבל "הוראות הפעלה" מסוג מסוים של RNA. אז, מתחיל האנזים לחתוך מקטעי D.N.A לפי ההוראות.
החוקרים הנדסו גם זכרים הנושאים בכרומוזום ה-Y שלהם, שבלעדי לזכרים, את אותו RNA ובו הוראות הפעלה לאנזים Cas9 לחתוך שלושה מקטעי D.N.A חיוניים להתפתחות העובר. לאחר מכן, הזכרים והנקבות הוכלאו אלו עם אלו.
"העוברים הזכריים שנוצרו ברחם קיבלו את כרומוזום ה-Y ובו הוראות ההפעלה הקטלניות", אומר פרופ' קימרון. "ההוראות הפעילו את האנזים Cas9 שהתקבל מהאם, והאנזים הרס את מקטעי ה-D.N.A החיוניים להתפתחות העובר הזכרי. במקביל, הנקבות, שלא קיבלו את הוראות ההפעלה, התפתחו באופן תקין לכל דבר. כך הגענו ללידה של 95% נקבות". הוא אף מבטיח כי "ניתן ללא קושי לשנות את היחס ולהגיע גם ל-100% נקבות".