ארגון ה-OECD, הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי, הוריד היום (שלישי) את תחזית הצמיחה של ישראל וקרא לנקוט בהעלאת מסים ובקיצוצים. בדוח החצי שנתי של הארגון, העריכו הכלכלנים כי הצמיחה ב-2019 תעמוד על 3.1% בלבד, ולא על 3.5% כפי שהעריכו בעבר.
״הגירעון התקציבי יגדל במידה ניכרת״, אמרו בארגון והדגישו כי ״הממשלה החדשה צריכה להתמקד בשמירה על היעדים הפיסקליים". לדברי הכלכלנים, הממשלה תיאלץ לרסן את ההוצאות באמצעות ייעול המגזר הציבורי ולהגדיל את ההכנסות באמצעות מסים.
בארגון ממליצים על צעדים קונקרטיים: ביטול פטורים - כמו הפטור ממע״מ על פירות וירקות והפטור ממע״מ על תיירות. חלק מהצעדים הללו נשקלים במשרד האוצר.
לפני כשבועיים עלה מנתונים שפרסם משרד האוצר כי הגירעון ממשיך לזנק. בחודש אפריל עמד הגירעון על 3.8%. בחודשים ינואר-אפריל 2019 נמדד גירעון בסך של 14.1 מיליארד שקלים לעומת גירעון בסך 1.5 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד.
הסיבה לנתון החריג היא הכנסות נמוכה מאוד מגביית מסים בחודש אפריל, הנובעות מכך שייבוא כלי הרכב היה נמוך מהרגיל - לאחר שבמארס נרשם זינוק בייבוא - רגע לפני השינוי בנוסחת המס, ודחייה בתשלומי המע״מ בייצור המקומי בעקבות חג הפסח.
מדובר בחריגה של כמעט אחוז מהיעד המקורי לסוף 2019 -2.9%, וסטייה גם מהתחזית המעודכנת שפרסם משרד האוצר בסוף 2018, לפיה אמור הגירעון אמור לעמוד בסוף השנה על 3.6%.
בדוח שפרסם ה-OECD בנובמבר האחרון הוקדש פרק לישראל ובו נכתב כי הצמיחה של ישראל צפויה להימשך, אך הם צופים האטה עד שנת 2020. בדוח נכתב כי הגירעון התקציבי שישראל נמצאת בו גבוה מדי וכי בנק ישראל צריך לשקול העלאה הדרגתית של הריבית.