12.5 מיליארד שקלים - זה בערך הסכום שהמפלגות יחלקו ביניהן ככספים קואליציוניים. 2.5 מיליארד שקלים יתווספו לתקציב הישיבות. עוד 1.2 מיליארד שקלים למורים במוסדות החרדים. 285 מיליון יועדו לרשות לזהות יהודית ועוד שישה מיליון ל"ייעוץ והדרכה בטהרת המשפחה". זו רשימה חלקית בלבד.
מה זה כספים קואליציוניים ומה הבעיה איתם? @lielkyzer מסבירה#משחקי_הכיס pic.twitter.com/1zidPzWqXQ
— כאן חדשות (@kann_news) May 8, 2023
איך הגענו עד הלום? מה זה בכלל כסף קואליציוני? ולמה הממשלה יכולה להחליט על הדרך שהיא מחלקת 20 מיליון שקל לחיזוק מורשת הרב דרוקמן זצ"ל?
כסף קואליציוני, כשמו כן הוא - הבטחות שראש הממשלה, או יותר נכון האיש שקיבל את המנדט בניסיון להקים ממשלה, נותן לשותפות שלו כדי לפתות אותן לשבת איתו ולהקים איתו ממשלה שהוא יוכל לעמוד בראשה. אם תרצו, זה כמו סוג של הסכם "קדם נישואים" שבו אחד הצדדים מקבל הבטחה למלאנ כסף לטובת איזושהי מטרה שהוא רוצה לקדם, כדי להסכים להתחתן עם הצד השני.
ההסכמים הקואליציוניים של הממשלה הנוכחית הם מהארוכים והמפורטים שנראו כאן, בערך 30 עמודים כל אחד, שבהם נמנית רשימת דרישות מפוארת. כזו שתורגמה עכשיו לטבלה מעצבנת עמוסה שורות-שורות של הוצאות.
מה בעצם כל כך מעצבן בכסף קואליציוני? הרי זה לא שכולנו תמיד בעד הפעולות של הממשלה, מה שקורה בחוץ כבר 18 שבועות מוכיח את זה ממש לא רע. מה זה משנה אם זה כסף שעובר בגלל חוק שאנחנו לא אוהבים, או כסף שעובר לח"כ שאנחנו לא אוהבים בגלל הבטחה שאנחנו לא אוהבים?
אז זהו שזה משנה. הכסף הקואליציוני הוא סוג של כסף לא דמוקרטי, שמחולק כדי לתחזק את הדמוקרטיה, כדי שתהיה ממשלה. הביקורת והפיקוח על מה שנעשה עם הכסף הזה רופפים מאוד. מעבר לזה, זה לא כסף שנובע ממדיניות שהממשלה באה וגיבשה, כיוון שהיא חושבת שכדאי לקחת אליו את המדינה, אלא סוג של שוחד שהוא רע הכרחי.
לא, הממשלה הנוכחית היא לא הראשונה ולא האחרונה שמתנהלת כך. יאיר לפיד, שהציע בתור חבר כנסת לאסור על חלוקת כספים קואליציוניים, חילק אותם גם הוא כראש ממשלה. הממשלה הנוכחית הביאה את האירוע הזה לדרגה של אמנות.