בנק ישראל העלה היום (שני) את הריבית בפעם העשירית ברציפות ברבע אחוז, והיא תעמוד על 4.75%. הוועדה המוניטרית של הבנק החליטה להעלות את הריבית נוכח נתוני האינפלציה, כשמדד המחירים לצרכן לחודש אפריל שפורסם לפני כשבועיים זינק בפי שניים מהמצופה ועלה ב-0.8%. קודם לכן הריבית עמדה על 4.5%. הדבר ישפיע על מאות אלפי משפחות, כשההחזר החודשי של המשכנתה הישראלית הממוצעת קפץ כבר ב-1,000 שקלים מאז החלו ההעלאות בשנה שעברה.
בנק ישראל נימק את ההחלטה להעלות את הריבית בכך שהאינפלציה בשנה החולפת מצויה מעל הגבול העליון. עוד הסביר כי בשוק הדיור, היקף העסקאות וביצועי המשכנתאות ממשיכים לרדת. מחירי הדירות בחודש אפריל נותרו ללא שינוי לאחר ירידה קלה במרץ. לעומתם, מחירי השכירות המשיכו במגמת העלייה וסעיף שירותי הדיור במדד עלה ועומד על 7.2% בשנה האחרונה. מאז החלטת המדיניות האחרונה, השקל נחלש מול הדולר ב-1.45%, מול האירו ב-0.7% ובמונחי השער האפקטיבי ב-0.8%.
הכלכלנים העריכו כי המחירים לצרכן של חודש אפריל יעלה ב-0.4% בלבד. הזינוק במדד הביא לכך שהאינפלציה בישראל נותרה על 5% למרות העלאות הריבית. גורמים כלכליים בכירים קושרים בין התנהלות הממשלה בחודשים האחרונים לנתונים. לדבריהם, היחלשות השקל גרמה לכך שהאינפלציה גבוהה ב-1-2% יותר ממה שהיא הייתה אילו השקל לא היה נחלש.
נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו, הגיב ואמר כי "העלאת הריבית מביאה לכך שיותר ויותר חברות בנייה, ובמיוחד חברות ביצוע ותשתיות, מפסיקות את פעילותן ועלולות לקרוס".