"כמו בוולט": כך עובד מנגנון ההלוואות של ארגוני הפשיעה

"כמו בוולט": כך עובד מנגנון ההלוואות של ארגוני הפשיעה
ראש הרשות לפיתוח כלכלי במגזר, חסאן טואפרה, מסביר איך המציאות הכלכלית של ערביי ישראל נקשרת לפשע במעגל שהוא כמעט בלתי נמנע - ומספר על המאבק בתופעה, שעלולה לפגוש כל אחד מאיתנו
מחבר ליאל קייזר מחבר ליאל קייזר
Getting your Trinity Audio player ready...
כסף שחור בחברה הערבית, כאן כלכלי
צילום: ללא

שידור חי – משחקי הכיס

"טלפון אחד ויגיעו אליך תוך שעה עם הכסף שאתה צריך כדי לשלם את החוב, זה כמו להזמין וולט", כך תיאר חסן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי במגזר הערבי, את מנגנון ההלוואות של ארגוני הפשיעה, והמציאות הכלכלית של ערביי ישראל. ללא משכנתאות, ללא התעסקות עם הבנקים, שיעור האזרחים הערבים שלווים כספים מהשוק האפור או ממשפחות פשע הולך ועולה. טואפרה משתף את ליאל קייזר במציאות הקשה הזו שנכרכת בקשר הדוק לפשיעה המשתוללת במגזר - ומספר על המאבק, הכלים והפתרונות שלו לתופעה שעלולה לחדור לחיים של כל אחד מאיתנו.

"בטלפון אחד אתה יכול להגיד: 'אני רוצה עשרת אלפים שקל', ותוך שעה יגיעו אליך עם מסמכים, עם הכסף, יחתימו אותך ויגיע גובה כל חודש כדי לקבל את הריבית שהוא צריך לקבל", מסביר טואפרה. "אני שומע המון סיפורים של אנשים שאומרים: גילינו שבן המשפחה שלנו קיבל סכום מסוים, ואז כולנו נזעקנו ועזרנו כדי להוציא אותו מזה, כי הבנו שאם הוא יישאר שם הוא יכול אפילו, חס וחלילה, להיפגע מהדבר הזה".

"זה קורה כמעט בכל משפחה, כמעט בכל יישוב. כמות הריביות שאנשים משלמים הם לא תופסים את זה בהתחלה, זה חוסר הבנה פיננסית. חוסר הבנה מה הם יכולים לקבל מהבנק, חוסר מודעות. ואז הם נכנסים לתוך אירוע מתגלגל - וכשהאירוע מתגלגל אתה לפעמים מתפתה, אתה רוצה עוד ולפעמים אתה לא יכול לשלם ואז אתה נקלע לאירוע הרבה יותר משברי בעולמות האלה", הוא מוסיף.

הפופולריים