חברת פיץ' הודיעה הלילה (שלישי) על הורדת דירוג האשראי של ישראל לרמה A עם תחזית שלילית. הסוכנות הצמידה לדירוג הישראלי תחזית שלילית, כלומר הערכה שדירוג האשראי של ישראל עלול להיות מופחת שוב בחודשים הקרובים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
בסוכנות הדירוג פיץ' נימקו את הורדת הדירוג בהתארכות המלחמה, בחשש מפתיחת חזיתות נוספות ובפגיעה בתשתיות כפועל יוצא. עוד הסבירו את ההחלטה בגידול בהוצאות הביטחון - וציינו גם את החשש מפני חוסר היכולת של הממשלה לקבל החלטות כלכליות קריטיות. "קיטוב פוליטי, צרכים קואליציוניים וצרכים צבאיים עלולים לעכב את ההתכנסות ולהוות סיכון לתחזית החברה".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסר בתגובה: "הורדת הדירוג בעקבות המלחמה והסיכונים הגיאופוליטיים שהיא מייצרת היא טבעית. נעביר תקציב אחראי שימשיך לתמוך את כלל צרכי המלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון, תוך שמירת מסגרות פיסקליות וקידום מנועי צמיחה. מהר מאוד גם דירוג האשראי ישוב לעלות".
1 בנובמבר - זה הדד-ליין להגשת תקציב המדינה לכנסת, כפי שהזכיר הממונה על התקציבים באוצר לשר האוצר, אחרי שבועות ארוכים שהוא ורה"מ לקחו את הזמן בנושא. @lielkyzer על ההחלטות הקריטיות שנמרחות ומסכנות את הכלכלה הישראלית, ושאף אחד לא יגיד שלא תפסו בדש מעילו #המספר_היומי #משחקי_הכיס pic.twitter.com/iAor67OmCs
— כאן חדשות (@kann_news) July 30, 2024
גם החשב הכללי יהלי רוטנברג התייחס לנימוקים של פיץ' להורדת דירוג האשראי: "הכלכלה הישראלית חזקה, חדשנית, מגוונת, בעלת שווקים פיננסיים עמוקים ונזילים והיא תדע להתמודד עם כל האתגרים שעומדים בפנינו. עם זאת, עלינו לייצר כמה שיותר ודאות עבור המשק הישראלי, המשקיעים וחברות הדירוג".
רוטנברג קרא לממשלה לקדם תקציב מדינה לשנת 2025 שלדבריו יהיה בבסיסו "תהליך של בנייה מחדש של הרזרבות הפיסקליות באמצעות ירידה הדרגתית ביחס החוב לתוצר. זאת, לצד קידום מנועי הצמיחה, השקעה בתשתיות, מענה לצרכים חברתיים ומענה מסודר ומגודר לצרכי מערכת הביטחון".
גורמים כלכליים בכירים מעריכים: חברות דירוג האשראי יורידו את דירוגה של ישראל שוב, ובקרוב | הפרסום של @lielkyzer #חדשותהערב pic.twitter.com/EbWV6yzc9V
— כאן חדשות (@kann_news) August 11, 2024
בשיחה עם כאן חדשות אמרו אתמול גורמים כלכליים שהתארכות המלחמה והתפתחות העימות הישיר מול איראן צפויות לגרום לחברות הדירוג לפגוע פעם נוספת בישראל. עוד אמרו כי העיכוב בהכנת תקציב השנה הבאה ופתיחה אפשרית של תקציב השנה הנוכחית יגרמו נזק אדיר לתדמיתה של כלכלת ישראל בעיני הגורמים הבין-לאומיים, באופן שיקפיץ את תשלומי הריבית שמשלמת המדינה.
בחודש אפריל האחרון, סוכנות הדירוג S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל מ-AA מינוס ל-A פלוס. זאת, לאחר התגברות העימות עם איראן בליל הכטב"מים ו"בעקבות הסיכונים הגיאופוליטיים המוגברים ממילא עבור ישראל".
לפניה, חברת דירוג האשראי הבינלאומית "מוד'יס" (Moody's) הודיעה על הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל לרמה של A2 (מרמה של A1) עם תחזית שלילית. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על כך כי "כלכלת ישראל איתנה. הורדת הדירוג אינה קשורה לכלכלה, היא נובעת כולה מכך שאנחנו במלחמה. הדירוג יעלה חזרה ברגע שננצח במלחמה - ואנחנו ננצח".