כ-50% מהדירות בהגרלה האחרונה של "מחיר למשתכן" יועדו לציבור החרדי, שמהווה כ-7% מבתי האב בישראל. נאמר זאת שוב: 50% מהדירות ל7% מהאוכלוסייה בישראל. איך זה יכול להיות?
אם תשאלו את שר השיכון, יצחק גולדקנופף, התשובה ברורה: שר השיכון הכריז בהזדמנויות שונות שבכוונתו להשלים פערים בדיור עבור הציבור החרדי, בין השאר, לטענתו, כי מבקר המדינה אמר לו שיש לעשות זאת. כך יצא שבהגרלה האחרונה של "דירה בהנחה", הגלגול הנוכחי של "מחיר למשתכן, שווקו 4,700 דירות ב-14 יישובים. כמחצית מהן יועדו לחרדים.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בהגרלה בחודש אפריל 2024, כשליש מהדירות ששווקו יועדו לציבור החרדי, ובמבט שסוקר את שנת 2024 עד כה – כרבע מהדירות ששווקו יועדו לציבור החרדי. 25% מהדירות לכ-7% מבתי האב בישראל.
כדאי לציין בשלב זה שבמסגרת המכרזים של "דירה להנחה" שמשווקים לציבור, כל דירה "שווה" בממוצע לזוכה בין חצי מיליון ל-600 אלף שקלים. בהגרלות שמיועדות לציבור החרדי משווקות דירות ביישובים חרדיים או בשכונות עם אופי חרדי. במכרז מצוין כי מדובר ב"צביון חרדי", ובמפרט של הדירות יופיעו בדרך כלל שני כיורים, מרפסת סוכה, והתאמות נוספות לציבור שומר המצוות.

הציבור החרדי אכן סובל ממצוקת דיור וזקוק לפתרונות בתחום אבל האם מבקר המדינה אכן הורה לשר השיכון להקציב יותר דירות לציבור זה במסגרת מחיר למשתכן?
התשובה היא לא.
מדוח מבקר המדינה בעניין "פעולות המדינה בנושא הדיור לאוכלוסייה החרדית" שפורסם בחודש מאי 2023, עולה כי לא רק שהמבקר לא כתב זאת אלא אף הצביע על מגמה הפוכה לחלוטין. המבקר אמר ששיעור ההגרלות של מחיר למשתכן שיועדו לחרדים בשנים 2015-2021 היה גבוה ב-40% מחלקם באוכלוסייה. וזאת עוד בטרם מונה גולדקנופף לתפקיד. כך נכתב בדוח: המבקר אמר ששיעור ההגרלות של מחיר למשתכן שיועדו לחרדים בשנים 2015-2021 היה גבוה ב-40% מחלקם באוכלוסייה. וזאת עוד בטרם מונה גולדקנופף לתפקיד. כך נכתב בדוח:
"שיעור שיווקי הקרקעות לדירות בהנחה לאוכלוסייה החרדית בשנים 2015 - 2021 היה גבוה בכ-40% משיעור משקי הבית החרדיים באוכלוסייה – כ-10% לעומת כ-7%. זאת הגם ששיעור בני ה-20 ומעלה שאין בבעלותם דירה בקרב האוכלוסייה החרדית דומה לשיעורם בקרב האוכלוסייה היהודית הלא-חרדית: 25.5% לעומת 26%".
מבקר המדינה אנגלמן אף צירף המלצה לנתונים הללו:
"מומלץ כי משרד הבינוי ורשות מקרקעי ישראל יעקבו אחר היקף הקרקעות שהם משווקים לבנייתן של דירות בהנחה לאוכלוסייה החרדית וימשיכו לשווקן בשים לב ליעדי הממשלה לסייע לחסרי דירה בכלל האוכלוסייה ובקרב האוכלוסייה החרדית לרכוש דירות בהנחה".
במילים אחרות, מבקר המדינה אכן הצביע על מצוקת דיור חריפה לציבור החרדי אך ציין כי הבעיה בתחום זה לא נבעה כלל וכלל מאפליה לרעה של ציבור זה בהגרלות "מחיר למשתכן". יתרה מזאת, הוא הבהיר כי החברה החרדית מופלה לטובה ב-40% יחסית לשיעורה באוכלוסייה. טענתו של השר גולדקנופף כי מה שמניע אותו לשווק דירות לחרדים בפרויקט "דירה בהנחה" הוא דוח המבקר – לא עולה בקנה אחד עם הדוח עצמו.
ניסיון לאזן את המספרים רגע לפני סוף השנה?
ההעדפה הזאת של הציבור החרדי בהגרלות המחיר למשתכן באה, כמובן, על חשבון אחרים. במשרד השיכון מתפארים בכך ש-20% מהדירות בפרויקטים מיועדות למילואימניקים, אבל קשה שלא להבחין בפרופורציה חסרת התקדים של הדירות בהנחה לציבור החרדי בפרויקטים הללו. כמה הצעות חוק שעלו לאחרונה בכנסת קוראות להעדיף במכרזים דווקא ציבור אחר: את מי שמשרת בשירות צבאי או אזרחי, ואת מי שעובד.
לפי הצעת חוק "מעמד המשרת" שהגיש חבר הכנסת משה סעדה מהליכוד תינתן עדיפות למי שמשרתים שירות צבאי בסדיר או במילואים במכרזים של משרד השיכון, וגם בקבלה לאוניברסיטה ולמשרות בשירות הציבורי. בדברי ההסבר לחוק נכתב שמטרתו היא לעגן את מעמדה של אוכלוסיית המשרתים בשירות צבאי או אזרחי ולהקנות לה זכויות יתר. לפי החוק: "למשרת או לבן זוגו תינתן זכות להשתתף בתוכניות המדינה המעניקות הנחה או סבסוד עבור רכישת דירה... קדימות בתוכניות תינתן למשרת שהנו לוחם". חוק מעמד המשרת אושר בוועדת השרים לחקיקה אבל כעת בהמתנה. ייתכן שהוא יובא לאישור במסגרת חבילת חקיקה כשהממשלה תרצה לקדם חוק גיוס, או אי-גיוס, כדי להמתיק את העובדה שציבור שלם בישראל יקבל פטור מגיוס לצבא.
ומילה אחרונה: בקרוב יפורסמו מכרזים חדשים במסגרת "דירה בהנחה". שר השיכון אומר בתגובתו כי דירות רבות במכרזים אלה מיועדים למי שאינם חרדים. זה בסדר גמור. אבל נשאלת השאלה: מדוע המגמה עד כה הייתה כל כך חד משמעית בהעדפת חרדים במכרזים והאם יש מצב שרגע לפני סוף שנת 2024 יש רצון לאזן את המספרים.
תגובת שר השיכון גולדקנופף ומשרד השיכון
"משרד הבינוי והשיכון פועל לאורך השנים על מנת לתת מענה למגוון רחב של אוכלוסיות הזכאיות לדיור בר השגה, בכלל זה גם לציבור החרדי, אשר לאורך תקופה ארוכה כמעט ולא זכה למענה בתכנון, שיווק ודירה בהנחה. חשוב לציין כי גם הציבור החרדי סובל ממצוקת דיור חמורה, עליה אף הצביע מבקר המדינה בדוחותיו הקודמים, תוך הדגשת הצורך לתקן את המצב".
"בהגרלות האחרונות, שווקו גם פרויקטים בצביון חרדי, מדובר בפרויקטים שתכנונם מותאם לצביון חרדי, אך ההשתתפות בהגרלה פתוחה לכל זכאי המעוניין בכך. אין למשרד הבינוי והשיכון אפשרות לבדוק את שיוכו המגזרי של נרשם כלשהו להגרלה".
"לגבי הטענה על שיעור הדירות, יש להבהיר כי המשרד מוציא להגרלה כל פרויקט שהופך לזמין, בהתאם להתקדמות השיווק והעבודה מול הרשויות המקומיות. הדבר תלוי באופן טבעי בקצב התקדמות התכנון והפיתוח ובחסמים מול הרשויות באותם אזורים. לראייה בהגרלה הקרובה שתיפתח להרשמה בשבוע הבא לא צפוי מספר גבוה של דירות בתכנון בצביון חרדי".
"משרד הבינוי והשיכון מחויב להמשך מתן פתרונות דיור לכלל אזרחי ישראל, בהתאם לצרכים העולים ולתנאים בשטח. ובשנה האחרונה החל המשרד לתעדף בהגרלות חיילים מילואים פעילים, וכתוצאה מכך בכל אחת משתי ההגרלות האחרונות כ-30% מהזוכים הינם מילואימניקים".