שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', חתם היום (שלישי) בצהריים על צו המכפיל את תקרת הפטור ממע"מ על חבילות הנרכשות מחו"ל. רף הפטור יעלה מ-75 דולר כיום ל-150 דולר. בתוך כך, בעלי עסקים קטנים הפגינו היום נגד המהלך מול משרד האוצר.
"יכול להיות כאן זול", אמר סמוטריץ' במעמד החתימה."המשק נשלט במקרים רבים על ידי מספר מצומצם של מונופולים גדולים. המונופולים שמים כעת בציניות את העסקים הקטנים כמתנגדים. אין סיבה בעולם שרשת של ביגוד בין-לאומית תמכור כאן במחיר כפול. אין סיבה שנשלם יותר. אני מאמין שהצו יחייב את המונופולים להיכנס לתחרות הוגנת".
בצל מחאות בעלי העסקים: שר האוצר חתם על הצו - ורף הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל יעלה בחצות ל-150 דולרhttps://t.co/fP6hL6Ztcz@diklaaharon pic.twitter.com/T0nIUSlQv8
— כאן חדשות (@kann_news) December 23, 2025
המהלך של שר האוצר נועד להוזיל באופן מיידי את יוקר המחיה עבור הצרכן הישראלי, ולהגביר את התחרות מול השוק המקומי בתקווה שהדבר יביא לירידת מחירים גם בחנויות בארץ. עם זאת, ההחלטה מתקבלת למרות התנגדות עזה מצד גורמים מקצועיים.
ההחלטה עוררה זעם כבד בקרב קמעונאים וסוחרים ישראלים, החוששים כי הכפלת הפטור תעודד את הציבור להסיט את הקניות לאתרים מעבר לים על חשבון העסקים המקומיים. לטענתם, מדובר במהלך לא שיוויוני הפוגע בפרנסתם ובקניינם. בתגובה, מתכננים נציגי הסוחרים להגיש עתירה לבג"ץ בימים הקרובים בניסיון לבלום את המהלך.
כמו כן, החתימה על הצו נעשית בניגוד לעמדות שהציגו בעבר גורמים כלכליים בכירים. הדרג המקצועי במשרד האוצר תמך במשך שנים דווקא בביטול הפטור לחלוטין, ולא בהרחבתו. כמו כן, בנק ישראל הביע ספקות לגבי נכונות המהלך במספר הזדמנויות.
