משרד החוץ של דרום אפריקה הודיע היום (שישי) באופן רשמי על שנמוך היחסים עם מדינת ישראל - והחזרת השגריר מתל אביב, כשנה לאחר שהשיבה אותו לפרטוריה להתייעצויות בגלל העימותים בגבול עזה. הסיבה, לטענתם, "פעולות ישראל כלפי הפלסטינים".
השרה האחראית ליחסים הבינלאומיים, לינדיווה סיסולו, הודיעה בכינוס מטעמה ביוהנסבורג כי השגריר שהוחזר מתל אביב חזרה לדרום אפריקה לא יוחלף, וכי כי זה רק הצעד הראשון בצמצום הקשרים עם ישראל. היא הוסיפה כי למשרד הקישור של דרום אפריקה בתל אביב לא יהיה שום מנדט מדיני והוא לא יעסוק בענייני סחר, אלא יתמקד בנושאים קונסולריים בלבד. יש לציין שכבר בשנה החולפת הגיעו מסרים מדרום אפריקה על הרצון "לשנמך" את היחסים בין המדינות. משרד החוץ הישראלי מסר שהוא "בודק את הדיווחים".
כאמור, גם ב־2017 הודיעה דרום אפריקה בוועידת מפלגת השלטון, להורות לממשלה להוריד את רמת היחסים הדיפלומטיים עם ישראל. נזכיר שרקע ההחלטה אז היה ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. בוועידה השתתפו גם נציגי פתח וחמאס.