שר החוץ של ארצות הברית מייק פומפאו הציג היום (רביעי) דוח על זכויות אדם, ממנו הורידו האמריקנים את ההתייחסות לרמת הגולן כ"שטח כבוש" והאזור מוגדר כעת "בשליטה ישראלית". כמו כן, המונח "כיבוש" לא מוזכר בנוגע לחלקים מהגדה המערבית ולרצועת עזה.
עם זאת, גורם אמריקני אמר לכאן חדשות כי המדיניות לגבי הגולן לא השתנתה. "המונחים בדוח זכויות האדם מתייחסים לשמות הגיאוגרפיים הנפוצים של האזור", הסביר. גורם במשרד החוץ האמריקני הבהיר כי אין שינוי במדיניות בנוגע למצב השטחים הפלסטיניים. הוא הסביר כי המילה "כיבוש" לא הייתה בשימוש בגלל שהדוח התרכז בזכויות אדם ולא בנושאים חוקיים.
עד כה המדיניות של ארצות הברית הייתה שונה. בדוח שפורסם בשנה שעברה, גם כן תחת ממשלו של הנשיא דונלד טראמפ, המילה "כיבוש" הופיעה עבור כל השטחים שהוזכרו. בכאן חדשות פורסם בדצמבר 2017 כי שגריר ארצות הברית בישראל דיוויד פרידמן הנחה שלא להשתמש יותר במונח "כיבוש".
לפי פרידמן, במשרד החוץ האמריקני צריכים להשתמש במסמכים רשמיים במונחים ניטרליים יותר כמו "שטחי הגדה המערבית", במקום "השטחים הכבושים". בעבר כינה פרידמן את הנוכחות הישראלית בשטחי יהודה ושומרון כ"כיבוש כביכול", ואמר כי "ישראל מחזיקה רק ב-2% מהשטחים בגדה המערבית". במשרד החוץ אמרו אז כי "אין להבין את הערות השגריר בנושא כניסיון לחזות את תוצאותיו של כל משא ומתן שארצות הברית תנהל בין ישראל לפלסטינים".
סגנית שר החוץ, ציפי חוטובלי, בירכה על המהלך: "ידידתנו הגדולה ארצות הברית ממשיכה להתייצב לצד האמת ההיסטורית. העובדה שההגדרה 'שטח כבוש' נעדרת ממסמך רשמי של מחלקת המדינה היא צעד חשוב ליחסי החוץ של ישראל ולעתיד ההתיישבות. מדובר בהישג של ראש הממשלה ושל פעילותנו במשרד החוץ בקדנציה האחרונה".