מנהיג מפלגת "הירוקים" בבריטניה, היהודי זאק פולנסקי, שיקר לכאורה לגבי הרקע המשפחתי שלו - כך פורסם אתמול (שבת) ב"דיילי מייל". פולנסקי, בן 44, סיפר בוועידת המפלגה בשנה שעברה שסביו נמלטו מהנאצים, ואולם מבדיקה של העיתון עולה כי הם נולדו בבריטניה זמן רב לפני מלחמת העולם השנייה.
בנאום שנשא מעל הבמה בבורנמות' לפני שנה, דיבר פולנסקי בגאווה על מורשתו היהודית ואמר: "אני ממש תוצר של הגירה. זו הסיבה לכך שההגנה על מהגרים חשובה לי כל כך".
הוא תיאר את הרקע המשפחתי היהודי שלו כ"מבלבל ומעורפל" בשל העובדה ש"היינו כל הזמן במנוסה", אך הוסיף: "למיטב הבנתי, אבותיי החלו את דרכם בעיירה יהודית בלטביה, אך נמלטו משם בשל פוגרומים. הם נמלטו לאוקראינה, שם נתקלו בפוגרומים נוספים. לאחר מכן הגיעו לפולין, שם עמדו מול הנאצים. משם הגיעו לאנגליה וגם כאן נתקלו באנטישמיות".
רשומות ציבוריות של לידות, נישואים ופטירות מאשרות כי הסבים-רבא וסבי-הסבים של פולנסקי אכן הגיעו מלטביה ומרוסיה. עם זאת, נתוני מפקד אוכלוסין היסטוריים משנים כמו 1891 ו-1901, לצד מקורות ציבוריים אחרים, מצביעים על כך שהם השתקעו בבריטניה בשלהי המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20.
כל אבותיו הקרובים שהו בבריטניה שנים רבות לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה - עובדה המעלה את השאלה מי מהם בדיוק נמלט מפני הנאצים. פולנסקי ומפלגת הירוקים סירבו אתמול להגיב על הטענה כי בדה את הביוגרפיה של משפחתו בכל הקשור לשואה.
המפלגה בבריטניה עומדת בפני משבר רעיוני חריף שעשוי להביא לפילוג בה, אם חבריה אכן יצביעו היום כמתוכנן על הצעה שמבקשת להגדיר ציונות כ"אידיאולוגיה גזענית", ודוחה גם את פתרון שתי המדינות.
ההצעה המכונה E02 תעלה להצבעה בוועידת המפלגה שמכונסת בעיר ברייטון ונועדה להפוך את "הירוקים" לאנטי ציונית במוצהר, וכבר יש לה מתנגדים רבים, גם מבין חברי הפרלמנט של המפלגה.
ההצעה, שנוסחה על ידי הפעילה הפלסטינית לובנא ספיתאן, קובעת כי ישראל "מבצעת רצח עם", ועשויה להוביל לכך שמי מחבריה היהודים התומכים בציונות יעמדו בפני הליכים משמעתיים בגין גזענות.
