ממשלת פולין החלה הערב (שישי) בהשתלטות על בית המשפט לחוקה, שהפך פוליטי בשמונה שנות השלטון הקודמות של מפלגת "חוק וצדק", הנמצאת כיום באופוזיציה. כוחות משטרה הגיעו למשכן בית הדין, כשתומכי "חוק וצדק" החלו ליידות בשוטרים חפצים.
הרקע למשבר הוא סירובו של הנשיא קרול נברוצקי, המזוהה עם הממשלה הקודמת, להשביע שופטים שנבחרו כדין בשנה האחרונה. נוכחות השוטרים בבניין בית הדין נועדה לאפשר את כניסת השופטים הנבחרים ביום שני, עם תחילת שבוע העבודה בבית הדין לחוקה. נברוצקי, שהיה אותה שעה באוויר בדרך לביקור בסנגל, הודיע על ביטול הביקור ועל חזרתו לפולין.
עם המהפך הפוליטי בסוף 2023 החלה ממשלתו של דונלד טוסק לנסות להחזיר למערכת המשפט את עצמאותה, ובמסגרת התהליך גם מינתה שופטים חדשים לכהן בבית הדין לחוקה, ואולם הנשיא השמרן נברוצקי כאמור סירב לאשר את מינויים.
״החזרת שלטון החוק היא חובתנו", צייץ ראש הממשלה הפולני דונלד טוסק, "לאחר שנים של חוסר צדק ממפלגת חוק וצדק, מדובר בתהליך קשה, לעיתים כואב, הדורש פעולה נחרצת. אין דרך אחרת״.
