לקראת יום הזיכרון הבינלאומי לשואה 2023, פרסם היום (חמישי) המרכז לחקר יהדות אירופה בזמננו באוניברסיטת תל אביב את הדוח השנתי "למען מטרה נעלה", שמתמקד ביוזמות ממשלתיות ואזרחיות ברחבי העולם לשימור מורשת יהודית, להנחלת לקחי השואה ולמאבק באנטישמיות ובגזענות ככלל. מטרת הדוח להוקיר יוזמות מעוררות השראה, לעודד את הרחבתן, ולהציע דרכים לשיפורן.
ממצאי הדוח מלמדים כי ההכרה בשואה והוראת לקחיה התרחבו באחרונה גם במדינות שבהן לא נמצא להן מקום משמעותי בעבר, ובכלל זה באפריקה ובעולם הערבי. לצד מגמה חיובית זו, קודמו בשנה האחרונה במערב אירופה, באמריקה ובאוסטרליה יוזמות חינוכיות, חברתיות ומשפטיות רבות למאבק בהכחשת שואה ובאנטישמיות, המבטאות הכרה חוצת-מחנות פוליטיים בחומרתה של הבעיה.
בין ממצאי הדוח על השנה האחרונה: יוזמות משמעותיות חדשות בכמה ממדינות מזרח אירופה להוראת ההיסטוריה של השואה ולמאבק בה, קפריסין הפכה למובילה במאבק באנטישמיות ובגזענות. כמו כן, מראה הדוח הכרה גוברת בשואה במדינות ערב, לצד טיפוח מחודש של המורשת היהודית באותן מדינות.
ראש המרכז, פרופסור אוריה שביט: "צריך להודות בצער שלמרות ההתגייסות העולמית למאבק באנטישמיות, בשנים האחרונות פחות בטוח להיות יהודי כמעט בכל מקום בעולם. אבל הפתרון הוא לא לזנוח את המאבק, אלא ללמוד בצורה השוואתית ושיטתית מה נעשה, ומה אפשר לשפר".
פרופסור שביט הוסיף כי "דווקא על רקע ההבלטה של יוזמות חיוביות בכל רחבי העולם למאבק באנטישמיות, מצאנו לנכון לציין בקדמת הדוח שאסור שהמאבק הזה יהפוך למגדיר-הזהות היחיד של אינטלקטואלים וארגונים יהודיים, שהמצפן המוסרי של יהודים יופנה לסוגיה זו בלבד, ושלימודי ההיסטוריה היהודית ימוקדו אך ורק בהיסטוריה של השואה. ישראל לא יכולה להסתייג ממפלגות בעלות שורשים פשיסטיים באירופה ולצפות ליחס שונה באירופה כלפי מפלגות ישראליות בעלות שורשים פשיסטיים".