הרופא המצרי מוחמד חלמי הציל את חייה של הנערה היהודייה אנה בורוס בלב ברלין הנאצית והיה לערבי הראשון שהוכר ביד ושם כחסיד אומות עולם. סרט תיעודי חדש שישודר בכאן 11 במוצאי שבת, לרגל יום הזיכרון הבין-לאומי לשואה, מגולל את המסע המרגש לסגירת המעגל כשאחיינו מקהיר, דוקטור נאסר קוטבי, הסכים לפני כמה שנים לקבל בגרמניה את התואר מישראל.
קוטבי סיפר בריאיון לכאן חדשות על המורשת שהותיר סיפורו יוצא הדופן של דודו. "אדם סיכן את חייו כדי להציל חיים בתקופה המסוכנת ביותר בברלין", הוא אמר. "התמקדנו במעשה האצילי ואנחנו מאוד מרוצים מכך. היינו רוצים לראות את הילדים של אנה, הם אנשים נהדרים וחלק מהמשפחה שלי".
נראה שמה שבאמת חשוב לנאסר קוטבי הוא לגעת בציבור הישראלי באמצעות הסרט על דודו. "זה יהיה הלם עבורם, כי רובם חושבים שיש רק שנאה בין ערבים לישראלים. הם לא מכירים את ההיסטוריה. מעולם לא הייתה שנאה מסורתית בין המצרים והיהודים, להפך. לפני 48' והבלגן הייתה הרמוניה בין מוסלמים ויהודים".
כשנשאל מה המסר שלו לישראלים, ענה קוטבי: "חלמי, כשהציל את אנה, לא חשב על שום דבר שקרה בהיסטוריה, הוא פשוט חי את היום-יום. אתם קהילה קטנה מאוד בעולם, למה לא לפנות לידידות? אל תהרסו בתים ותהרגו אנשים, גם אם אתם יכולים".
נאסר לא מוכן לקבל את האות מבלי שתהיה נציגות מצרית לצד הישראלית. "חמש מלחמות, הרבה שפיכות דמים מהמשפחה שלי ושלך. יש לנו צלקת, צריך לנהל אותה לא רק באמצעות הסכמים אלא גם באמצעות ניסיון לשכוח. אני חש שריכוז השנאה במדינה שלך היום הוא לא לטובת ההתפתחות. יש ריכוז של שנאה וזה לא מסייע לאף אחד, אלא לפוליטיקאים. דוד שלי לא היה יכול להבין את המצב בין העמים. הוא גדל בחברה פלורליסטית רב-לאומית ורב-דתית".
כשנשאל אם נראה אותו בישראל בעתיד, השיב: "כן. אני לא יודע אם בזמן הקרוב, אבל הנה אנחנו מדברים בינינו. אני לא מפחד מיהודים, מישראלים או אפילו מימנים קיצונים. הם צריכים פשוט להקשיב".