בעבור מיליוני התושבים בצפון-מערב סוריה, באזורי השליטה של מתנגדי משטר אסד, אסון רעידת האדמה הוא עוד טרגדיה נוראית בשרשרת הטרגדיות שהם חווים בשנים האחרונות – מזוועות המלחמה והשימוש בכל אמצעי לחימה בקרבות בין אסד למורדים ועד לחיים במחנות הפליטים בלי קורת גג ובמצב הומניטרי קשה, במיוחד בעונת החורף.
ניסיונות החילוץ הדרמטיים מההריסות בצפון-מערב סוריה מהשעות הקטנות של הבוקר, הזכירו ללא מעטים שם סיטואציות דומות אחרי הפצצות של משטר אסד במעוזי מתנגדיו. אך הפעם לא מדובר בזוועות של מכונת המלחמה של משטר אסד ופוטין, אלא בסיוט אחר לחלוטין שהם טרם חוו כמותו – רעידת אדמה. "אנשים, יש כאן אסון גדול", קרא הלילה לעזרה אזרח תרמאנין. "כולם להתחיל לזוז. אנשים, ארגונים, צוותי הצלה - תתחילו לזוז".
12 שנה אחרי תחילת ההתקוממות נגד משטר אסד, האזור של צפון מערב סוריה בקרבת גבול טורקיה הפך למעוז ההתנגדות האחרון שצבא סוריה מנסה להכריעו. בחסות הסכם בין טורקיה לרוסיה, הלחימה בין אסד למתנגדיו אמנם פחתה, אבל הטרגדיה ההומניטרית של מיליונים שנעקרו מבתיהם בגלל מלחמת האזרחים מתחוללת שם כל יום – מצב כלכלי קשה, תשתיות רעועות, הרס רב וחיים בתנאים מחפירים, בדרך כלל באוהלים.
"חשבנו שהתקרה עלולה לקרוס ולגמור אותנו", אמר תושב. "הבתים שאנו מתגוררים בהם לא ראויים למגורים. התחושה היא של אדם שניצל ממוות". איבראהים שייח'ו, פעיל זכויות אדם כורדי מצפון מערב סוריה, הביע בשיחה עם כאן חדשות תקווה כי רעידת האדמה הזאת תעיר מישהו בעולם. "אנו קוראים לגורמים הבין-לאומיים הנוגעים בדבר וארגונים הומניטריים לעזור לאזורים הללו, או להתכונן לשגר סיוע של ציוד רפואי לשם", הוא אמר. "אם היום אדם נפצע פציעה פשוטה והולך למרפאה או בית חולים, אין שום אפשרות להגיש לו תרופה, כי המצב באזור לא שפיר".
ארגון ההצלה הסורי "הקסדות הלבנות" כבר מיהר להכריז על צפון-מערב סוריה כאזור מוכה אסון. אחד מפעיליו, שנמצא בשטח, הדגיש בשיחה עם כאן חדשות כי מצב התושבים שם היה קשה עוד קודם. "אנחנו מקווים שהאסון הזה לא יחזור על עצמו, במיוחד לאור המצב", הוא אמר. "האנשים עכשיו אפופי קור, שלג ומצור. אין משאבים. רוב האנשים גרים במחנות".
השליטה באזור מחולקת בין מתנגדיו של אסד לתומכיו. היום הם הפכו לשותפי גורל אכזרי במיוחד, מנסים להילחם באיתני הטבע, במקום אחד בשני.