פוטין: רוסיה משהה חברות בהסכם לצמצום נשק גרעיני

פוטין: משהים חברותנו בהסכם לצמצום נשק גרעיני
נשיא רוסיה בנאום לאומה: "אנחנו מקבלים מהמערב תשובות לא הוגנות". פוטין הוסיף: "אנחנו מחפשים להעמיק את הקשרים עם איראן" • בזמן הנאום - מתקפת סייבר על האתר הממשלתי • אלקין ואדלשטיין בביקורת על הממשלה בנושא האוקראיני: "סיוע הומניטרי זה לא מספיק"
מחבר עמיחי שטיין ואלכס נירנבורג מחבר עמיחי שטיין ואלכס נירנבורג
Getting your Trinity Audio player ready...
ולדימיר פוטין
צילום: ולדימיר פוטין

רוסיה משהה את השתתפותה בהסכם START הסכם לצמצום נשק גרעיני שנחתם בין ברית המועצות וארצות הברית - כך הכריז היום (שלישי) נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאום מצב האומה שנשא בפני בכירים פדרליים במדינה. פוטין אף קרא למשרד ההגנה להיות ערוך לקיום ניסויים גרעיניים אם ארצות הברית תנהג כך. פוטין נאם במשך כמעט כשעתיים וזכה לתשואות. בין היתר נכחו בעולם הנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב, שר החוץ סרגיי לברוב, שר ההגנה סרגיי שויגו ואחרים. 

פוטין נגד המערב: "מושגים כמו הוגנות ושותפות זרים להם לחלוטין"

 

בהקשר למלחמה באוקראינה הטיל פוטין את האשם על מדינות המערב. "אנחנו פתוחים לדיאלוג עם המערב, אבל אנחנו מקבלים מהם תשובות לא הוגנות. המערב משקר וגאה בכך". פוטין הוסיף "ככל שהמערב ימשיך לאיים עלינו – אנחנו ניאלץ להרחיק אותם. הם רוצים להנחיל לנו ניצחון אסטרטגי. הם רוצים להפוך עימות מקומי לקונפליקט גלובלי. אנו מבינים זאת ונגיב בהתאם. מדובר בזכות היקום שלנו".

ברויטרס דיווחו כי מתקפת סייבר פגעה בחלק מהשידורים של נאומו של פוטין. על פי הדיווח, עיתונאים במספר מקומות לא הצליחו לצפות בטלוויזיה הממלכתית של רוסיה במשך כל הזמן של הנאום.

הנשיא הרוסי יצא בנאומו נגד האוליגרכים הרוסים. "אנשי העסקים שלנו הבריחו הון למערב, הם הבריחו לשם הון. אבל מי שראה ברוסיה רק כמקור להשגת עושר והבריח נכסיו למערב – שילם על כך ביוקר. לקחו להם שם את הכול. אף אזרח פשוט לא מרחם על מי שאיבד כספו במערב. הוא גם לא ריחם על מי שאיבד יאכטה. העם סולד מהעושר של האליטות החדשות".

במקביל בקייב, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נפגש אתמול עם חברי הכנסת זאב אלקין ויולי אדלשטיין ואמר כי הוא "הוא שמח שיש סוף סוף חיבוק ישראלי, כולל הביקור של שר החוץ", אך מעוניין לראות גם צעדים בשטח, כך דווח בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. 

אלקין ואדלשטיין הגיעו אתמול בבוקר לקייב, כראשי אגודת הידידות הפרלמנטרית ישראל אוקראינה ונפגשו עם זלנסקי כמעט שעה. זלנסקי אמר לשניים כי הוא "מצפה לראות שינוי מדיניות מצד ישראל במיוחד על רקע ההתקרבות בין רוסיה לאיראן".

עוד אמר הנשיא האוקראיני כי הוא "מצפה לראות סיוע לא רק במערכות התראה, אלא גם בנשק הגנתי כמו מערכות הגנה נגד הכטב"מים האיראנים". מדובר באירוע חריג שנשיא אוקראינה נפגש עם חברי פרלמנט - והמטרה, כך נראה לגרום לישראל לנטות עוד יותר לכיוונה של אוקראינה.

מם הלוג לפוטין כשדיבר על עוצמתה של הכלכלה הרוסית:

חברי הכנסת מהליכוד הוציאו הודעה משותפת לאחר המפגש וביקור את מדיניות הממשלה. בהודעה נכתב כי "מדינת ישראל, שיודעת היטב את משמעות ההגנה על עצמאותה עם נשק ביד במאבק בתוקפנות לא צודקת, אינה יכולה לעמוד מהצד בשעה זו". עוד כתבו כי סיוע הומניטרי זה לא מספיק.

"ישראל צריכה לנקוט עמדה חד משמעית פעילה בהתאם לערכי המוסר הבסיסיים, כפי שמצופה מכל מדינה מערבית. עלינו לסייע לאוקראינה בכל התחומים שבהם טכנולוגיות ישראליות, כולל צבאיות, יכולות לסייע להגן על האוכלוסייה האזרחית, על חירותה ועצמאותה. יש רגעים בהיסטוריה העולמית שבהם אי אפשר לשבת על שני כיסאות. אנו תומכים בשיתוף פעולה מעשי בין ישראל לאוקראינה בתחום ההגנה האווירית והגנה נגד טילים ובתחומים הגנתיים נוספים", כתבו השניים.

במהלך היום נפגשו אלקין ואדלשטיין גם עם שר ההגנה של אוקראינה רזניקוב, ראש המודיעין האוקראיני ובכירים נוספים, בהם חברי פרלמנט. הביקור בקייב יימשך היום - והשניים יגיעו למכון לחקר המל"טים האיראנים של משרד ההגנה האוקראיני - שם אוספים את הכטב"מים שהופלו ומחפשים את החולשות שלהם. המטרה של המכון ומשרד ההגנה היא לשתף פעולה עם ישראל בנושא.

היום צפוי נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לשאת נאום בנוגע למלחמה באוקראינה, לאחר שביקר אתמול בקייב ונפגש עם הנשיא זלנסקי. זו הייתה הפגישה השנייה של שני הנשיאים מתחילת הפלישה הרוסית, כשהקודמת הייתה כשהנשיא זלנסקי ביקר בארצות הברית לפני כחודש וחצי. הנשיא ביידן הבטיח במהלך הפגישה עם עמיתו האוקראיני חבילת סיוע צבאי נוספת בסך 500 מיליון דולר שתכלול תחמושת. זלנסקי ציין: "הביקור מהווה סימן חשוב לתמיכה של ארצות הברית בנו". 

הפופולריים