הקרב נגד המלריה: המדינה שלוקחת את גורלה בידיה

הקרב נגד המלריה: המדינה שלוקחת את גורלה בידיה
גאנה היא המדינה הראשונה בעולם שאישרה את החיסון החדש למחלה. מלריה הורגת מדי שנה 620 אלף איש – מרביתם ילדים
מחבר רם ברנדס מחבר רם ברנדס
Getting your Trinity Audio player ready...
בדיקות מעבדה על נגיף הקורונה, הנגיף הסיני, 21.01.20
צילום: צילום: אי-פי

רגע האמת של אפריקה: גאנה הכריזה היום (חמישי) כי מאשרת חיסון חדש למלריה שתואר כ"משנה עולם" על ידי המדענים שפיתחו אותו. החיסון, שמו R21, מציג על פניו יעילות גדולה, בניגוד גדול לניסיונות קודמים לפיתוח חיסון. רגולטור התרופות בגאנה בחן את נתוני הניסוי האחרון על בטיחות החיסון ויעילותו – שאינם עוד חשופים לציבור – והחליטו להשתמש בו.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) שוקל גם הוא לאשר את החיסון. מדי שנה מלריה הורגת כ-620 אלף איש, מרביתם ילדים צעירים. ההתקדמות באה לאחר מאמץ מדעי עצום, בן מאה שנה, לפיתוח חיסון המגן על הגוף מפרזיט המלריה.

נתוני ניסוי ממחקר ראשוני בבורקינה-פאסו הראו כי חיסון ה-R21 היה עד 80% יעיל כאשר ניתן במשטר של 3 זריקות תחילה, וזריקת-דחף נוספת בחלוף שנה. יצוין כי ארגון-הבריאות העולמי דורש כי חיסון למלריה יהיה יעיל בלפחות 75%.

אך שימוש רחב היקף בחיסון תלוי בתוצאות ניסוי בוחן גדולה יותר במעורבות קרוב ל-5,000 ילדים. הניסוי היה צפוי להתרחש בסוף בשנה שעברה, אך עדיין לא פורסמו רשמית. עם זאת, הן שותפו עם מקצת גופי ממשלה באפריקה ומדענים. לפי הנאמר ל-BBC, הנתונים מראים תמונה דומה למחקרים קודמים. רשות המזון והתרופות של גאנה, שנחשפה לנתונים, אישרו את השימוש בחיסון בילדים בני 5 חודשים עד 3 שנים. מדינות אפריקאיות נוספות לומדות גם הן את הנתונים, וכך גם ארגון-הבריאות העולמי, כאמור.

מנהל מכון ג'נר באוניברסיטת אוקספורד, פרופ' אדריאן היל, בה הומצא בחיסון, אומר כי מדינות אפריקה מצהירות: "אנו נחליט", לאחר שנותרו מאחור בהפצת החיסון נגד קוביד-19 במהלך מגפת קורונה. ל-BBC אמר: "אנו מצפים ש-R21 יהיה בעל השפעה רבה על תמותה ממלריה בילדים בשנים הקרובות, ובטווח-האורך יותר היא תתרום ליעד הסופי הכולל של מיגור וחיסול מלריה".

מכון הסרום של הודו, חברת ביוטרכנולוגיה פרטית; מתכוננת להפיק בין 100-200 מיליון מנות מדי שנה. מפעל חיסונים נבנה באקרה, גאנה. כל מנת R21 צפויה לעלות כמה דולרים.

מנכ"ל החברה ההודית, אדר פונאוואלה אמר: "פיתוח חיסון שישפיע משמעותית על הנטל המחלתי העצום הזה היה קשה באופן יוצא-דופן." לדבריו, גאנה, כמדינה הראשונה המאשרת את החיסון, מייצגת "אבן-דרך משמעותית במאמצינו להיאבק במאלריה ברחבי-העולם".

הפופולריים