נובחים על הפיל: הבלטיות זימנו את שגריר סין (1)

נובחים על הפיל: הבלטיות זימנו את שגריר סין
בליטא, לטביה ואסטוניה זעמו על דברי נציג בכיר במשרד החוץ של סין לפיהן: "לרפובליקות פוסט סובייטיות אין זכויות בחוק הבינלאומי"
מחבר שירז תקווה מחבר שירז תקווה
נשיא סין שי ג'ינפינג
צילום: -

משבר דיפלומטי בין סין לבין המדינות הבלטיות: משרדי החוץ של לטביה. אסטוניה וליטא זימנו היום (ראשון) את שגרירי סין לשיחות נזיפה. זאת לאחר ששגריר סין בצרפת פקפק בדברים שאמר במידת עצמאותן של המדינות הבלטיות.

תגובת שר החוץ הלטבי והקטע שעורר סערה 

השגריר הסיני בפריז לו שאייה נשאל בנוגע למעמדו של חצי האי קרים אותו סיפחה רוסיה בצעד כוחני מאוקראינה ב-2014 ועל כך השיב: "תלוי איך מסתכלים על הדברים. מלכתחילה קרים הייתה שייכת לרוסיה. לאחר מכן חרושצ'וב (מנהיג ברית המועצות) העביר את קרים לחזקתה של אוקראינה – (השגריר אכן מדייק בפרטים היסטוריים).

בשלב זה התערב המראיין ואמר כי על פי החוק הבינלאומי קרים שייכת לאוקראינה. כאן הגיעה התשובה שהרתיחה את המדינות הבלטיות שהכריזו על עצמאותן מברית המועצות ב-1991. השגריר אמר: "על פי החוק הבינלאומי למדינות הפוסט סובייטיות אין מעמד כלל. אין להן סטטוס כיוון שלא נחתם כל מסמך המעגן זכויות כלשהן המגיעות להן".

שר החוץ של לטביה אדגר רינקביץ' היה הראשון מבין הפוליטיקאים במדינות הבלטיות שהגיב לדברים וכתב: "ההערות של השגריר לגמרי לא מקובלות. אנחנו נמתין להסברים". דברים ברוח זו נשמעו גם מטאלין ומווילנה. שר החוץ של ליטא גבריאליוס לנדסברגיס כתב: "אם מישהו חיפש סיבה לא להאמין לסין בתפקיד המתווך במשבר האוקראיני - הנה סיבה טובה". אגב גם במשרד החוץ הצרפתי הגיבו בחריפות ובהודעת המשרד נאמר: "אנו המומים מדברי השגריר ומביעים סולידריות מלאה עם השותפים שלנו". 

יש לציין כי נשיא סין שי ז'פינג ביקר במוסקווה בחודש שעבר על מנת להדק את היחסים עם רוסיה – במהלך הביקור חתמו שני הצדדים על כמה הסכמי סחר ושיפרו את היחסים. כף שתשובתו של השגריר הסיני אכן תואמת את העמדה העדכנית של ארצו ביחס לסוגיית קרים.

הפופולריים