הלילה זה קורה: בשעה 1:30 שעון ישראל ייצא לדרך אחד האירועים החשובים ביותר עבור האמריקנים – הסופרבול. גמר ה-NFL (ליגת הפוטבול הלאומית) ה-51 במספר הוא קודם כל אירוע ספורט, אבל מסורתית מדובר בחגיגת ענק כמו שרק האמריקנים יודעים להפיק. המספרים מסביב לאירוע הזה – לא פחות ממטורפים, אז הנה כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת הלילה.
נתחיל, ברשותכם, דווקא מהמובן מאליו – המשחק עצמו. בגמר הגדול יתמודדו ניו אינגלנד פטריוטס ואטלנטה פלקונס, כשסוכנויות ההימורים מציבות את הפטריוטס כפייבוריטים לנצח. עבור הקבוצה מניו אינגלנד תהיה זו ההופעה התשיעית בסופרבול – שיא כל הזמנים, כשארבע מהן הסתיימו בזכייה. הפלקונס, לעומת זאת, מגיעים למעמד היוקרתי בפעם השנייה בלבד.
ההופעה התשיעית בסופרבול. ניו אינגלנד פטריוטס בסיור באצטדיון (צילום: AP)
הופעה שנייה בלבד בסופרבול. אטלנטה פלקונס (צילום: עמוד הפייסבוק של הקבוצה)
אצטדיון NRG ביוסטון מוכן ומזומן לחגיגה (צילום: GettyImages)
הסופרבול יתקיים השנה באצטדיון NRG ביוסטון, טקסס, שמכיל 71,795 מקומות. על פי הערכות, יוסטון תהנה מהכנסות של 350 מיליון דולר, כש-45% מהצופים באצטדיון יהיו תושבי העיר. 25% נוספים יהיו אוהדים של שתי הקבוצות שיעשו את כל הדרך לטקסס, והיתר – ברי מזל שהצליחו להתארגן על כרטיס.
הופעה של ליידי גאגא וכרטיס ב-15,432 דולר
החגיגה ביוסטון תיפתח, כמיטב המסורת, עם שירת ההמנון האמריקני, שאותו יבצע זמר הקאנטרי לוק בריאן. הוא יהיה הגבר הראשון ששר את ההמנון בסופרבול ב-10 השנים האחרונות, כאשר האחרון שקיבל את הכבוד היה בילי ג'ואל ב-2007. אבל האירוע המוזיקלי הגדול החשוב באמת יהיה הופעת המחצית, שבה תככב ליידי גאגא. עבורה יהיה זה הסופרבול השני ברציפות, לאחר שבשנה שעברה היא שרה את ההמנון.
ליידי גאגא בסופרבול בשנה שעברה (צילום: AP)
הגבר הראשון שישיר את ההמנון מאז 2007. לוק בראיין (צילום: AP)
אז כמה עולה לצפות בכל הטוב הזה מקרוב? ובכן, אם אתם רוצים להיות הלילה באצטדיון NRG, תצטרכו להיפרד מהרבה כסף. המחיר הממוצע לכרטיס יד שנייה עמד בימים האחרונים על לא פחות מ-4,900 דולר, ואחד הרוכשים אף שילם סכום "צנוע" של 15,432 דולר עבור הזכות לשבת ממש על קו 50 היארד – קו האמצע. אולם, על פי האתרים האמריקנים, אפשר לאתר גם מציאות בעלות של כ-2,000 דולר "בלבד". לשם השוואה, כרטיס לסופרבול הראשון, שנערך ב-1967, עלה 12 דולר בלבד – משהו כמו 86 דולר במונחים של היום. אז, אגב, שליש מהאצטדיון בלוס אנג'לס נותר ריק מצופים.
אבל רוב האמריקנים יצפו במשחק בטלוויזיה, כשהפעם האחראית על השידור היא רשת FOX, שתתעד כל פינה באצטדיון באמצעות 70 מצלמות. הרייטינג של הסופרבול האחרון עמד על 111.8 מיליון צופים, והמספרים השנה צפויים להישאר דומים. אל האמריקנים יצטרפו צופים ב-180 מדינות נוספות, כולל ישראל, עם שידורים ב-25 שפות שונות. חצי דקת פרסומת במהלך השידור תעלה למפרסמים 5 מיליון דולר – בדיוק כמו בשנה שעברה.
היום שאחרי: 1.5 מיליון אמריקנים יוציאו אישור מחלה
על פי ההערכות, 31% מהאמריקנים הבוגרים יהמרו על המשחק. היקף ההימורים יעמוד על סכום לא פחות ממטורף של 4.7 מיליארד דולר – 97% מתוכם במסגרת הימורים לא חוקיים. למעשה, הימורי ספורט בארה"ב חוקיים רק במדינת נבאדה, שם יוציאו המהמרים כ-132 מיליון דולר.
הסופרבול הוא גם סיבה למסיבה כמעט בכל בית בארה"ב, כשארוחת חג ההודיה המסורתית היא האירוע היחיד שבו האמריקנים זוללים יותר. רוצים כמה דוגמאות? האמריקנים יאכלו הלילה 1.3 מיליארד כנפיים, 12.5 מיליון מגשי פיצה, 14,500 טונות של צ'יפס ו-4,000 טונות של פופקורן. כמו כן, האמריקנים ישלמו כ-600 מיליון דולר על אלכוהול, בעיקר בירה.
איך מתאוששים מכל זה? ובכן, מדי שנה 1.5 מיליון אמריקנים נוהגים להוציא אישור מחלה ולהיעדר מהעבודה והלימודים. חג סופרבול שמח!