כך מזייפים את החדשות המזויפות

כך מזייפים חדשות מזויפות
מיליוני אנשים נחשפו בשנה האחרונה לתופעת ה"פייק ניוז", אבל עכשיו הפוליטיקאים – ובראשם טראמפ ונתניהו – יוצקים למושג הזה משמעות אחרת לגמרי
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
פרשת פיצהגייט: מעצרו של אדגר וולש בסמוך לפיצרייה
צילום: AP

בדצמבר 2016 הגיע אדגר וולש, אב לשניים בן 28 מצפון קרולינה, לפיצרייה בצפון מערב וושינגטון חמוש ברובה ואקדח. לאחר שקרא באינטרנט על אודות רשת פדופיליה המחזיקה ילדים כעבדי מין במרתף, רשת אותה מנהלת לכאורה הילרי קלינטון בסניף פיצה המקומי, ביקש וולש להפגין אזרחות טובה והגיע להציל את הילדים האומללים מידיהם של בכירי המפלגה הדמוקרטית. הפרשה הזאת, המכונה "פיצה גייט" נפוצה ברחבי הרשת והגיעה למאות אלפי גולשים. אחרי שהאזרח המודאג וולש לא מצא ראיות לפדופיליה או לילדים כלואים במרתף, הסתיים הביקור בפיצרייה במעצרו לאחר שהסגיר את עצמו ללא התנגדות.


פיצה גייט הוא סיפור על ידיעה חדשותית שמעולם לא התקיימה במציאות, אבל הסערה שהיא עוררה ברשת הייתה אמיתית לחלוטין. גם הידיעה הכוזבת אודות תמיכתו של האפיפיור פרנציסקוס בדונלד טראמפ במירוץ לנשיאות ארה"ב הכתה גלים ברשת. הידיעה התפרסמה באתר 5WTO, אתר פייק ניוז מוצהר שיש לו 350 אלף עוקבים. האפיפיור כמובן לא הביע תמיכה באף אחד מהמועמדים במירוץ האמריקני, אבל זה לא הפריע ל-960,000 אנשים להגיב, לחבב ולשתף את הידיעה הזאת, כמו גם את הידיעה על אודות המהגר הסורי שהצטלם יחד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וגילה לתדהמתו שתמונתם המשותפת מופצת בהקשר של טרור איסלמי וכי הוא מואשם בין היתר בפיגועים בבריסל ובברלין שכלל לא היה מעורב בהם.

תמונת הסלפי של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם הפליט הסוריתמונת הסלפי של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם הפליט הסורי. צילום: GETTY

"פייק ניוז" הוא כינוי לאתרי חדשות שמפיצים במכוון ידיעות שקריות ומפוברקות המתחזות לידיעות אמיתיות במטרה להטעות את הקוראים ולהגדיל את תעבורת הרשת באמצעות הרשתות החברתיות. תופעת החדשות המזויפות הגיעה לשיאה במהלך המירוץ האמריקני לנשיאות. חדשות כוזבות על המועמדים דונלד טראמפ והילרי קלינטון הופצו וזכו לפופולריות רבה ברשתות החברתיות, ויש הטוענים כי תרמו לניצחונו של טראמפ בבחירות. לאחרונה גוגל, פייסבוק וענקיות טכנולוגיה נוספות הודיעו כי ישתפו פעולה ויילחמו בתופעת הפייק ניוז באמצעות כלים ייעודיים שיזהו חדשות מזויפות וימנעו את הפצתן. אך הנזק כבר נעשה.

על פי סקר של מכון המחקר Pew Research Center, רוב האמריקאים (64 אחוזים) מדווחים כי התופעה גרמה להם לבלבול בכל מה שנוגע לעובדות הבסיסיות באירועים חדשותיים. 32 אחוזים מדווחים כי הם נתקלים בחדשות מזויפות ברשת לעתים קרובות. בהנחה שרבים מצרכני החדשות לא תמיד מבחינים שהחדשות מפוברקות, ניתן להניח ששיעור התפוצה שלהן גבוה אף יותר.

על פי רמת מעורבות הגולשים (לייקים, תגובות ושיתופים), ההצלחה של החדשות המזויפות בהטעיית הציבור היא גבוהה, וניתן להעריך כי יש לה גם השפעה מעשית על הפוליטיקה ועל תודעתו של האזרח הפשוט. הצלחת התופעה וניצולה על ידי פוליטיקאים מעידה בעיקר על חוסר אמון הולך וגובר בצינורות צריכת החדשות המקובלים, קרי התקשורת הממוסדת. השאלה היא מה הביצה ומה התרנגולת – האם חוסר האמון בתקשורת הממוסדת גורם לציבור לחפש מקורות מידע אלטרנטיביים ולצרוך חדשות מזויפות מתוך אמונה שהעיתונות המסורתית "לא מדווחת עליהן", או שריבוי הידיעות המזויפות היא שמגבירה את חוסר האמון בתקשורת בכללותה?

האפיפיור פרנציסקוס. צילום: APהאפיפיור פרנציסקוס. צילום: AP

כך או כך, בשבועות האחרונים זכה המושג "פייק ניוז" לגלגול חדש ואירוני במיוחד. את חוסר האמון בתקשורת מנצלים פוליטיקאים כדי להדוף ביקורות או דיווחים שלא מוצאים חן בעיניהם. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אימץ את הביטוי "פייק ניוז" כדי לתאר גם את מה שהתקשורת לא מסקרת. אתמול (ראשון), לאחר שעזב את מלונו בפלורידה הוא צייץ בטוויטר כי "קהל גדול של תומכים נלהבים נאסף לאורך הכביש, אירוע שהתקשורת הפייק ניוז מסרבת לסקר". בשבוע שעבר טראמפ צייץ את הדבר המדהים הבא: "כל סקר שלילי הוא פייק ניוז". בישראל זיהה גם בנימין נתניהו את הפוטנציאל ועושה מאמץ למתג כל דיווח לא אוהד כחדשות מזויפות. בהתייחסו לסיקור התקשורתי של החקירות נגדו הוא אמר בישיבת סיעת הליכוד בשבוע שעבר: "התקשורת השמאלנית מגויסת למסע ציד בולשביקי, שטיפת מוח ורצח אופי נגדי ונגד משפחתי. זה קורה יום-יום וערב-ערב. הם מייצרים עלינו מבול, אין מילה אחרת, של חדשות מזויפות – מה שקוראים 'פייק ניוז'". להבדיל כמה אלפי הבדלות, המנהיג האחרון שאימץ את הביטוי הוא נשיא סוריה אסד, שהדף את הדוח של ארגון "אמנסטי" לפיו המשטר הוציא להורג 13 אלף  אסירים בבתי כלא במדינה וכינה אותו, איך לא, "פייק ניוז".



קליאן קונווי, יועצת הנשיא טראמפ ואחד האנשים המקורבים ביותר אליו, טבעה לאחרונה את המונח "עובדות אלטרנטיביות" כשניסתה להצדיק את טענותיו של דובר הבית הלבן, שון ספייסר, לפיהן מספר הנוכחים בהשבעתו של הנשיא החדש הייתה הגדולה ביותר בכל הזמנים. המונח הזה משקף היטב את הערעור העמוק באמינותם של צינורות המידע המקובלים ואת השחיקה במעמדם של ערוצי החדשות המרכזיים, ואולי של "עובדות" ו"אמת" בכלל. בתגובה ספגה קונווי קיתונות של בוז בעיתונות האמריקאית ובתוכניות הסאטירה, אבל סביר להניח שבקרב אוהדיו של טראמפ היא דווקא זכתה לאהדה. ככה זה בעידן שכל דיווח עיתונאי שסותר את דעתך מסווג מיד כ"פייק ניוז", וה"פייק ניוז" שקולעים לאידיאולוגיה שלך הם האמת.

הפופולריים