מרוקו: המחאה נגד השלטון מציפה את הרשתות החברתיות

מעצר של פעיל אופוזיציה מטלטל שוב את מרוקו
מעצרו של פעיל אופוזיציה הוציא מפגינים לרחובות - והרשתות החברתיות גועשות
מחבר מערכת כאן ועכשיו מחבר מערכת כאן ועכשיו
Getting your Trinity Audio player ready...
(צילום: אי פי)
צילום: (צילום: AFP)

מחאה חברתית חדשה-ישנה מסעירה בימים אלה את מרוקו, והפעם - בעיקר דרך הרשתות החברתיות. המדינה המלוכנית מצפון אפריקה הצליחה לשרוד בשלום את אירועי האביב הערבי שהחלו בתוניסיה הסמוכה ב-2011, למרות גל מחאה בשנה שעברה שאיים להרעיד את כיסאו של המלך, מוחמד השישי. אלא שמעצר מתוקשר של אחד מפעילי האופוזיציה הבולטים במדינה, נאצר אל-זפזאפי, בחודש שעבר, הצית ביתר שאת את המחאה, שהורגשה היטב גם במהלך עיד אל-פיטר השבוע.

 מוקד המחאה נמצא בעיר הנמל חוסיימה, הממוקמת במחוז הריף שבצפון מרוקו. אל-זפזאפי הוביל בעבר את ההפגנות שיצאו מהעיר, ומאז שנעצר הפך בעצמו לפניה של המחאה המתחדשת ולסמל המפגינים שיצאו שוב לרחוב. דרישתם המיידית היא לשחררו, אך מעבר לכך, הם דורשים למגר את "השחיתות, הדיכוי והפרות הזכויות". גם במהלך החג נרשמו בעיר עימותים בינם לבין כוחות הביטחון וכמה בני אדם נפצעו.

 עד כה, הביקורת של המפגינים לרוב איננה מופנית ישירות כלפי המלך, מוחמד השישי, אלא אל צמרת השלטון בכללותה. למרות זאת, האיש החזק במרוקו לא נותר אדיש לקולות הבוקעים מהשטח. בשבוע שעבר הודיעה הממשלה ברבאט כי המלך הורה לה "להאיץ פרויקטי פיתוח ברחבי מחוז הריף", בניסיון לרכך את הזעם הציבורי. לטובת הרגעת הרוחות, הודיע ארמון המלוכה כי שרי הפנים והאוצר ננזפו בעקבות הביצוע שאינו משביע רצון. כלל לא בטוח שבכך המפגינים יתרצו.

מה שבולט במיוחד בגל המחאה הנוכחי הוא הסיקור הנרחב של ההפגנות ברשתות החברתיות, לרוב על ידי פעילים שמתעדים את האירועים בזמן אמת, אך גם מחוץ למרוקו. ההאשטאג #חוסיימה תפס במהרה תאוצה ברשת טוויטר, כמו גם דפים שנפתחו ברשתות השונות בקריאה לשחרורו של אל-זפזאפי ממעצר, שזכו לתהודה רבה. 




הפופולריים