קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, זכתה בבחירות בגרמניה בפעם הרביעית ברציפות - כך חוזים הערב (ראשון) המדגמים לאחר סגירת הקלפיות בכל רחבי המדינה. במהלך היום ניתנה האפשרות ליותר מ-61 מיליון בעלי זכות הצבעה להשפיע על זהות חברי הפרלמנט הגרמני, ובחרו להעניק שוב אמון למפלגה הנוצרית-דמוקרטית בראשות הקאנצלרית המכהנת עם 32.5% מהקולות, שהם כ-216 ממושבי הפרלמנט הגרמני מתוך 630. שיעור ההצבעה בבחירות הללו עלה ל-77%, כאשר בבחירות הקודמות שנערכו לפני ארבע שנים הצביעו 71.5% מהבוחרים.
במקום השני הגיעה המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, בראשות מרטין שולץ. שולץ, שבתחילת הקמפיין נהנה מפופולאריות רבה וסחף את הבוחרים, כשל במבחן התוצאה וזכה לתמיכתם של 20% בלבד מקולות הבוחרים, שהם כ-133 מושבים בפרלמנט הגרמני.
מנהיג הסוציאל-דמוקרטים, מרטין שולץ, מצביע הבוקר. צילום: איי-פי
אירופה כולה עקבה אחרי מערכת הבחירות הנוכחית בעיקר בגלל התחזקותה של מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה", שבמהלך החודשים האחרונים צברה אוהבים רבים, ועל פי ההערכות הייתה צפויה לקבל אף 17% מהקולות. בסופו של דבר השיגה המפלגה הניאו-נאצית להיכנס לראשונה לבונדסטאג מאז מלחמת העולם השנייה, כשכ-13.5% מהבוחרים נתנו לה את קולם. לפני פחות מחודש התראיינה לכאן 11 יושבת ראש מפלגת הימין הקיצוני, אליס ויידל, לכאן 11, שם ניסתה להסביר כי מפלגתה לא אנטישמית.
אליס ויידל, יושבת ראש מפלגת הימין הקיצוני. צילום: איי-פי
כעת מרקל תצטרך להרכיב ממשלה, ובפניה האפשרות לכונן ממשלת אחדות רחבה עם יריביה הסוציאל-דמוקרטים, או לנסות להישען על רוב צר בפרלמנט הגרמני, עם תמיכתם של הליברלים והירוקים. בכל מקרה, לדבריה, מפלגת הימין הקיצוני לא תוזמן לקחת חלק בממשלה.
עם פרסום התוצאות הודיעה מפלגת השמאל הסוציאל-דמוקרטית כי לא תשב בממשלה עם מרקל, אלא תישאר באופוזיציה. זאת בניגוד לממשלות האחדות שקיימו שתי המפלגות בשנים הקודמות. אמנם מרקל תתקשה עתה יותר להרכיב קואליציה, אך משמעות הצעד של מפלגתו של שולץ כי מפלגת הימין הקיצוני לא תעמוד בראש האופוזיציה, ולכן לא יזכו לשורת זכויות פרלמנטריות לה קיוו.