משאל העם בקטלוניה: מאות פצועים בעימותים בין מצביעים לשוטרים

משאל העם בקטלוניה: המשטרה ירתה כדורי גומי; מאות נפגעים
המשטרה ירתה כדורי גומי לעבר תושבים בברצלונה וחסמה את הגישה לרבע מהקלפיות. נשיא קטלוניה: האלימות לא תעצור אותנו
מחבר רויטרס מחבר רויטרס
Getting your Trinity Audio player ready...
שוטרים מתעמתים עם תושבים בברצלונה, הבוקר
צילום: צילום: אי-פי

מיליוני תושבי חבל קטלוניה שבספרד מצביעים היום (ראשון) במשאל עם על התנתקות מספרד ועצמאות החבל. ההצבעה מתקיימת בצל קביעת ממשלת ספרד ובית דין חוקתי שהמשאל אינו חוקי, וכוחות משטרה והמשמר האזרחי נכנסו לחבל, והתעמתו עם מצביעים. רשויות החירום בקטלוניה מסרו כי כ-300 בני אדם נפצעו בעימותים בין שוטרים לתושבים. משרד הפנים של ספרד מסר כי 11 שוטרים נפצעו. עוד דווח כי בברצלונה המשטרה ירתה כדורי גומי לעבר מצביעים והחרימה קלפיות ופתקי הצבעה בכמה תחנות - בהן זו שבה אמור היה להצביע נשיא קטלוניה קארלס פוטצ'דמון, שהצביע לבסוף בתחנה אחרת. כ-75% מהקלפיות בחבל הארץ נפתחו כסדרן.

נשיא קטלוניה גינה את האירועים ואמר כי "האלימות הבלתי מוצדקת, חסרת הפרופורציות והאחריות של ספרד היום לא רק שכשלה מלעצור את רצונם של הקטלנים להצביע... אלא גם עזרה להבהיר את כל הספקות שהיינו צריכים ליישב היום". סגנית ראש ממשלת ספרד, סוראיה דה בנטה מריה, דחתה את הטענות: "השוטרים פעלו במקצועיות ובאופן מידתי", אמרה בשיחה עם כתבים והוסיפה כי השלטון הקטלוני נוהג "בחוסר אחריות מוחלט". 


לקראת האפשרות שהמשטרה תסגור תחנות הצבעה, ממשלת קטלוניה הודיעה מראש כי המצביעים יכולים לממש את זכותם בכל קלפי וכי פתקי הצבעה שהודפסו בבית ייחשבו תקינים. לאחר  שמדריד ובית משפט במדינה קבעו כי משאל העם בקטלוניה לא חוקי, משטרת ספרד עצרה פקידים קטלנים, החרימה עלונים ואטמה בתי ספר רבים מתוך 2,300 המוסדות שבהם נקראו התושבים להצביע. רבים מהתושבים שהו הלילה מחוץ לתחנות ההצבעה כדי למנוע את סגירתן. רמון ג'ורדנה, תושב קטלוניה בן 92, אמר כי "זאת הזדמנות נהדרת. חיכיתי לזה 80 שנה". משחק כדורגל בין ברצלונה ללאס פלמס ייערך הערב בבירה הקטלונית בלי קהל, בשל חשש שאוהדים יפרצו למגרש. 

עוד על משאל העם בקטלוניה: 

 עתיד מועדון הכדורגל של ברצלונה לא ברור

שוטר יורה כדורי גומי בברצלונה, היום (צילום: אי-פי)

מצביעים בברצלונה, היום (צילום: אי-פי)

שוטרים מחרימים קלפיות מתחנת הצבעה בקטלוניה, הבוקר (צילום: אי-אף-פי)

בחבל קטלוניה שבצפון מזרח ספרד חיים שבעה מיליון בני אדם וחצי, שחיים מאוטונומיה בתחומים רבים. בקטלוניה, שבירתה ברצלונה, פועלים פרלמנט וממשלה נפרדים וכלכלתה מבוססת וגדולה מזו של פורטוגל. לפני כשבוע, אחרי פסיקת בית המשפט החוקתי של ספרד, נעצרו 12 בכירים בממשלת קטלוניה. הודעת מדריד גררה גל הפגנות נרחב בקטלוניה והנשיא הכריז כי משאל העם ייערך כמתוכנן. על פי סקרים, רק כ-40% מתושבי קטלוניה מעוניינים בהיפרדות מספרד אך ההערכות הן שדווקא יושג רוב במשאל לאור ההתייצבות הרבה הצפויה מצד התומכים. 

נשיא קטלוניה אמר בראיון ל"כאן" בשבוע שעבר כי הקטלנים נחושים להכריז על עצמאות כבר בימים הקרובים - אך בשום מקרה לא ישתמשו בדרכים אלימות להשגת המטרה. "לא מדובר במצב לא רגיל אבל ממשלתי כבר התמודדה עם מצבים מסוג זה והיא נקטה את כל האמצעים הנדרשים כדי שביום ראשון יהיו קלפיות, יהיו הצבעות, יהיו מרכזי הצבעה, אבל מעל הכל, יהיו מצביעים שהם אלה שיקבעו במשאל העם".

פוטצ'דמון אמר בראיון כי אם משאל העם יתקבל ורוב המצביעים יתמכו בעצמאות, בכוונתו להתחיל במהלכים לכך תוך זמן קצר."מה שיקרה הוא שיתחיל מהלך של כינון חוק מעבר משפטי שייכנס לתוקף 48 שעות מרגע קבלת התוצאות הרשמיות. כמה ימים לאחר מכן תוכרז עצמאות ויתחיל מעבר כמדינה ריבונית לקראת כינון חוקה קטלאנית", אמר.

הפופולריים