פרס נובל לשלום הוענק לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני

פרס נובל לשלום הוענק לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני
הוועדה הנורבגית הכריזה על הבחירה בארגון ונימקה: "הסיכון לעימות גרעיני - הגבוה ביותר זה זמן רב"
מחבר רויטרס מחבר רויטרס
Getting your Trinity Audio player ready...
מחאה של הארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני באוסטרליה
צילום: צילום: אי-פי

פרס נובל לשלום לשנת 2017 הוענק היום (שישי) לארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני ICAN. בעקבות הזכייה, יקבל הארגון פרס כספי בסכום של כ-1.1 מיליון דולר.

יו"ר ועדת פרס הנובל הנורבגית, בריט רייס-אנדרסן, נימקה את הבחירה בארגון ב"פעילותו שנועדה להסב את תשומת הלב לתוצאות ההרסניות של שימוש בנשק גרעיני". עוד הסבירה הוועדה כי "אנו חיים בעולם שבו הסיכון לעימות הכולל שימוש בנשק גרעיני הוא הגבוה ביותר שהיה זה זמן רב".

בתגובה לזכייה אמרה ראשת הארגון, ביאטריס פין, כי היא מאושרת מבחירת הוועדה. בהודעה הרשמית מטעם הארגון נמסר: "כבוד גדול לקבל את פרס נובל לשלום לשנת 2017. הזכייה בפרס נובל מהווה עבורנו הכרה בעבודה של פעילינו לאורך השנים, בעיקר עם ניצולי התקפות הנשק הגרעיני בהירושימה ונגסאקי שביפן במלחמת העולם השנייה".

"המטרה שלנו היא לשים קץ לנשק ההרסני ביותר שנוצר אי פעם, באמצעות ריסון כוחם של אנשים", נמסר עוד בהודעת הארגון. "הנשק הגרעיני הוא היחיד שמהווה איום קיומי על האנושות, והפרס הזה הוא הוקרה למאמצים של מיליוני פעילים שמתעקשים שנשק גרעיני לא יכול לשרת שום מטרה שהיא".

הארגון לפירוז העולם מנשק גרעיני מציג את עצמו כשילוב של כמה גופים לא-ממשלתיים, הפועלים ביותר מ-100 מדינות נגד ייצור, שימוש והפצה של נשק גרעיני. פעילותו נוסדה באופן רשמי בווינה שבאוסטריה בשנת 2007. הארגון ניסה לקדם, בין היתר, אמנה שתאסור על מדינות להשתמש בטכנולוגיה גרעינית למטרות צבאיות.

הבחירה ב-ICAN נחשבת למפתיעה יחסית, שכן הארגון לא נכלל בבורסת ההימורים לגבי זהות הזוכה בפרס. הזכייה בנובל מגיעה כשברקע ההסלמה בעימות בין ארצות הברית לבין קוריאה הצפונית, וחוסר הבהירות לגבי עתיד הסכם הגרעין בין שש המעצמות לבין איראן.

אתמול דיווח "וושינגטון פוסט" כי נשיא ארצות הברית יודיע בשבוע הבא כי אין בכוונתו לאשרר מחדש את הסכם הגרעין עם איראן, משום שאינו תואם את האינטרס של ארצות הברית - ויעביר את ההחלטה לידי הקונגרס. לפי הדיווח, החלטתו של טראמפ תהיה הצעד הראשון בדרך לביטול הסכם הגרעין עם איראן, שנחתם ביולי 2015 בינה לבין המעצמות.

הפופולריים