פת"ח וחמאס חתמו על הסכם פיוס; אבו מאזן הודה לא-סיסי

פת"ח וחמאס חתמו על הסכם פיוס; אבו מאזן הודה לא-סיסי
גורמים מדיניים בישראל: הפיוס חייב לעמוד בתנאים בינ"ל ולכלול הכרה בישראל ופירוק חמאס מנשקו
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
החתימה על ההסכם, היום בקהיר
צילום: צילום: אי-פי

נציגי המשלחות של ארגוני פת"ח וחמאס חתמו היום (חמישי) על הסכם פיוס בתום סבב דיונים של יומיים. ממשלת ההסכמה הלאומית תקבל לידיה את האחריות לניהול מעברי הגבול. הטלוויזיה המצרית דיווחה כי מצרים תזמן את כל הארגונים הפלסטיניים לשיחות בקהיר ב-21 בנובמבר וסוכם שעד האחד בדצמבר יאפשרו הצדדים לממשלה לעבוד בעזה ובגדה.

במסיבת עיתונאים בחסות המודיעין המצרי אמר ראש משלחת פתח עזאם אל אחמד כי מעבר ארז וכרם שלום יימסרו לידי הרשות בשבועיים הקרובים. לא כך הדבר לגבי מעבר רפיח שעדיין אמור לעבור עבודות שיפוץ ותחזוקה נוסף לפריסתם של אנשי משמר הנשיאות לאורך הגבול עם מצרים.

אל אחמד ציין כי גם סוגית הפקידים תטופל באופן יסודי וכי להסכמות שהושגו יש לוחות זמנים. ראש משלחת חמאס סאלח אלעארורי ברך בתורו את התפקיד שמילאה מצרים ואמר כי בחמאס אימצו אסטרטגיה של סיום הפילוג והליכה לאחדות. אני מודה לאחינו בפתח אמר אל עארורי, היו ביננו חילוקי דעות אך אנחנו דם אחד מבית אחד מחזיקים בעתיד ובגורל אחד משותף. אנו מוכנים לעשות כל שביכולתנו כדי שהפיוס יצליח, האחדות הלאומית חשובה לנו אל מול הכיבוש ולמען הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים.

גורמים מדיניים בישראל מסרו כי כל פיוס בין הרשות הפלסטינית לבין החמאס חייב לכלול עמידה בהסכמים בינלאומיים, עמידה בתנאי הקוורטט ובראשם הכרה בישראל ופירוק חמאס מנשקו. המשך חפירת מנהרות, ייצור טילים וייזום פעולות טרור כנגד ישראל מנוגד לתנאי הקוורטט ולמאמצי ארצות הברית לחידוש התהליך המדיני.

לדברי אותם גורמים, ישראל דורשת את קיום התנאים הללו וכן את שחרורם המיידי של חללי צה"ל אורון שאול והדר גולדין והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א- סייד המוחזקים בידי חמאס באכזריות. כל עוד חמאס לא יתפרק מנשקו וממשיך לקרוא להשמדת ישראל, ישראל רואה בו אחראי לכל פעולות טרור שמקורן בעזה. ישראל עומדת על כך שהרשות הפלסטינית לא תאפשר מאחז כלשהו לפעולות טרור של החמאס משטחי הרשות ביו״ש וכן מעזה, אם אכן הרשות הפלסטינית תקבל אחריות על שטחה. 

חוגגים בעזה מניפים את תמונת אבו מאזן (צילום: אי-פי)חוגגים בעזה מניפים את תמונת אבו מאזן (צילום: אי-פי)

ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן בירך על ההישג בקהיר והודה לנשיא מצרים א-סיסי על מאמציו. לדבריו, ההסכם שהושג היום יזרז את הצעדים לסיום הפילוג ולהשבת אחדות העם הפלסטיני. אבו מאזן הנחה את הממשלה הפלסטינית ומנגנוני הביטחון הפלסטיניים לפעול במרץ ליישום ההסכם.

מצרים הביעה הערכה לפת"ח ולחמאס על הרוח החיובית בשיחות ועל כך שהאינטרס הלאומי גבר. מנהיג חמאס איסמעיל הנייה טלפן לראש המודיעין המצרי חאלד פווזי והודה לו על המאמץ המצרי. הנייה הדגיש בפניו כי חמאס נכון לחלוטין ליישם את ההסכמות שהצדדים הגיעו אליהן.

"זהו יום היסטורי לעם הפלסטיני", הצהיר חבר הפרלמנט מטעם חמאס בעזה, מושיר אל-מסרי. במקביל, דובר הארגון מסר כי "הסוגיות הלאומיות הגדולות שנותרו על הפרק יידונו בפגישה בין הארגונים בקהיר בשלב מאוחר יותר".

חבר הנהגת אש"ף, זכריה אל-ארא, העריך הבוקר כי אבו מאזן יודיע בהמשך על ביטול הסנקציות שהטילה הרשות נגד שלטון חמאס ברצועת עזה, ואף יבקר בה בתוך פחות מחודש - אם ההבנות שהושגו בקהיר אכן ייושמו. מקורות פלסטיניים מסרו לעיתון "אל-חיאת" כי חמאס אינו מעוניין עוד בשלטון בעזה והחליט למסור לידי הרשות "את כל מה שמעל האדמה", כולל מעברי הגבול והאחריות בנושאי הביטחון והמיסים.

תומכי חמאס מחלקים ממתקיום, היום בעזה (צילום: אי-פי)תומכי חמאס מחלקים ממתקים, היום בעזה (צילום: אי-פי)

בתוך כך, בכירים בשורות פת"ח אמרו לעיתון "אל-שרק אל-אווסט" כי אין כל כוונה לפרק את חמאס או יתר הארגונים הפלסטיניים מנשקם. לטענתם, המאמץ במסגרת המגעים להסכם התמקד בכך שהשימוש בנשק ייעשה לפי החלטת כל הפלגים הפלסטיניים, ולא של חמאס לבדו.

השיחות בין הפלגים הפלסטיניים החלו ביום שלישי, בהשתתפות משלחות מטעם פת"ח וחמאס ונציגי המודיעין המצרי. בראש משלחת חמאס לשיחות עומד סאלח אל-עארורי, סגן מנהיג חמאס החדש שהגיע לקהיר מביירות, כמו גם בכירים בחמאס מעזה ובראשם יחיא סינוואר.

במהלך השבוע פורסם כי יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, ידרוש מחמאס כחלק משיחות הפיוס להתפרק מנשקו. למרות זאת, דובר הארגון השולט בעזה, סמי אבו זוהרי, ביטל את הדיווחים בנושא ואמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "נשק ההתנגדות לא פתוח למשא ומתן". 

דובר חמאס בעזה, חאזם קאסם, אמר השבוע כי משלחת חמאס לשיחות בקהיר נושאת עמה החלטה אסטרטגית לסיים את הפילוג הפלסטיני. "לא נחזור לפילוג בשום מקרה", הצהיר קאסם. דובר נוסף, פאוזי ברהום, אמר בפתח השיחות: “הצדדים ידונו בסוגיית הביטחון, במיוחד ברצועת עזה, בדרך שמשרתת את החזית הביתית ואוכפת את שלטון החוק באופן מקצועי ולאומי ולא פלגני".

הפופולריים