ממשלת ספרד הודיעה היום (חמישי) כי היא מממשת את האיום להפעיל את סעיף מספר 155 בחוקה הספרדית, המאפשר לה להשתלט על ניהול חבל קטלוניה ולבטל למעשה את האוטונומיה המונהגת בו. ראש הממשלה, מריאנו ראחוי, אישר כי יכנס את השרים לקראת הפעלת הסעיף ביום שבת, לאחר שקטלוניה התעלמה מהאולטימטום שבו נדרשה להשיב עד 11:00 אם הכריזה על עצמאותה או לא.
דובר ממשלת ספרד מסר כי "ממשלת ספרד החליטה שבעקבות התגובה השלילית מצד מנהיג קטלוניה, הממשלה מבינה שלא הגיבו לבקשתה. הממשלה תמשיך עם הפעלת סעיף 155. הממשלה מגנה את המעשים הלא חוקתיים ותעשה הכל על מנת להחזיר את הסדר ואת החוקה, ולהבטיח את דו-הקיום של האזרחים. האחריות למצב חלה על הפוליטיקאים בקטלוניה".
בתגובה להודעה של ספרד, אמר גורם במפלגתו של נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דימון, לכאן 11 כי "ממשלת ספרד הוכיחה שהיא אינה מעוניינת לדבר. הגיע הרגע להכריז על עצמאות".
דקות ספורות לפני פקיעת האולטימטום פרסם פוג'דימון מכתב לממשלת ספרד, שבו הוא איים כי אם הממשלה תפעיל את סעיף 155 בחוקה ותשתלט על חבל קטלוניה - הפרלמנט המקומי יקיים הצבעה על הכרזת עצמאות רשמית.
המכתב שהעביר פוג'דימון לראש ממשלת ספרד ראחוי
הפגנת מחאה בקטלוניה, השבוע (צילום: אי-פי)
"אם הממשלה תמשיך להימנע מדיאלוג ותמשיך את הדיכוי – הפרלמנט הקטלאני יוכל להצביע על הכרזת עצמאות רשמית", מסר הנשיא פוג'דימון במכתב שהעביר לראש ממשלת ספרד ראחוי. המכתב פורסם לציבור דקות בודדות לפני מועד פקיעת האולטימטום, ומנהיג קטלוניה לא הבהיר בו אם החבל הכריז על התנתקות מספרד.
מוקדם יותר השבוע התעלמה קטלוניה גם מהמועד הקודם של פקיעת האוליטמטום הספרדי. במכתב ששיגר פוג'דימון לראחוי ביום שני, הצהיר הנשיא הקטלאני כי הוא מעוניין לקיים דיאלוג ואף ביקש להיפגש עם ראש הממשלה הספרדי. פוג'דימון נמנע מלהיענות לדרישה של מדריד להבהיר ב"כן" או "לא" אם החבל הקטלאני הכריז על עצמאותו בשבוע שעבר.
המתיחות בין ממשלת ספרד לקטלוניה המשיכה להחריף השבוע בעקבות הוראה של בית משפט במדריד לעצור שני פעילים קטלאנים בולטים התומכים בהיפרדות מספרד. שר המשפטים הספרדי הכחיש ביום שלישי כי מעצרם נובע ממניע פוליטי, על רקע הסערה סביב תוצאות משאל העם בחבל. "מדובר בעניין משפטי בלבד, ולא פוליטי", אמר השר הספרדי לעיתונאים במדריד.
במקביל, בקטלוניה הושק בימים האחרונים קמפיין רשת הקורא ל"מאבק נגד הכיבוש", תחת הכותרת "הצילו את קטלוניה, הצילו את אירופה". בסרטון שהופץ מטעם הקמפיין, מציינים המשתתפים כי הם "אזרחים אירופים המאמינים בערכים האירופיים, הנמצאים כעת תחת התקפה". ברקע מופיעות תמונות המתעדות את אלימות המשטרה הספרדית כלפי מפגינים בקטלוניה על רקע משאל העם.