בחירות בזק ביפן: ראש הממשלה ינסה לחזק את מעמדו

בחירות בזק ביפן: ראש הממשלה ינסה לחזק את מעמדו
שינזו אבה מקווה כי המתיחות עם קוריאה הצפונית תסייע להגביר את התמיכה במפלגת השלטון הימנית, שמעוניינת לחולל שינויים בחוקה הפציפיסטית
מחבר ערן סיקורל מחבר ערן סיקורל
Getting your Trinity Audio player ready...
שינזו אבה (שני מימין) בכנס המפלגה הליברלית הדמוקרט
צילום: צילום: אי-פי

אזרחי יפן מצביעים היום (ראשון) בבחירות לבית התחתון של בית הנבחרים, שמתקיימות שנה לפני מועדן המקורי לאחר שראש הממשלה, שינזו אבה, פיזר את הפרלמנט בחודש שעבר בניסיון לחזק את אחיזתו בשלטון. אבה, שכיהן כראש ממשלה לתקופה קצרה ב-2006 ושב לתפקיד לפני ארבע שנים, סבור כי המתיחות עם קוריאה הצפונית יצרה הזדמנות לחיזוק מעמדה הפוליטי של מפלגת השלטון הליברלית הדמוקרטית.

בתחילת השנה חווה ראש ממשלת יפן ירידה חדה בתמיכה הציבורית בו על פי הסקרים. ואולם, עמדתו הנחרצת של אבה נגד משא ומתן עם קוריאה הצפונית הקנתה לו נקודות זכות בקרב הציבור היפני ותרמה לתדמיתו כמנהיג נחוש. בנוסף, אבה ביקש להקדים את הבחירות גם כדי לנצל את חוסר מוכנותה של האופוזיציה במדינה להעמיד מתמודדים ראויים שיכולים לאיים על מפלגתו.

התומכים חוששים מ"אפקט תרזה מיי". ראש ממשלת יפן, שינזו אבה (צילום: אי-פי)

מצביעים ביפן, הבוקר (צילום: אי-פי)

סקרים שנערכו לפני הבחירות חוזים ניצחון מוחץ למפלגת השלטון, שיאפשר לראש הממשלה לשמור על רוב של שני שלישים הנחוצים לו לצורך שינויים בחוקה. אבה מקווה לזכות ביותר מ-300 מתוך 465 המושבים בבית התחתון. הבחירות לבית התחתון מתקיימות אחת לארבע שנים, מלבד מקרים של פיזור מוקדם כפי שקרה הפעם.

היפנים בוחרים בשני פתקים: האחד למועמד אזורי והשני עבור מפלגה.  289 מושבים בבית התחתון מוקצים לבחירות האזוריות, ואילו 186 נבחרים בבחירות יחסיות. ראש הממשלה זקוק לתמיכה של מחצית מחברי הפרלמנט - כלומר 233 לכל הפחות - כדי להרכיב קואליציה. בסך הכל, מתמודדים היום 1,180 מועמדים על מושב בבית התחתון. 

האופוזיציה מקווה לרכוב על גל המחאה נגד השחיתות

שאיפתו של אבה ביום שלאחר הבחירות תהיה לשחזר את הקואליציה בין מפלגת השלטון הימנית הליבראלית לבין השותפה, מפלגת "קומיטו" הבודהיסטית. ממול, מתמודדת מתמודדת "התקווה" האופוזיציונית בראשות מושלת טוקיו, יוריקו קואיקה. קואיקה פרשה משורות מפלגת השלטון והיא תקווה לרכוב על גלי המחאה נגד השחיתות ביפן. 

רבים במדינה שבמזרח אסיה מטילים ספק בנחיצות הבחירות, המתחוללות בשיאן של שתי פרשיות שחיתות שבמרכזן חשדות למינוי מקורבים. ראש הממשלה רבה מכחיש את החשדות הללו בתוקף. תומכיו של אבה חוששים מפני "אפקט תרזה מיי", שכן כבר היום שולט ראש הממשלה בשני בתי הפרלמנט. התומכים הללו מזהירים כי למרות התזמון הנוח לכאורה, בחירות עלולות להסתכם במפח נפש.

אופוזיציה חדשה. מזכיר הממשלה, יוקיו אדנו (צילום: אי-פי)

מנגד, התומכים בהקדמת הבחירות מנופפים בסקרים המצביעים על היחלשות של מפלגת האופוזיציה המסורתית הליברל-דמוקרטית, שמתייצבת לבחירות בעיצומו של משבר פנימי עמוק סביב מנהיגות המפלגה. שחקנית נוספת בזירה הפוליטית היא מפלגת החוקה של יפן - מפלגה חדשה בראשות מזכיר הממשלה, יוקיו אדנו.

על סדר היום: קוריאה הצפונית והכלכלה

האיום הגרעיני ההולך וגובר מצד קוריאה הצפונית נמצא גבוה על סדר היום של העם היפני בבוקר הבחירות, אך לא רק. הנושא שמעסיק את הציבור המקומי הוא בעיקר הכלכלה שקופאת על שמריה והגירעון האקטוארי.

שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און. פיונגיאנג נוכחת בבחירות ביפן (צילום: אי-פי)

הכלכלה היפנית מסרבת לצמוח זה מספר שנים, והדפלציה דוהרת במדרון. חובה הלאומי של יפן הוא אחד הגבוהים בעולם: כ-250% מהתוצר הלאומי הגולמי.עד כה, כשל ראש הממשלה אבה ביישום הרפורמות הכלכליות הנחוצות, שכבר זכו לכינוי "אבה כלכלה".

מלבד זאת, הזדקנות האוכלוסיה ניצבת אף היא בסדר היום. מומחים דמוגרפים מעריכים כי עד שנת 2065, תצטמצם אוכלוסית יפן מ-127 מליון ל-87 מליון.

נושא נוסף שמעסיק את הבוחרים הוא חוקתה הפציפיסטית של יפן, האוסרת בין היתר על אחזקת נשק גרעיני. בעקבות האיום הנשקף מפיונגיאנג, מעוניינת מפלגת השלטון לזכות בלגיטימיות לשנות את סעיף תשע לחוקה, באופן שיאפשר לכוחות הצבא לפתח יכולות התקפיות נרחבות יותר. מפלגות האופוזיציה נוקטות קו זהיר יותר, ומתנגדות לשינוי בחוקה, שנוסחה לאחר מלחמת העולם השניה.

הפופולריים