למרות הסערה הגדולה, הסתייגויות הבכירים והמקום הנרחב שקיבל הסיפור בתקשורת - המדבקות המחרידות שהתגלו השבוע באצטדיון האולימפי ברומא, שעליהן הוטבעה תמונתה של אנה פרנק לבושה במדי הקבוצה היריבה רומא, הן בסך הכל סימפטום קטן לתופעה רחבה שהפכה לאחד מסימני ההכר של מועדון הכדורגל לאציו.
כבר שנים שאוהדיה הרדיקליים של הקבוצה מבירת איטליה ידועים בדעותיהם האנטישמיות והגזעניות, דעות שזלגו בעבר מן היציע אל כר הדשא. "מסורת" ששורשיה החלו עוד תחת השלטון הפאשיסטי באיטליה.
הגינויים למעשה הפרובוקטיבי של אותם אוהדים לא איחרו להגיע. אמש (שלישי) התנצל נשיא המועדון, קלאודיו לוטיטו, בפני הקהילה היהודית ברומא בזמן שביקר בבית הכנסת הגדול בעיר. "אנחנו כאן כדי להביע התנגדות לכל גינוי של גזענות ואנטישמיות", אמר הנשיא והכריז על תוכנית חדשה בניסיון להילחם בתופעה. "אני מכריז היום באופן רשמי שלאציו תקדם יוזמה שנתית המיועדת ל-200 אוהדים צעירים. אנחנו נארגן מסע לאושוויץ שיתקיים פעם בשנה".
גם התאחדות הכדורגל של איטליה בחרה בפעולה אקטיבית ומסרה שלפני כל משחק במחזור הליגה הקרוב, יוקראו קטעים מיומנה של אנה פרנק. ההתייחסות למקרה חצתה את גבולות איטליה והגיעה עד לפרלמנט האירופי. "שימוש בתמונה של אנה פרנק כעלבון כלפי אחרים הוא דבר נוראי", אמר נשיא הפרלמנט, אנטוניו טג'אני, והוסיף כי "אני חושב שהאנטישמיות צריכה להישאר תופעה נוראית מן העבר שלנו, כחוויה איומה שהייתה בעבר ונגמרה".
אבל התנצלויות לחוד ומציאות לחוד. מי שייזדמן לאזור האצטדיון ברומא יגלה עשרות, אם לא מאות, כתובות גרפיטי גזעניות של אוהדי לאציו ורומא המכנים אלו את אלו "יהודים". לעיתים מלוות הכתובות בציור של צלב קרס או צלב קלטי – סמל לייצוג לאומיות ונאו-נאציזם.
הסטיקרים שהשאירו אוהדי לאציו ביציע:
Entre adesivos colados pela torcida da Lazio, um exibia Anne Frank coma camisa da Roma. Absurda manifestação anti-semita no Stadio Olimpico. pic.twitter.com/OpLP06Zbgo
— Diogo Rimoli (@diogorimoli) October 23, 2017
שחקן העבר פאולו די קאניו הוריד את האידאולוגיה של האוהדים מהיציע אל כר הדשא. למרות שברוב הקריירה שיחק במועדונים אחרים, הפך החלוץ לקדוש בעיני אוהדי הקבוצה מרומא. לאחר הבקעת שער, די קאניו היה נוהג לרוץ אל עבר ה"קורבה נורד" (היציע הצפוני, י"ז) שמאכלס את האוהדים השרופים של לאציו תוך שהוא מצדיע לעברם במועל יד.
התנהגותו של די קאניו הפיחה רוח במפרשים של ה"קורבה נורד", יציע שהפך עם השנים לחממה של אנטישמיות וניאו נאציזם – בתקופות מסוימות גם בחסות המועדון. בשנות התשעים נטען שיושבי היציע קיבלו כסף מהמועדון ואפילו השפיעו על מחירי הכרטיסים ומדיניות הרכש.
האנשטימיות של אוהדי לאציו לא נותרה רק ברמת הקריאות ביציע. לפני חמש שנים הגיעו אוהדיה של קבוצת הכדורגל האנגלית טוטנהאם לרומא, כדי לצפות במשחק של קבוצתם נגד לאציו. אוהדיה של טוטנהאם נוהגים לכנות את עצמם "הצבא היהודי", מכיוון שלמועדון אוהדים יהודים רבים. כשישבו האנגלים בבאר מקומי, הגיחו לפתע עשרות אוהדים של לאציו. אחד מאוהדי טוטנהאם נדקר ונפצע קשה.
קצת יותר מעשור קודם לכם, בעונת 1998/99, התרחש אחד האירועים הזכורים שהמחיש אולי יותר מכל, את הקשר ההדוק בין ה"קורבה נורד" לאנטישמיות, שחורגת הרבה מעבר ללגלוג או כינויי גנאי. בעת משחק הדרבי נגד היריבה השנואה רומא, הונפו ב"קורבה נורד" צמד שלטים גדולים שכוונו לאוהדי היריבה ועליהם נכתב "אושוויץ הוא מולדתכם, התנורים הם ביתכם".
כשרכש קלאודיו לוטיטו את לאציו בשנת 2004, הוא החל לנהל מלחמת חורמה באוהדים הקיצוניים של הקבוצה. לפני שמונה שנים התעקש להחתים את השחקן הישראלי אייל גולסה, שאמור היה להפוך ליהודי הראשון בהיסטוריה של המועדון מרומא. חלק מהאוהדים, כצפוי, ביקרו בחריפות את לוטיטו וטענו כי לא רק שגולסה יהודי, מה גם שידיו מגואלות בדם ילדים פלסטינים. המעבר לא צלח, לא בשל האנטישמיות אלא בעקבות הפרת חוזה מול מכבי חיפה אליה חזר גולסה בסופו של דבר.
אז נכון, ההכרזות של לוטיטו אמש ראויות ומעוררות כבוד אך אם היתה תחושה שלאחר 13 בתפקיד שנים הוא הצליח לגבור על האוהדים הקיצוניים, השבוע קיבלנו תשובה ברורה.