בכירים בממשלה במדריד אמרו היום (שני) כי נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, שהודח בשבת בידי הממשלה הספרדית, נמצא בבלגיה בדרכו לבריסל. זאת, לאחר שהתובע הכללי של ספרד, חוסה מנואל מאסה, דרש להאשימו בהמרדה, הסתה ושימוש לרעה בכספי ציבור, כמו גם מנהיגים נוספים בחבל הארץ.
לפי העיתון הספרדי לה ואנגרדיה, פוג'דמון וכמה משריו שהגיעו עמו לבלגיה, יקיימו ישיבה הערב בבריסל. הטלוויזיה הבלגית דיווחה כי פוג'דמון ייפגש עם עורכי דין ופוליטיקאים. הצעד בא בעקבות הודעתו של שר ההגירה הבלגי, תיאו פרנקן, אתמול ולפיה המנהיג הקטלוני המודח עשוי לזכות למקלט מדיני במדינה.
במסיבת עיתונאים במדריד אמר מאסה כי ביקש מבית המשפט להאשים את מנהיגי קטלוניה, בראשם הנשיא פוג'דמון, בהמרדה, הסתה ושימוש לרעה בכספי ציבור. זאת, בעקבות הכרזת העצמאות של החבל הקטלוני בסוף השבוע. מאסה קרא לזמן את ראשי המחוז למתן עדות במשפט. אם יורשעו, הם עלולים לשאת בעונש של עד 30 שנות מאסר.
כוחות משטרה מול הפרלמנט בברצלונה:
Police have just arrived outside Catalonia's regional government office. Will officials who've been sacked by Madrid still show up for work? And what response will that prompt? pic.twitter.com/jYhSbZWptC
— CharlotteChelsomPill (@charlottejourno) October 30, 2017
ספרד סירבה להכיר בתוצאות משאל העם על עצמאות שערכה הממשלה האזורית של קטלוניה בראשית החודש. ספרד טענה כי הוא אינו חוקי תחת החוק הספרדי. לאחר שביום שישי הכריז על היפרדות קטלוניה מספרד הכריזה הממשלה הספרדית על פיזור הפרלמנט הקטלוני. מספר מפלגות קטלוניות, בהן המפלגה הלאומית הקטלונית (ERC) הודיעו שיתמודדו בבחירות שייערכו במחוז ב-21 בדצמבר.
הבוקר הגיעו שריה המושעים של קטלוניה לפרלמנט בברצלונה לפגישה שנקבעה במקום. הם נתקלו בכוחות המשטרה הספרדית שהזהירו אותם כי עליהם לעזוב את המקום בתוך כמה שעות, אחרת ייעצרו. את ההוראה נתן שר הפנים של הספרדי למפקד החדש של המשטרה הקטלונית ה"מוסוס״.
מוקדם יותר הבוקר פרסם פוג'דמון תמונה בחשבון האינסטגרם שלו מתוך בניין הז'נרליטט - ארמון הפרלמנט הקטלוני וכתב בצידה "יום טוב".
אתמול הפגינו למעלה ממיליון איש בברצלונה, ומחו נגד הכרזת העצמאות. המפגינים הניפו דגלים של ספרד, קטלוניה ושל האיחוד האירופי ומשמיעים קריאות "תחי ספרד". סקר שנערך עבור העיתון הספרדי "אל-מונדו", העלה כי המפלגות הקטלאניות המתנגדות להיפרדות מספרד זוכות לרוב זעום בדעת הקהל המקומית. את הסקר ערך מכון "סיגמה דוס" בקרב כ-1,000 נשאלים. 43.4% מהם התנגדו לעצמאות חד-צדדית, בעוד ש-%42.5 תמכו במפלגות הדורשות התנתקות רשמית מספרד.
בסוף השבוע קרא פוג'דמון עצמו לקיים בחבל הפגנות שקטות ולהביע "התנגדות דמוקרטית" למדיניותה של ממשלת ספרד, שהשתלטה על ניהול המחוז. מלבד ספרד, גם מדינות נוספות באירופה התנגדו להכרזת העצמאות החד-צדדית של הפרלמנט בברצלונה, ואליהן הצטרפו ארצות הברית ומקסיקו.
מפגינים נגד הכרזת העצמאות של קטלוניה, אתמול בברצלונה (צילום: אי-פי)