ספרד: בית המשפט החוקתי השעה את עצמאות קטלוניה

ספרד: בית המשפט החוקתי השעה את עצמאות קטלוניה
הנשיא המודח פוג'דמון הגיע לבלגיה עם כמה חברי ממשלתו, ואמר במסיבת עיתונאים: "לא באתי לבקש מקלט מדיני. נתמודד מול האישומים של הממשלה הספרדית"
מחבר גדעון קוץ ואיתמר מאירי מחבר גדעון קוץ ואיתמר מאירי
פודג'מון בבריסל, היום
צילום: צילום: אי-פי

בית המשפט החוקתי של ספרד השעה היום (שלישי) את הכרזת העצמאות של קטלוניה. המהלך בא לאחר שממשלת ספרד פיזרה את הפרלמנט הקטלוני שהצביע בעד הכרזה חד-צדדית לעצמאות, פיטרה את הממשלה המקומית וקבעה מועד – 21 בדצמבר – לבחירות חדשות במחוז.

אתמול הגיע נשיא קטלוניה המודח, קרלס פוג'דמון, לבריסל בירת בלגיה עם כמה מחברי ממשלתו, "כדי לפעול מבירת אירופה ולהבטיח את אפשרת העבודה והביטחון". הוא הדגיש כי לא הגיע לבלגיה כדי לבקש מקלט מדיני. לדבריו, לו היה נשאר בקטלוניה היו פורצים עימותים.

פוג'דמון הגיע לבריסל מספר שעות לאחר שהתובע הכללי בספרד הודיע במסיבת עיתונאים שביקש להגיש כתבי אישום נגד מנהיגי החבל הבדלני בגין המרדה והסתה - עבירות שהעונש המירבי עליהן הוא 30 שנות מאסר.

"לא נטשנו את השלטון". פוג'דמון במסיבת עיתונאים בבריסל:


במסיבת עיתונאים שערך בבריסל אמר פוג'דמון כי "אמרתי כל העת שאנחנו רוצים דיאלוג. היינו מוכנים להשהות את הכרזת העצמאות, אם הממשלה הספרדית הייתה מוכנה לדבר אתנו. האלימות שהפגינה המדינה – ויש לנו דוגמאות לכך – הופנתה כלפי הדמוקרטיה". הוא הוסיף כי "איננו יכולים לכונן רפובליקה עבור כולם דרך אלימות. הממשלה אמרה שלא תסכן את זכויותינו האזרחיות אך יצאנו להפגין למען הדמוקרטיה. זו הייתה אחריות גדולה".

פוג'דמון במסיבת עיתונאים בבריסל, היום (צילום: אי-פי)

עוד אמר הנשיא הקטלוני המודח כי "התביעה הספרדית מבקשת מאסרים בפועל למי מאתנו שיושבים כאן, אנו נתמודד מול ההאשמות האלו. הגעתי לבריסל להציג את הבעיה הקטלונית בלבה של אירופה". פוג'דמון הבהיר כי מפלגתו תשתתף בבחירות בחבל בחודש הבא והצהיר כי "נכבד את התוצאות". הוא הוסיף: "ארצה תשובה פשוטה מהממשלה הספרדית – האם אתם מוכנים לכבד את תוצאות הבחירות?"

הוא הוסיף: "מעולם לא נטשנו את השלטון בקטלוניה, נמשיך את העבודה שלנו למרות המגבלות. אנו נפיץ את הרעיון שהאשמות של ספרד הן עניין פוליטי ולא מבוססות על החוקה".

אתמול הודיע התובע הכללי של ספרד, חוסה מנואל מאסה, כי מדריד תתבע את מנהיגי קטלוניה בגין המרדה, הסתה ושימוש לרעה בכספי ציבור. מאסה קרא לזמן את ראשי המחוז למתן עדות במשפט.

כוחות משטרה בכניסה לפרלמנט הקטלוני (צילום: אי-פי)

מספר שעות לאחר מכן דווח כי פוג'דמון עזב את החבל והגיע לבריסל. הצעד הגיע בעקבות הודעתו של שר ההגירה הבלגי, תיאו פרנקן, לפיה המנהיג הקטלוני המודח עשוי לזכות למקלט מדיני במדינה.

המשבר בקטלוניה פרץ לאחר שההממשלה הקטלונית ערכה משאל העם על עצמאות החבל בראשית החודש, שבה תמכו כ-90 אחוזים מהשתתפים. ספרד סירבה לקבל את התוצאות וטענה כי המשאל אינו חוקי תחת החוק הספרדי. לאחר שביום שישי הכריז פוג'דמון על עצמאות קטלוניה, הודיעה הממשלה הספרדית על פיזור הפרלמנט הקטלוני והשתלטות על המוסדות האוטונומיים בחבל, לפי סעיף 155 לחוקה.

אתמול הפגינו למעלה ממיליון איש בברצלונה, ומחו נגד הכרזת העצמאות. המפגינים הניפו דגלים של ספרד, קטלוניה ושל האיחוד האירופי והשמיעו קריאות "תחי ספרד".

סקר שנערך עבור העיתון הספרדי "אל-מונדו", העלה כי המפלגות הקטלאניות המתנגדות להיפרדות מספרד זוכות לרוב זעום בדעת הקהל המקומית. את הסקר ערך מכון "סיגמה דוס" בקרב כ-1,000 נשאלים. 43.4% מהם התנגדו לעצמאות חד-צדדית, בעוד שכ-42% תמכו במפלגות הדורשות התנתקות רשמית מספרד.

הפופולריים