נשיא לבנון עוון אמר אתמול (שישי) כי ראש הממשלה סעד אל-חרירי, שהתפטר בשבוע שעבר, נחטף. עוון אמר את הדברים בפני שגרירים זרים בארצו, כך מסר גורם לבנוני רשמי לסוכנות הידיעות רויטרס. היום הצהיר עוון הסבריו של אל-חרירי "אינם משקפים את המציאות", ומצבו מאז התפטר בשידור טלוויזיה מסעודיה הוא "מפוקפק ומסתורי".
בהצהרה שמסר היום קרא עוון לסעודיה להבהיר את הנסיבות המונעות מאל-חרירי לשוב לארצו. "לבנון לא מקבלת את העובדה שראש הממשלה שלה נמצא בסיטואציה שעומדת בניגוד להסכמים בינלאומיים ונורמות בין מדינות", אמר עוון. הנשיא הלבנוני אמר כי אם סעודיה לא תספק בתוך שבוע הסבר באשר לנסיבות התפטרותו של חרירי ותחזירו ללבנון, תגיש לבנון תלונה למועצת הביטחון. מנגד, ממלא מקום השגריר הסעודי בלבנון טוען כי חרירי אינו מוחזק במעצר בית וייתכן כי הסיבה לכך שהחליט לא לחזור ללבנון נובעת מחשש להתנקשות בחייו.
אל-חרירי הודיע על התפטרותו בשבוע שעבר, פחות משנה לאחר שהחל לכהן בפעם השנייה בתפקיד, וזאת בשל חשש מהתנקשות בחייו. בנאום ההתפטרות, ששודר מסעודיה, תקף אל-חרירי את איראן ואת ארגון חיזבאללה, והאשים אותם כי הם ממשיכים לאיים על העולם הערבי. אל-חרירי רמז כי הוא חושש לחייו, ואמר כי האווירה בארצו דומה לזו שהיתה לפני רצח אביו, רפיק אל-חרירי, בשנת 2005. ברקע, רשת אל-ערביה דיווחה כי בשבוע שעבר סוכל ניסיון התנקשות באל-חרירי.
משמאל: ראש הממשלה הלבנוני המתפטר, סעד אל-חרירי, ויורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, במהלך ביקורו של אל-חרירי בריאד בחודש אוקטובר השנה (צילום: AP)
לאחר הודעתו, העריכו בעולם הערבי כי ההתפטרות של המנהיג הלבנוני תואמה עם הסעודים, בעלי בריתו במאבק הסוני נגד איראן. אלא שביום חמישי הודיעה לבנון כי היא סבורה שאל-חרירי מוחזק בסעודיה על ידי השלטון. בלבנון עלו השערות שלפיהן נכפה על אל-חרירי, בעל ברית ותיק של ריאד, להתפטר. "כאשר הוא הלך (לסעודיה) הוא התבקש להישאר שם ונכפה עליו להתפטר", אמר הבכיר הלבנוני שמקורב לאל-חרירי. "הם הורו לו להקריא את הודעת ההתפטרות והוא מוחזק במעצר בית מאז".
בעקבות המתיחות שגרמה התפטרותו של אל-חרירי, קראו בשבוע שעבר סעודיה, כווית ובחריין לאזרחיהן השוהים בלבנון לעזוב את המדינה בהקדם האפשרי. בנוסף, שר החוץ הסעודי, עאדל ג'ובייר, תקף אתמול בחריפות את חיזבאללה ואיראן, על רקע התפטרות של אל-חרירי. "חיזבאללה חטף את לבנון. הם רוצים להשתלט עליה וחסמו כל יוזמה שהציג אל-חרירי", האשים ג'ובייר בראיון שהעניק לערוץ CNBC האמריקני. הוא דרש להטיל סנקציות חדשות נגד איראן בשל מעורבותה בטרור במזרח התיכון. "המצב בלבנון מצער והוא נובע כתוצאה מהפעילות של חיזבאללה, שנתמך על ידי איראן", אמר, והדגיש כי "חיזבאללה ממשיך להתקיים כמיליציה, למרות שהם היו אמורים למסור את נשקם. אסור שיהיו מיליציות כאלה מחוץ למסגרת הממשלה".
מנגד, מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, האשים בשבוע שעבר את סעודיה בהתפטרותו של אל-חרירי, וטען כי "זה לא היה צעד מתוכנן. כולם הופתעו, אפילו אנשיו של אל-חרירי". הוא קבע כי "סעודיה מותחת ביקורת על אחרים שמתערבים בענייניה, אבל היא בעצמה בוחשת בעניינים של לבנון", וקרא לבדוק "מה גרם לסעודים להכתיב את ההחלטה הזו: האם זה סכסוך בתוך משפחת המלוכה? האם סכסוך כספי בין בני המלוכה? האם ייתכן שמישהו בתוך משפחת המלוכה הסעודית אינו מרוצה מאל-חרירי?". נסראללה גם תהה: "מישהו יודע היכן אל-חרירי? האם הוא במעצר בית? האם יאפשרו לו לשוב ללבנון?".