רוסיה: לא הבטחנו להוציא את המיליציות הפרו-איראניות מסוריה

רוסיה: לא הבטחנו להוציא את המיליציות הפרו-איראניות מסור
בתגובה לדאגה בירושלים מהתבססות איראנית, אמר שר החוץ הרוסי כי מדובר בנוכחות לגיטימית. לשכת רה"מ: "הבהרנו למוסקבה שנדאג לאינטרסים שלנו"
מחבר רויטרס מחבר רויטרס
Getting your Trinity Audio player ready...
נשיא רוסיה פוטין, לצד שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב
צילום: צילום: אי-פי

שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, אמר היום (שלישי) כי רוסיה לא הבטיחה לערוב להוצאת הכוחות הנתמכים על ידי איראן מסוריה. דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות הרוסית הרשמית RIA. בסוכנות תקשורת רוסית אחרת, "אינטרפקס", צוטט לברוב אומר כי נוכחות איראן בסוריה היא לגיטימית.

בלשכת נתניהו הגיבו לדברי לברוב ואמרו: "ישראל הבהירה לידידינו במוסקבה את עמדתה, וראש הממשלה אף אמר זאת לנשיא פוטין. ישראל תמשיך לדאוג לאינטרסים הביטחוניים שלה בכל מקרה ובכל מצב". גורמים רשמיים בישראל דחו את ההתבטאות הרוסית ואמרו: "ההסכם מדבר במפורש על 'כוחות שאינם סורים'", אמרו.

הבוקר טענה איראן כי נוכחותה בסוריה נסמכת על בקשה רשמית מצד המשטר הסורי, בניגוד לארצות הברית, שנמצאת בסוריה על דעת עצמה ורק מעודדת את הטרור במדינה.  דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קסאמי, הדגיש בתדרוך לעיתונאים כי גם לאחר שיחוסל ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), ארצו תמשיך להיות נוכחת בסוריה ותשתף פעולה עם המשטר בתחומים שונים, בהם שיקומה של המדינה. בנוגע ליחסים עם רוסיה אמר קאסמי, כי הם נמשכים כפי שהיו, באווירה בונה, וכי קיים תיאום בין טהרן למוסקבה בכל הנושאים.

ביום ראשון אמר פקיד אמריקני בכיר כי ארצות הברית, רוסיה וירדן התחייבו לכך שהכוחות האיראניים יורחקו מהגבול עם ישראל. הבכיר בממשל הוסיף, שהאיראנים ניצלו את המצב בסוריה כדי להגביר את נוכחותם במדינה, והתפתחות זו מאיימת על ישראל ועל ירדן. לדבריו, כל לוחמי המליציות הזרות חייבים לעזוב את דרום סוריה, ובסופו של דבר את המדינה.

רוחאני ופוטין, במפגש שהתקיים בטהראן, בתחילת החודש (אי-פי)

למחרת הצהיר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי הוא העביר מסר לארצות הברית ולרוסיה, שלפיו "ישראל תפעל בסוריה לפי הבנתנו ולפי צרכי הביטחון שלנו". בישיבה של סיעת הליכוד, הבהיר נתניהו שישראל לא תחשוש לפעול כדי לשמור על גבולותיה. "אנחנו דואגים לביטחון ישראל בשילוב של אחריות ותקיפות", אמר נתניהו לחברי הסיעה. "אנו שומרים על גבולותינו. הבהרתי גם לארצות הברית ולרוסיה שישראל תפעל בסוריה לפני הבנתה ועל פי צרכי הביטחון".

דבריו של נתניהו מצטרפים להתבטאויות אחרות שלו, בתחילת השבוע שעבר, בהן הזהיר מפני התבססות צבאית איראנית בסוריה. בראיון ל-BBC אמר ראש הממשלה כי טהרן מעוניינת שכוחות איראניים ישהו דרך קבע על אדמת סוריה. "הם רוצים להביא את חיל האוויר שלהם ליד ישראל. הם רוצים להביא דיביזיות שיעיות ואיראניות, והם רוצים להביא צוללות. אנחנו לא נאפשר לזה לקרות אנחנו ונתנגד לכך".

ביום שישי האחרון דיווחה רשת BBC, כי איראן הקימה בסיס צבאי בתוך סוריה סמוך דמשק, כ-50 ק"מ מגבול ישראל. בצילומי לוויין שפורסמו ב-BBC, נראים 24 מבנים חדשים שהוקמו באתר הסמוך לעיר אל-כיסווה, ששימש לפני כן את הצבא הסורי. מצילומי הלווין עלה, כי המבנים הוקמו במהלך החודשים האחרונים, וכי הם נועדו ככל הנראה לחיילים ולכלי רכב צבאיים.

הפופולריים