בית המשפט העליון של עיראק פסק היום (שני) כי משאל העם שנערך בחבל הכורדי בחודש ספטמבר, ובו הצביע רוב להינתקות מהמדינה, איננו חוקתי. לפי הודעת בית המשפט, תוצאות המשאל תבוטלנה לאלתר בעקבות הפסיקה.
"בית המשפט הפדרלי החליט כי משאל העם של החבל הכורדי נחשב לא חוקתי", נמסר בהודעת דובר בית המשפט בבגדאד. "מכוח הפסיקה, כל תוצאות משאל העם מבוטלות. זוהי פסיקה סופית".
בסוף חודש ספטמבר האחרון הודיעה הממשלה בחבל הכורדי שבצפון עיראק כי רוב עצום של 92% הצביעו בעד עצמאות לכורדיסטן. למרות זאת, נשיא החבל הכורדי, מסעוד ברזאני, הבהיר כבר אז כי תוצאות המשאל אינן מחייבות, אלא נועדו לספק מנדט למשא ומתן עם בגדאד ועם המדינות השכנות על "היפרדות בשלום" של האזור האוטונומי הכורדי.
דרישתם של הכורדים בצפון עיראק להקים מדינה עצמאית מעוררת התנגדות חריפה לא רק בבגדאד, אלא גם בקרב רוב המדינות השכנות, בשל החשש מפני דרישה דומה מצד הקהילות הכורדיות המפוזרות בשטחן. במקביל לעריכת משאל העם, הודיעו טורקיה ועיראק על עריכת תמרונים צבאיים באזורים הסמוכים לגבולות החבל.
גם ארצות הברית הודיעה רשמית על התנגדותה למשאל העם, ועל פי דיווחים שונים היא אף פעלה עד לרגע האחרון כדי למנוע את קיומו במועד, אך ללא הצלחה. מנגד, בישראל תומכים בעצמאות הכורדית, ובעצרות תמיכה של מחנה ה"כן" נצפו גם דגלי ישראל מונפים לצד הדגלים הלאומיים של העם הכורדי.
לפני ההצבעה על משאל העם, נשיא החבל הכורדי ברזאני קיים מסיבת עיתונאים באירביל והשיב לשאלה של שליח כאן 11, גדעון קוץ, על תמיכתה של ישראל בעצמאות כורדיסטן. לדברי ברזאני, "הטיעון שלפיו לא רוצים שתקום 'עוד ישראל אחת' הוא נבזי וחסר משמעות. אנו שמחים על הקשר עם ישראל, והקמת מדינה כורדית תוכל להביא למיסודו".