נשיא זימבבואה, רוברט מוגאבה, התפטר הערב (שלישי) מתפקידו לאחר כמעט ארבעה עשורים שבהם שלט במדינה האפריקנית. בהודעת ההתפטרות שהוקראה על ידי יו"ר הפרלמנט של זימבבואה נכתב: "החלטתי נעשתה באופן וולונטרי כדי לאפשר מעבר מהיר של השלטון".
לאחר שיו"ר הפרלמנט סיים להקריא את הודעתו של הרודן בן ה-93, שנאלץ לפנות את מקומו בגלל לחצים פוליטיים, באולם פרצו חגיגות. גם אזרחים רבים יצאו לרחובות, כדי לציין את האירוע ההיסטורי. בעקבות ההתפטרות, הליך ההדחה שהתנהל בפרלמנט בעיר הבירה הרארה - הושהה.
חגיגות בזימבבואה בעקבות התפטרותו של רוברט מוגאבה | צילום: אי-פי
החגיגות בפרלמנט לאחר ההקראה של הודעת ההתפטרות:
Moment of jubilation from gallery as HouseSpeaker reads out #Mugabe Resignation letter pic.twitter.com/haReOI5L5q
— Audrey Chimwanda (@AudreyChimwanda) 21 בנובמבר 2017
הנפילה הפתאומית והמפתיעה של מוגאבה הגיעה בעקבות היריבות בין חברי האליטה השלטת בזימבבואה, ולא בשל המחאות של הציבור נגד שלטונו. אמרסון מננגגואה, סגנו של מוגאבה לשעבר, צפוי לקחת לידיו את הנשיאות במהלך 48 השעות הקרובות. מוגאבה כבר הודח מראשות מפלגתו.
תומך נלהב של מרקסיזם, שהפך לרודן שחי חיי פאר
מוגאבה נולד במחוז זווימבה, מצפון-מזרח לבירה הרארה. אחרי שנתיים שבהן עבד כמורה בגאנה, חזר מוגאבה לזימבבואה, כתומך נלהב של האידיאולוגיה המרקסיסטית. ב-1963 הוא הצטרף למפלגת האיחוד הלאומי של זימבבואה (ZANU), שהוצאה מחוץ לחוק על ידי השלטון הלבן בראשות איאן סמית'.
במשך עשור שהה מוגאבה בבית הסוהר, וכששוחרר עזב למוזמביק והקים את הזרוע הצבאית של המפלגה, במטרה להילחם בשלטון של סמית'. ב-1980 הוא חזר למדינה ונבחר לעמוד בראשות ממשלת זימבבואה. במהלך שנות ה-80 הוא ביטל את תפקיד ראש הממשלה לטובת תפקיד הנשיא ועיבה את סמכויותיו.
ב-1997 התפתחו עימותים אלימים בין השחורים ללבנים במדינה, ששלטו בכ-70% מהאדמות החקלאיות. הלאמת החוות הביאה לירידה בתקופת התוצרת החקלאית ולמחסור במזון. במהלך שלטונו של מוגאבה בזימבבואה התדרדרה כלכלת המדינה – האינפלציה הגיעה לדרגות הגבוהות בעולם. ב-2015 שוויו של דולר אחד במדינה היה 35 קוודריליון דולר זימבבואי. מוגאבה נודע גם ברדיפת הקהילה ההומוסקסואלית במדינה. ב-2003 הוקפאו נכסיו של הרודן ושל בכירים נוספים על ידי ארצות הברית.
אחת הסיבות לחוסר האהדה כלפי מוגאבה בזימבבואה היא חיי הפאר שלו. עלות יום הולדתו ה-90 נאמדה במיליון דולרים – סכום עתק במדינה הסובלת מרעב ומאינפלציה גבוהה. אשתו גרייס כונתה "גוצ'י גרייס" בשל חיבתה לקניות בחנויות יוקרה.