האו"ם הצביע נגד הכרת טראמפ בי-ם: "שגרירות ארה"ב תעבור בכל מקרה"

האו"ם הצביע נגד הכרת טראמפ בירושלים
128 מדינות אישרו את ההחלטה נגד ההכרה בירושלים כבירת ישראל, 9 התנגדו, 35 נמנעו. שגרירת ארה"ב תקפה את האו"ם: "תוהה למה ישראל נשארת במקום העוין הזה"
מחבר גילי כהן מחבר גילי כהן
Getting your Trinity Audio player ready...
מועצת הביטחון של האו"ם
צילום: צילום: אי-פי

מדינות האו"ם הצביעו הערב (חמישי) נגד הכרת נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, בירושלים כבירת ישראל. את הדיון וההצבעה באו"ם יזמו טורקיה, תימן והמדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה אסלאמי, בשם הפלסטינים, והיא נועדה לבטל את הכרזת נשיא ארצות הברית, דנולד טראמפ, באופן הצהרתי בלבד.

מלשכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נמסר כי "בישראל דוחים את החלטת האו"ם ובמקביל מביעים שביעות רצון מהמספר הגבוה של המדינות שלא הצביעו בעד ההחלטה - מדינות שראש הממשלה נתניהו ביקר בהן באירופה, אפריקה ואמריקה הלטינית. ישראל מודה לנשיא טראמפ על עמדתו החד משמעית בעד ירושלים ומודה למדינות שהצביעו יחד עם ישראל, ביחד עם האמת".

בעד ההצעה הצביעו 128 מדינות, תשע התנגדו ו-35 נמנעו. על רשימת המדינות המתנגדות להצעה נמנו: ארצות הברית, טוגו, פלאו, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, גואטמלה, הונדורס וישראל. בין המדיונת הנמנעות: ארגנטינה, אוסטרליה, קנדה, קרואטיה, צ'כיה, הונגריה, לטביה, מקסיקו, פולין, רומניה, רואנדה ואוגאנדה. ברשימת המדינות שהצביעו בעד ניתן למצוא בין היתר את הודו - חרף היחסים החמים בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נשיא הודו, נרנדרה מודי -סין, יפן, רוסיה, בריטניה, צרפת וגרמניה.

מקורות מדיניים בישראל אמרו בסיפוק כי פעילות משרד החוץ בנושא הוכיחה עצמה, וציינו לאחר ההצבעה כי הבליץ הדיפלומטי הישראלי הביאה לכך שמדינות נוספות נעדרו מהצבעתן, או נמנעו מהחלטה. ההישג המשמעותי ביותר מבחינתה של ישראל, הוא מניעת קונצנזוס באיחוד האירופי: קרואטיה, פולין, לטביה, רומניה, הונגריה וצ'כיה נמנעו בהצבעה.

ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם, הערב

יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, אמר כי "ירושלים היא בירתנו לפני ההחלטה ולאחריה. ממליץ לאו"ם לעסוק בנושאים שיש בכוחו לשנות לטובה". 

יו״ר הרשימה המשותפת, ח״כ איימן עודה בתגובה להצבעה הערב בעצרת האו״ם: ״נראה שמסעותיו הבלתי פוסקים של ראש הממשלה בעולם באמת משמשים בעיקר להתחמקות מחדר החקירות כי בזירה המדינית הבינלאומית עדיין קיים רוב גדול ומוחלט המאמין שגם לעם הפלסטיני, כמו לכל עם אחר, מגיע מקום מתחת לשמש וזכות להגדרה עצמית. 

יו"ר מרצ, זהבה גלאון, אמרה על ההחלטה באו"ם: ״נתניהו נאחז בציפורניים כטובע בקש בכל הצהרה של האמריקאים או של האו״ם כדי להסיח את הדעת משני דברים: האחד, שבמשך עשור לא עשה כלום כדי לקדם את פתרון שתי המדינות, והשני, מחפש דרכים להסיט את הדיון מהחקירות שלו, שבעקבותיהן איבד את הלגיטימציה למשול״.

"ההכרה בירושלים לא פוגעת בשלום"

מוקדם יותר הערב, בדיון בעצרת הכללית של האו"ם, אמרה שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, כי ארצות הברית תעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, למרות ההצבעה באו"ם. הדברים נאמרו בדיון שנערך בעצרת האו"ם לפני הצבעה על ההכרה של ארצות הברית בירושלים כבירת ישראל. 

היילי אמרה בנאומה כי היא תוהה רבות מדוע ישראל נשארת בארגון הבינלאומי, למרות העוינות שהארגון מפגין כלפיה. "ישראל נשארה כי זה חשוב לעמוד בשביל עצמך. היום אני מגנה על הריבונות של ארצות הברית, שהיא היא התורמת הגדולה ביותר לאו"ם", אמרה השגרירה האמריקנית".

היילי הוסיפה כי "כאשר אנו נותנים תרומות לאו"ם, אנחנו מצפים שכוונתנו הטובות יכבדו. כרגע אנחנו מרגישים כי מבקשים מאתנו לשלם יותר מכולם בלי שום התחשבות ברצונותינו. החלטת הנשיא להעביר את השגרירות הייתה חוקית ואומצה על-ידי העם האמריקני. היא לא פוגעת במאמצי שלום או בפתרון שתי המדינות. היא משקפת את רצון העם האמריקני והריבונות שלנו".

לדבריה, "ארצות הברית תזכור את היום הזה - הותקפנו משום שפעלנו בצורה עצמאית וריבונית. אנחנו נזכור זאת כאשר מדינות יבקשו מאתנו כסף והשפעה באו"ם". היא הבטיחה כי "ארצות הברית תעביר את שגרירותה לירושלים, ואף הצבעה באו"ם לא תשנה זאת. זה ישנה את האופן בו העם האמריקני מסתכל על האו"ם".


דנון נגד החברות באו"ם: "בובות של הפלסטינים"

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר בנאומו כי "זה מבייש עבור האומות המאוחדות שהדיון הזה מתקיים כעת. ירושלים היא המקום הקדוש ביותר עבור היהודים. היא עיר הבירה של ישראל. נקודה. זו עובדה שלא ניתן להפריכה. התנ"ך היהודי הזכיר 662 פעמים את ירושלים". הוא הוסיף כי "כמו שהאו"ם בעבר השווה בין הציוניזם לגזענות וביטל את ההחלטה הזה. אין לי ספק שגם ההחלטה הזו תגיע לפח בסופו של דבר. היום יגיע בו הקהילה הבינ"ל תכיר בעיר הבירה הנצחית של ישראל".

דנון אמר כי "הפלסטינים והאו"ם הם שמנעו את השלום בכל עת. בכל מתקפה על ישראל ראינו את הסטנדרטים הכפולים של האו"ם. כמה פעמים ישראל הושיטה את ידה לשלום? כמה פעמים הצענו לפלשתינים לקיים דיאלוג? כמה פעמים הקריאות הללו נדחו? כולנו הפסקנו לספור".

השגריר הישראלי אמר כי "ארצות הברית הגדירה מה שכל הזמן היה נכון  - ירושלים כל הזמן הייתה וכל הזמן תהיה עיר הבירה של ישראל". הוא תקף את חברות הארגון: "כולכם בובות בידי הפלסטינים. אתם עיוורים לשקרים ולא מודעים למניפולציות. ההצבעה הזו זו אשליה. אני מודה למדינות האמיצות שאינן תומכות בכך - אתן מגינות של השלום האמתי".


"החלטת טראמפ - תקיפה נגד האומה הערבית"

שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלקי, אמר בפתיחת הדיון בעצרת הכללית של האו"ם כי "החלטת טראמפ משרתת את ממשלת ישראל ביישום האג'נדה האימפריאליסטית שלה, ואת גורמי הטרור והקיצוניות באזור. האם מישהו חושב שתכנית שלום ללא ירושלים תזכה באמון? האם ישנם קולות התומכים בשלום שתמכו בהחלטה הזו?".

אל-מאלקי הגדיר את החלטת טראמפ "תקיפה נגד זכותו של העם הפלסטיני בירושלים" ותקיפה נגד "האומה הערבית ונגד כל המוסלמים והנוצרים בעולם", כמו גם נגד מעמדה הדתי ויוצא הדופן של העיר ירושלים. הוא אמר כי "ההחלטה לא תשפיע על מעמדה של העיר הקדושה בשום צורה, אלא על מעמדה של ארה"ב כמתווכת בתהליך השלום". 

שר החוץ הטורקי, מבלוט צ'וושאלו, אמר בנאומו בעצרת הכללית כי "דורות של פלסטינים הם קורבנות של דיכוי ואלימות שיטתיים" וכי "ההחלטה האמריקנית היא עלבון לכל הערכים האוניברסאליים". הוא הוסיף כי "ירושלים היא עיר קדושה עבור שלושת הדתות המונותאיסטיות וזו אחריות של כל האנושות לשמר אותה".

צ'וושאלו תקף את הממשל האמריקני: "הצעדים של ארצות הברית חותרים תחת הסיכוי לשלום הוגן. מועצת הביטחון נכשלה בתפקידה בגלל הווטו האמריקני. כעת אנו פונים למועצה הכללית כדי למצוא צדק. בשם כל העם הטורקי, טורקיה לעולם לא תאכזב את ירושלים והעם הפלסטיני לעולם לא יעמוד לבד".

הבוקר התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להצבעה באו"ם על ההכרה בירושלים כבירת ישראל ואמר כי מדובר בארגון צבוע ואנטי-ישראלי. "מדינת ישראל דוחה את ההצבעה הזו על הסף, עוד לפני שהתקבלה", אמר ראש הממשלה בטקס חנוכת בית החולים באשדוד.

"היום הוא יום חשוב מאוד בתוך ישראל וחשוב מאוד מחוץ לישראל", אמר נתניהו. "ירושלים היא בירת ישראל, בין אם האו"ם מכיר בכך ובין אם לא. זה לקח 70 שנה עד שארצות הברית הכירה בכך רשמית, וזה ייקח עוד שנים עד שהאו"ם יכיר בכך גם כן". לדבריו, העולם רואה בישראל גורם חיובי – אולם האו"ם נוהג בשלו. "היחס לישראל מצד מדינות רבות, בכל היבשות, משתנה מחוץ לכותלי האו"ם, וסופו לחלחל גם לתוך כותלי הבית באו"ם - בית השקרים".

אמש אמר טראמפ לכתבים בבית הלבן כי "המדינות האלה מקבלות מאיתנו מאות מיליונים ואף מיליארדי דולר, ולאחר מכן מצביעות נגדנו באו"ם. בכוונתנו לעקוב מקרוב אחר ההצבעה. מבחינתי שיצביעו נגדנו, זה יחסוך לנו המון כסף".

דבריו של הנשיא האמריקני מצטרפים לדברי שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, שצייצה אתמול בטוויטר: "באו"ם תמיד מבקשים מאתנו לעשות יותר ולתת יותר. אז כשאנו מקבלים החלטה, לפי רצון העם האמריקני, בנוגע לאיפה למקם את השגרירות שלנו, אנחנו לא מצפים מאלו שעזרנו להם - לתקוף אותנו. ביום חמישי תהיה הצבעה שמבקרת את הבחירה שלנו. ארצות הברית תרשום שמות".

הפופולריים