שר הפנים של איראן עבד רידא רחמאני פרסם הבוקר (ראשון) הודעת אזהרה למפגינים המוחים ברחבי המדינה בימים האחרונים, שבה הצהיר כי משרדו מתכוון "לטפל באנרכיה". לדבריו, השלטון בטהראן "יגיב לכל שימוש באלימות ונגד כל מי שיעורר מהומות". אל רחמאני הצטרף גם הבכיר במשמרות המהפכה של איראן, עיסמאעיל קוסווארי, שאיים להגיב "באגרוף ברזל" אם ההפגנות יימשכו. במקביל, דווח כי איראן קראה לאנשי כוחות הביטחון להתייצב ביחידותיהם "מחשש להסלמה".
מארגני ההפגנות באיראן פרסמו ברשתות החברתיות רשימה של 70 ערים, בה הם קוראים לתושבים בערים אלו לצאת היום לעוד אירועי מחאה. ברשימה צוינו נקודות ההתאספות של המפגינים ושעות ההפגנה @eran_singer @Nimrod_Licht pic.twitter.com/dDJcKrhUO1
— כאן חדשות (@kann_news) 31 בדצמבר 2017
Important SMS to state security forces across #Iran
— ALI (@AliSalari1965) 29 בדצמבר 2017
"Emergency - Code Red - All forces in military uniform report in to their respective areas."#Iranprotests #RegimeChange #Demonstrations_in_Iran pic.twitter.com/Y2DFdMDmbL
בעקבות המחאה הגוברת, שהתפשטה בסוף השבוע לערים נוספות, דווח כי משטר האייתוללות החל להגביל את הגישה לאינטרנט באזורים נרחבים במדינה. בין היתר, נטען כי אפליקציית המסרים "טלגרם", שבה משתמשים 40 מיליון מתושבי איראן, נחסמה. שר התקשורת האיראני אף פנה למנכ"ל החברה, פאוול דורוב, שהתחייב "לשקול בחיוב" הסרה של קבוצות מתנגדי משטר, הקוראות לטענתו לאלימות. בשעות הצהריים כבר נטען כי הגישה לכל הרשתות החברתיות באיראן נחסמה לחלוטין.
גולשים איראנים דיווחו מאז אתמול כי מספר ספקיות חסמו את הגישה לאינטרנט, בהן גם Hamrahe Aval – הספקית הגדולה ביותר באיראן, שמוחזקת בידי משמרות המהפכה. סמוך לחצות פורסם בסוכנות הידיעות AFP שהגישה לרשת נחסמה לחלוטין, אך חזרה לפעול תוך זמן קצר. ברשת טוויטר פורסמה ביממה האחרונה תמונה של הודעת SMS, שאותה קיבלו לכאורה אנשי כוחות הביטחון באיראן, הקוראת להם להתייצב מידית ביחידותיהם "מחשש להסלמה".
הפגנה בקום: "לא רוצים רפובליקה אסלאמית"
RT farnazfassihi: Unreal foorage from #Qom: "We don't want Islamic Republic, we don't want it, we don't want it."#Iranprotests #Iran #اعتراض_سراسری pic.twitter.com/QVLprhV85O
— Политхардкор (@ruzke_politota) 31 בדצמבר 2017
אתמול נמשכו ההפגנות נגד השלטון במוקדים שונים באיראן. כלי תקשורת שונים דיווחו על חמישה הרוגים בעימותים עם כוחות הביטחון, בעוד שאחרים טענו כי נהרגו ארבעה. המחאה הגיעה בין היתר גם לעיר קום, הנחשבת למוקד דתי באיראן, וכן לבירה טהראן - שם נשמעו קריאות "שמרנים ורפורמיסטים, זמנכם נגמר".
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הביע תמיכה במפגינים נגד המשטר ובציוץ בטוויטר קרא לשלטונות בטהראן לכבד את זכות המחאה של המפגינים. "העולם צופה בכם", הוא הזהיר. בתגובה, מסר משרד החוץ האיראני כי "העם הפרסי אינו מעריך את ההערות האופורטוניסטיות של בכירים אמריקנים או של הנשיא".
Oppressive regimes cannot endure forever, and the day will come when the Iranian people will face a choice. The world is watching! pic.twitter.com/kvv1uAqcZ9
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 30 בדצמבר 2017
קריקטורות נבחרות מסעודיה והאמירויות על המחאה המתרחבת באיראן #צופים_בהנאה 🍿 pic.twitter.com/cf40XalAHQ
— roi kais • רועי קייס (@kaisos1987) 31 בדצמבר 2017
המחאה החלה להסלים ביום חמישי האחרון, כשאלפי בני אדם הפגינו בעיר משהד שבצפון-מזרח איראן נגד המצב הכלכלי במדינה, והשמיעו קריאות בגנות הנשיא חסן רוחאני. על פי עדויות גולשים בטוויטר, המפגינים צעקו "מוות לרוחאני", וכינו את נשיא איראן "דיקטטור". בין היתר, הם הניפו את הסיסמה "שכחו מסוריה, חשבו עלינו", בגנות המעורבות של טהרן במלחמת האזרחים במדינה. בחלק מהציוצים נטען כי במהלך ההפגנה במשהד השתמשו כוחות הביטחון האיראניים בגז מדמיע נגד המשתתפים, וכמה מפגינים נפצעו.
על פי דיווחים בכלי תקשורת זרים שסיקרו את ההפגנות בשבועות האחרונים, שני מגזים שבולטים במחאה עד כה הם נשים וסטודנטים. בהפגנות מועלים נושאים שונים, בהם סוגיית העוני באיראן, שאלת המעורבות בסוריה וסיסמאות נוספות הנוגעות ל"אי-צדק חברתי".
אף על פי שראש הממשלה בנימין נתניהו תדרך אתמול שרים בממשלה להמעיט בהתייחסות למחאה באיראן, צייץ היום שר התקשורת איוב קרא בחשבון הטוויטר שלו: "גל המחאה באיראן מלמד על התעוררות חיובית. כאשר משטר דיקטטורי עושה עוול ועושק את עמו - הציבור יוצא לרחובות. כולי תקווה שהשינוי יבוא מבפנים".
ההפגנות וגל המחאה באיראן, שצובר תאוצה וסוחף המונים - מלמד על התעוררות חיובית.
— איוב קרא (@ayoobkara) 31 בדצמבר 2017
כמו שרה"מ אמר באו"ם - אין לנו דבר וחצי דבר עם העם האיראני, אלא רק עם משטר האייתולות הקיצוני והמסוכן.
כאשר אותו משטר דיקטטורי עושה עוול ועושק את עמו-
הציבור יוצא לרחובות, וכולי תקוה שהשינוי יבוא מבפנים.