בכיר אופוזיציה איראני לכאן רשת ב': "הרפורמיסטים לא מארגנים את המחאה"

"הרפורמיסטים לא מארגנים את המחאה באיראן"
א', פעיל מרכזי בשורות הרפורמיסטים, הסביר בשיחה עם השעה הבינלאומית את המניעים שמאחורי ההפגנות: "המצב הכלכלי גרוע, אך לא ברור אם רוצים להפיל את המשטר"
מחבר ערן סיקורל ומואב ורדי מחבר ערן סיקורל ומואב ורדי
Getting your Trinity Audio player ready...
הפגנת תמיכה במשטר האיראני בבירה טהראן
צילום: צילום: אי-פי

בשעה שעוצמת המחאה באיראן נגד שלטון הנשיא חסן רוחאני הולכת וגוברת, מדגיש היום (ראשון) א', פעיל אופוזיציה בכיר במדינה, כי לא הרפורמיסטים עומדים מאחורי גל ההפגנות הנוכחי. בראיון עם ערן סיקורל ומואב ורדי בשעה הבינלאומית בכאן רשת ב', הוא מתריע בשיחה מטורקיה כי "הסכנה שהמעמד הנמוך יוביל להפיכה באיראן היא גדולה מאוד".

האזינו לראיון המלא בכאן רשת ב':

"המצב הכלכלי גרוע. הפערים בין המעמדות משמעותיים ביותר, וזו סכנה גדולה", הסביר א' את המניעים שהוציאו המונים לרחובות. למרות זאת, לדבריו, "ההפגנות הנוכחיות לא מעידות ב-100% על כוונה כלשהי. עדיין לא ברור אם העם רוצה בהפלת המשטר, או שהם יסתפקו בשיפור המצב הכלכלי".

הפעיל בשורות הרפורמיסטים באיראן הסביר כי "דווקא דורשי הרפורמה, שהשתתפו בהפגנות ב-2009, כלל לא מעורבים כרגע. הם סבורים שתומכיו של חמינאי משתפים פעולה עם המפגינים למען מטרה משותפת אחת – הפלת שלטון רוחאני, כלומר שזו מין הצגה".

א', ששוהה לרוב מחוץ לאיראן, טען כי התמונה שהוצגה בימים האחרונים ברשתות החברתיות כלל אינה משקפת את המציאות ברפובליקה האסלאמית. "דיברתי עם חבריי באיראן וכולם סבורים שמה שקורה בפועל שונה לחלוטין. יש מספר קבוצות שנלחמות זו בזו במדיה החברתית. זו מלחמה וירטואלית למעשה, והתמונה האמיתית לא מוצגת. לכן, המשפחה והחברים לא דואגים בכלל – מלבד ההרס בתוך הערים. חלק אומרים שהמשטר בעצמו זורע הרס כדי לצבור כוח ולדכא את המחאה עוד יותר".

על התגובות שהתעוררו ברחבי העולם בעקבות המחאה, אמר הפעיל המקומי כי "אם ראית היום טוויטר, אז התמיכה הכי גדולה במה שקורה הגיעה מישראל, מערב הסעודית ומטנזניה. העם האיראני לא אוהב שזרים מתערבים בענייניו, ואין לזה קשר למשטר. עצם התמיכה של ערב הסעודית, במיוחד בהתחשב במה שהאיראנים חושבים על הערבים, לא מוצאת חן בעיני העם". לדבריו, "לנתניהו יש זכות להגן על עמו, אבל ההתערבות שלו עלולה להיות כלי עזר למשטר האיראני נגד העם. לכן, ההתערבות מבחוץ צריכה להיות זהירה מאוד".

"האיראנים נאלצים לעבוד ב-2-3 עבודות ביום"

הבוקר פרסם שר הפנים של איראן עבד רידא רחמאני הודעת אזהרה למפגינים המוחים ברחבי המדינה, שבה הצהיר כי משרדו מתכוון "לטפל באנרכיה". לדבריו, השלטון בטהראן "יגיב לכל שימוש באלימות ונגד כל מי שיעורר מהומות". לדבריו של רחמאני הצטרף גם הבכיר במשמרות המהפכה של איראן, עיסמאעיל קוסווארי, שאיים להגיב "באגרוף ברזל" אם ההפגנות יימשכו. 

בעקבות המחאה הגוברת, שהתפשטה בסוף השבוע לערים נוספות, דווח כי משטר האייתוללות החל להגביל את הגישה לאינטרנט באזורים נרחבים במדינה. בין היתר, נטען כי אפליקציית המסרים "טלגרם", שבה משתמשים 40 מיליון מתושבי איראן, נחסמה. שר התקשורת האיראני אף פנה למנכ"ל החברה, פאוול דורוב, שהתחייב "לשקול בחיוב" הסרה של קבוצות מתנגדי משטר, הקוראות לטענתו לאלימות.

הפופולריים