הרופא הישראלי שניתח בעזה: "מאלתרים ציוד - או שהחולים ימותו"

ללא תנאים: הרופאים הישראלים שמצילים חיים בעזה
ד"ר איאד חמאיסי מארגון "רופאים לזכויות אדם" יצא עם קבוצת רופאים מישראל לנתח חולים ברצועה, ותיאר בכאן רשת ב' את המשבר ההומניטרי: "כמו מדינת עולם שלישי"
מחבר ערן זינגר מחבר ערן זינגר
Getting your Trinity Audio player ready...
רופאים בבית חולים בעזה
צילום: צילום: אי-פי

ד"ר איאד חמאיסי הוא אחד מקבוצה של רופאים ישראלים החברים בארגון "רופאים לזכויות אדם", שיצאו לאחרונה לרצועת עזה כדי לנתח חולים בצל המשבר ההומניטרי החמור ברצועה. בראיון שהעניק לערן זינגר בתוכנית מרחאבית בכאן רשת ב', תיאר חמאיסי את המראות שנחשף אליהם במהלך שהותו שם ואת המצב השורר כעת בעזה. "חסרים שם מכשירים בבתי החולים, כך שאני נאלץ לאלתר, כי יש מקרים שאם לא אנתח מהר – החולה ימות", הסביר.

האזינו לראיון עם ד"ר חמאיסי במרחאבית:

ד"ר חמאיסי הוא מנהל היחידה האנדוסקופית בבית החולים רמב"ם. לדבריו, הביקורים בעזה נערכים בין פעם אחת לשלוש פעמים בשנה, ומתואמים עם מנהלת התיאום והקישור ברצועה. "אין ציוד מותאם בשביל ניתוחים. יש להם מחסור גם במכשירים וגם בתרופות בסיסיות שעלולות להיגמר מהר מאוד", אמר חמאיסי.

הרופא גולל את אחד המקרים שבהם נתקל במסגרת הארגון: "היה בשבוע שעבר חולה שעבר השתלת כבד במצרים והניתוח הסתבך. היינו מוכרחים להתערב כדי להציל אותו. מצד אחד הוא לא יכול היה לעבור למצרים כי המעבר סגור, ומצד שני אין לו היתר להיכנס גם לישראל. נאלצנו לאלתר ולהכניס צינורית שמנקזת את מיצי המרה בכבד – וכך הצלנו אותו. יש הרבה מקרים כאלה".

לדבריו, "אנחנו נכנסים לרצועה דרך מעבר ארז, ושם ממתינה ניידת של משרד הבריאות המקומי לקחת אותנו. אנחנו רואים בדרך כפרים כמו בית חנון, בית לאהיה – זה נראה כמו מדינת עולם שלישי. התשתיות הרוסות לגמרי, ביום גשום הכל מוצף, אין תחבורה ויש הרבה עוני ומחסור".

הבוקר דווח בכאן רשת ב' כי בצל המשבר המחריף בעזה ומצוקת החשמל, ישראל הודיעה כי תאפשר להכניס גנרטורים לרצועה. ההצעה הוצגה אמש בכנס המדינות התורמות לפלסטינים שנערך בבריסל, והיא כללה מיזמים נוספים. בישראל מכפיפים את יישומה לעמידה בתנאים ביטחוניים שהמדינה מציבה.

 דוח חדש: מחסור של 45% בתרופות ברצועת עזה. האזינו לדיווח בכאן רשת ב':

בכנס השתתפו מטעם ישראל השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי וגם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי. מרדכי הבהיר כי הכנסת הגנרטורים דורשת תיאום ואישור מיוחד של ישראל, כמו גם עמידה באותו התנאי שנקבע על ידי גורמי הביטחון.

בשנים האחרונות ישראל הגבילה מאוד את הכנסת הגנרטורים לעזה. בעקבות כך, ברצועה דיווחו על מצוקת חשמל קשה ועל מחסור בחלקי חילוף. על פי נתונים של ארגון זכויות האדם "גישה", במהלך שנת 2017 הועברו מישראל לרצועת עזה תשעה גנרטורים בלבד.

בנוסף, בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב' פורסם בצהריים כי דוח חדש של רופאים לזכויות אדם מצביע על מחסור מתמשך של 45% במלאי התרופות החיוניות ברצועה. הדוח עוסק במצב הבריאות בעזה ארבעה חודשים לאחר הפיוס בין חמאס לפתח, ועולה ממנו עוד כי 30% מהתרופות המוגדרות חיוניות לטיפול נמרץ חסרות.

"זה נראה כמו מדינת עולם שלישי". פליטים בעזה (צילום: אי-פי)

מלבד התרופות, בדוח נטען כי קיים מחסור גם במכשירים רפואיים כמו מכשיר רנטגן ומכונות MRI. שירותי המעבדה, שאמורים לספק בדיקות תרבית או בדיקות המטולוגיות, מושבתים בחלק מבתי החולים וזמינים רק עבור חולים שמצבם מוגדר קריטי. עוד עולה מהדוח כי 500 העובדים שהוחזרו לעבודה במערכת הבריאות בחודשים האחרונים הם עובדים זוטרים, דוגמת פקידים וטכנאים, ולא רופאים בכירים.

הפופולריים