קים יו-ג'ונג, אחותו של מנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג-און, לחצה ידיים עם נשיא קוריאה הדרומית מון ג'יי-אין בטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים שנערך היום (שישי) בפיונגצ'אנג. עוד במהלך הטקס, ספורטאים משתי המדינות צעדו יחדיו במשלחת משותפת תחת דגל האיחוד הכחול-לבן.
לאחר שמון ונשיא הוועד האולימיפי תומאס באך הוצגו בטקס הם לחצו ידיים עם מנהיגים מהעולם שנמצאו בקרבתם. ברגע היסטורי בעבור הקוריאות, מון הסתובב ולחץ ידיים בפומבי עם הנציגה מהצפון, שנראתה שבעת רצון. קים יו-ג'ונג היא הנציגה הראשונה ממשפחת השלטון בצפון המבקרת בקוריאה הדרומית מאז תום המלחמה בין המדינות ב-1953.
המשלחת המשותפת של קוריאה הדרומית והצפונית (צילום: אי-פי)
אנליסטים מעריכים כי ההחלטה לשלוח את קים למשחקים מעידה על שאיפה של המדינה לפרוץ מהבידוד ומהלחץ הדיפלומטי. ההערכות הן כי שיפור היחסים עם קוריאה הדרומית יכול להוות גשר למגעים עם ארצות הברית.
במהלך הטקס ישבה קים סמוך לסגן נשיא ארצות הברית מייק פנס. סגן הנשיא ניצל את הופעתו באולימפיאדה כדי לקרוא לקהילה הבינלאומית לנקוט עמדה נוקשה יותר בנוגע לתכנית הגרעין של קוריאה צפונית ולהפרות זכויות האדם במדינה. פנס אמר כי הוא מזהיר את העולם מלהאמין לתמונה הנוצצת של המשלחת המשותפת תחת דגל אחד.
לאחר שנפגש עם הנשיא מון וראש ממשלת יפן, שינזו אבה, אמר פנס כי אין לשקול להשתמש במשחקים כדי לפתוח בשיחות משמעותית, עד שקוריאה הצפונית תעמיד את תכנית הגרעין שלה למשא ומתן. לפני כל דיאלוג חדש ומשא ומתן ארצות הברית תדרוש שמשטר קים יניח פירוז על השולחן וינקוט בצעדים קונקרטיים יחד עם הקהילה הבינלאומית כדי לפרק, באופן קבוע ובלתי הפיך, את תכניות הגרעין והטילים הבליסטיים".
פנס (שני מימין) וקים (שנייה משמאל) בטקס הפתיחה (צילום: אי-אף-פי)
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטיירש אמר כי הוא מקווה שהמשחקים האולימפיים יעניקו דחיפה ליחסים בין המדינות. גוטיירש נפגש היום עם באך ואמר כי "מסר השלום האולימפי אינו מקומי אלא אוניברסלי. ברור שבהקשר הנוכחי יש תשומת לב רבה למסר השלום ביחס לחצי האי הקוריאני".