נשיא פולין: "מתנצלים על גירוש היהודים של המשטר הקומוניסטי ב-1968"

נשיא פולין: "מתנצלים על גירוש היהודים ב-1968"
אנדז'יי דודה השתתף בטקס זיכרון לציון 50 שנה לגירוש היהודים מהמדינה, בעקבות הפגנות סטודנטים שנאבקו על חופש הביטוי: "מצטער שאתם כבר לא בפולין". באירוע השתתפו הרב הראשי של פולין ושגריר ישראל בפולין לשעבר
מחבר סוכנויות הידיעות מחבר סוכנויות הידיעות
Getting your Trinity Audio player ready...
נשיא פולין מניח זר פרחים באוניברסיטת ורשה
צילום: צילום: אי-פי

נשיא פולין, אנדז'יי דודה, התנצל היום (חמישי) על רדיפת השלטונות הפולניים כלפי היהודים בשנת 1968. במסגרת הרדיפה פוטרו יהודים ממשרות ממשלתיות, הצבא, המפלגה הקומוניסטית, האקדמיה, ואמצעי התקשורת.

לפני 50 שנה, במארס 1968, פרצו הפגנות ומחאות סטודנטים ברחבי פולין נגד הצנזורה ובעד חופש הביטוי. כתוצאה מכך, השלטון הקומוניסטי במדינה פתח ברדיפה נגד יהודים ופעילים ציונים פולנים. בעקבות הרדיפה הפולנית, נושלו יהודי פולין ממשרותיהם וכ-20 אלף מהם גורשו מהמדינה או אולצו לעזוב ולוותר על אזרחותם. הרדיפה באה גם על רקע מלחמת ששת הימים, שהביאה לקרע ביחסי ישראל-ברית המועצות ולניתוק היחסים בין ישראל ופולין.

"אני מעוניין להציע את התנצלותי עבור אלו שגורשו", אמר דודה בנאום שנשא באוניברסיטת וורשה, שם התרחשו ההפגנות. "באמצעות שפתיי פולין מבקשת מחילה, מבקשת מהם להיות מסוגלים לסלוח, להיות מסוגלים לקבל את המצב לפיו פולין מצטערת מאוד שם אינם בפולין היום", הוסיף.

מוקדם יותר היום הניח דודה פרחים מתחת ללוחית בתחנת רכבת בוורשה, שהיוותה את נקודת הגירוש של היהודים. באירוע הזיכרון השתתפו בין היתר, הרב הראשי של פולין, מרדכי שודריך ושגריר ישראל בפולין לשעבר, שבח וייס.

בשבוע שעבר נכנס לתוקפו חוק השואה הפולני השנוי במחלוקת. החוק אוסר הטלת אחריות על חלקו של העם הפולני בפשעים שבוצעו בזמן השואה. כמו כן, מי שישתמש במונח "מחנות השמדה פולניים" ייחשב כמי שעבר על החוק וממסתכן בעונש של עד שלוש שנות מאסר.

ביום רביעי שעבר הגיעו ארצה חברי משלחת מטעם ממשלת פולין במטרה להיפגש עם עמיתיהם מישראל, להתחיל דיאלוג בין המדינות סביב החוק, ולגבש נוסח מתוקן שלו מבלי שיפגע בזיכרון השואה.

בראש המשלחת הפולנית עמד סגן שר החוץ של פולין, בארטוש צ׳יחוצקי, והשתתף בה גם השגריר הפולני, יאצק חודורוביץ'. בראש הצד הישראלי עמד מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם, ועמו חברים במשלחת שגרירת ישראל בוורשה, אנה אזארי, ונציגי מוזיאון יד ושם.

הפופולריים