מי שצופה לקרב מותח בבחירות לנשיאות מצרים, שיתקיימו במשך שלושה ימים החל ממחר (שני), כנראה יצטרך לחפש את הדרמה במקום אחר. הנשיא הכל יכול עבד אל-פתאח א-סיסי בן ה-63 צפוי לזכות ללא בעיה בקדנציה נוספת של ארבע שנים. יריבו האלמוני, יו"ר מפלגת אל-רד מוסא מוסטפא מוסא, נזעק ברגע האחרון להתמודד מולו, אחרי ששאר המועמדים היותר רציניים ויתרו או נאלצו לוותר.
בבחירות הקודמות ב-2014, גבר א-סיסי, שהדיח שנה קודם לכן את איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, על איש השמאל הנאצריסטי חמדין סבאחי בפער ניכר – 96% מול 4% בלבד. מדובר באותו סבאחי, שבבחירות ב-2012 הצליח להדהים ולהגיע למקום השלישי והמכובד עם יותר מ-4.8 מיליון קולות, כשלפניו ראש ממשלת מצרים האחרון של מובארק אחמד שפיק, ומורסי - שנבחר בפער זעום.
בפעם הקודמת הוא קיבל 96% מהקולות. כרזת בחירות של א-סיסי (צילום: אי-פי)
בבחירות הנוכחיות התוצאה צפויה להיות דומה לפעם הקודמת לפני ארבע שנים, אם לא מוחצת אפילו יותר. א-סיסי היה צפוי להיבחר בכל מקרה, מול כל מועמד שהיה עומד מולו, אבל אם אנשים כמו הרמטכ"ל לשעבר סאמי ענאן, או שפיק שכבר הוזכר כאן היו מתמודדים – העניין בבחירות היה רב יותר.
המועמד שסיים בחדר החקירות, וזה שלחצו עליו לפרוש
ענאן דווקא הכריז על התמודדותו לנשיאות, רק שאז פרסם צבא מצרים הודעה דרמטית, שבה הואשם הרמטכ"ל לשעבר בכך שהפר פקודות ואף הסית נגד הצבא. מהר מאוד הוא מצא את עצמו בחדר החקירות.
גם שפיק הכריז על מועמדותו לבחירות הקרובות. הוא עשה זאת מאדמת איחוד האמירויות, שם שהה בשנים האחרונות מאז ההפסד למורסי. האמירויות - מדינה שנחשבת קרובה מאוד למשטר א-סיסי, ועל כן בהתחלה דווח שהעיכוב בחזרתו למצרים נובע מכך שהשלטונות באבו דאבי לא נותנים לו לצאת. לבסוף שפיק חזר, אך חזר בו מהתמודדותו, ויש הטוענים כי עשה זאת בלחץ השלטון בקהיר.
מוסא מוסטפא מוסא. המתמודד היחיד מול א-סיסי (צילום: אי-פי)
בעקבות הסאגה עם ענאן ושפיק, החליט גם עורך הדין ח'אלד עלי, שנחשב לאיש שמאל, לפרוש מהמרוץ – מה שהשאיר את הזירה ללא מועמדים פרט לא-סיסי עצמו. ברגע האחרון, כאמור, הוזנק לתפקיד המתמודד מוסא מוסטפא מוסא, שבחשבון הפייסבוק שלו מתנוססת תמונת אוהדת ללא אחר מא-סיסי.
לנוכח העובדה שהתוצאה בבחירות, שתוכרז באופן רשמי רק בתחילת מאי, היא ידועה מראש - אחוזי ההצבעה לא צפויים להיות גבוהים. זה, כנראה, יהיה האתגר הגדול באמת של א-סיסי - לשכנע את עשרות מיליוני המצרים להגיע בהמוניהם לקלפיות, כדי שהמנדט שיקבל יהיה משכנע.
להציל את הכלכלה ולהביס את הטרור בסיני
עם זאת, גם א-סיסי יודע שהמבחן הגדול שלו לא יהיה בבחירות, אלא ביום שאחרי. יש לא מעט אנשים במצרים, שאומרים בפירוש כי בזמן מובארק היה להם טוב יותר - מבחינה כלכלית, ואפילו מבחינת חירויות האזרח. אבל בניגוד למובארק, א-סיסי מודע לכך שארבע השנים הבאות הן הקרב על המורשת שלו כמנהיג.
המצרים מוטרדים בעיקר מהמצב הכלכלי (צילום: אי-פי)
הדבר שהכי מטריד את המצרים הוא המצב הכלכלי הגרוע במצרים, וא-סיסי יצטרך לעבוד קשה כדי לספק רמת חיים טובה יותר לאזרחי המדינה. אתגר נוסף הוא המלחמה בטרור, בעיקר בחצי האי סיני, שמשפיע ישירות על המצב הכלכלי - בייחוד על ענף התיירות שכל כך קריטי למצרים.
בנאומיו הכריזמטיים, במיוחד מול הצעירים, מרבה א-סיסי לבקש מהבוחרים להיות סבלניים ביחס למצב הלא פשוט במצרים. אבל כלל לא בטוח שהמצרים ימשיכו להיות סבלניים אחרי שא-סיסי ייבחר פעם נוספת.
בינתיים, הנשיא המצרי מנצל גם את העובדה שהצבא לצדו, וגם את העובדה שאין לו מחליף באופק בזירה הפוליטית. לא מן הנמנע שזאת לא תהיה הקדנציה האחרונה של הראיס והגנרל המצרי.