מה עומד מאחורי התקיפה הכימית בסוריה? פרשנות

מה עומד מאחורי התקיפה הכימית בסוריה? פרשנות
התקיפה הכימית המשמעותית ביותר בשנה האחרונה גרמה לרבים לתהות מדוע משטר אסד, שהישארותו כבר הפכה לעובדה מוגמרת, בחר להשתמש בנשק הקטלני הזה דווקא עכשיו. בינתיים, הרוסים ממשיכים לגבות את בן הברית בדמשק, והקהילה הבין-לאומית שלא ממש מצליחה לסייע לאזרחים חסרי הישע בסוריה - תצטרך לקבל החלטות קשות
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אזור התקיפה הכימית בדומא שבסוריה
צילום: צילום: אי-פי

התמונה המלאה של התקיפה הכימית המיוחסת למשטר אסד בעיר דומא שממזרח לדמשק - עוד לא לגמרי ברורה. בכלי התקשורת הערביים עדיין לא יישרו קו לגבי מספר הקורבנות, אך בהסתמך על הדיווחים השונים, נראה כי עשרות רבות של בני אדם נהרגו ועוד מאות נפצעו במה שנראה כתקיפה הכימית המשמעותית ביותר של המשטר זה שנה.

בשבוע שעבר חלפה בדיוק שנה מאז הטבח של משטר אסד באזור חאן שייחון שבצפון-מערב סוריה, שם נהרגו יותר מ-80 בני אדם. גם אז התמונות זעזעו את העולם, ובייחוד את נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהגיב בירי של טילי שיוט לעבר הבסיס ממנו יצאו מטוסי חיל האוויר הסורי לתקוף בגז סארין.

לפי דיווחי האופוזיציה, מאז אותה תקיפה עשה אסד שימוש נרחב בגז הכלור בתקיפותיו. זה קרה בייחוד באזור אל-רוטה שממזרח לדמשק, היכן שנמצאת דומא. אולם, בניגוד לשימוש בגזי עצבים אחרים, גז הכלור לא הביא לכמות נפגעים משמעותית כמו שראינו הלילה, ולא העיר את הקהילה הבין-לאומית מתרדמתה. זאת, חרף העובדה שהמשטר הסורי אמור היה להתפרק מהארסנל הכימי שלו במסגרת ההסכם בין ארצות הברית לרוסיה ב-2013, שנחתם אחרי הטבח הכימי המזוויע בפרברי דמשק באוגוסט של אותה השנה, בו נהרגו לפחות 1,500 בני אדם.

מבצע חסר פשרות נגד אחד ממעוזי המורדים האחרונים

אז מה נשתנה הלילה? ובכן, מאז חודש פברואר מנהל המשטר הסורי מבצע חסר פשרות באזור אל-ר'וטה שממזרח לדמשק, בגיבוי של רוסיה ובעלי הברית האחרים של אסד – איראן וחיזבאללה. מדובר באזור שנחשב לאחד המעוזים האחרונים של המורדים. לא פחות מ-1,500 בני אדם נהרגו במבצע הקטלני הזה - בירי מהאוויר ומהקרקע - עד שהגיעה דומא.

לוחמי חיזבאללה. נלחמים לצד אסד

בעיר שספגה אתמול את ההפצצה הכימית נמצא האגוז הקשה ביותר לפיצוח של פלגי המורדים - "צבא האסלאם", שלפי חלק מהדיווחים דווקא הספיק להתפנות מדומא בימים האחרונים. נדמה היה שהמשא ומתן בין הארגון לבין רוסיה, שמייצגת את המשטר, הצליח להביא לכניעתו – אך הסוף השבוע המגעים התפוצצו.

אם רוצים לנסות להבין את ההיגיון שמאחורי השימוש בנשק כימי אתמול, אפשר להעריך שהמשטר גמר אומר להכריע את הקרב באל-ר'וטה בכל מחיר - גם אם מדובר בתקיפה קטלנית במיוחד באמצעים לא קונבנציונאליים שתסב אבדות כבדות. לתיאוריה הזאת אפשר להוסיף גם את הביטחון הרב שצבר בחודשים האחרונים משטר אסד, שהישארותו הפכה לעובדה מוגמרת אפילו בקרב מי שמשוועים להסתלקותו - כמו נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, או יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. ברקע גם קולות היציאה של ארצות הברית מסוריה, שאולי אותתו לאסד כי אין ממש מי שיעצור אותו.

מוסקבה ודמשק הזהירו: המורדים יביימו תקיפה כימית

מנגד, יש שיתהו מדוע אסד בחר להשתמש דווקא עכשיו בנשק קטלני שכזה, שעשוי לגרור נגדו תגובה קשה של המערב וארצות הברית, בדומה למה שראינו אחרי הטבח הכימי באידליב. לשאלה הזאת אין ממש תשובה ברורה. אך אולי, ולא מן הנמנע כי מדובר ביוזמה מקומית ולא הנחיה מלמעלה.

פוטין ואסד. גיבוי רוסי

המשטר הסורי מיהר, כהרגלו, להכחיש את הדיווחים, וטען כי מדובר בשירת הברבור של המורדים באותו אזור. גם רוסיה הצטרפה לנראטיב של משטר אסד, בניסיון להשפיע את הקהילה הבין-לאומית, וכאן חשוב להזכיר שמוסקבה ודמשק הזהירו שתיהן מפני האפשרות שהמורדים יביימו תקיפה כימית באזור אל-רוטה.
עוד רב הנסתר על הגלוי בכל מה שקשור לתקיפה הלילה בדומא, אך לנוכח הדיווחים המרובים על שימוש בגזים רעילים ומספר ההרוגים המשמעותי - מדובר במבחן נוסף לקהילה הבין-לאומית, שעד כה לא הצליחה להושיע את אותם אזרחים חסרי ישע - ואלה עוד מילים עדינות.

הפופולריים