ד"ר מוטי חרץ, כירורג מבית החולים שיבא בתל השומר, יצא עם המשלחת הישראלית לגואטמלה לסייע בטיפול בנפגעים מהתפרצות הר הגעש פואגו. בריאיון היום (שני) לאסתי פרז בתכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב' הוא סיפר על הסיוע שהעניקה המשלחת ואמר כי "יש כפרים שלמים שנמחקו, זה נזק תרבותי-חברתי עצום שם".
"נוחתים מהמטוס ואתה חושב שתראה או תריח משהו, אבל הכול כרגיל. לא מריחים או רואים משהו", תיאר ד"ר חרץ. "באחד הימים כשהגענו לאחד מבתי החולים הקדמיים יותר, ממש התחלנו להריח את הריח החרוך. הרגשנו את הגירוי שיש בעיניים ובעור. האוויר מעוד עכור והכול מלא עשן, אבל הריאות של ההר לא מרשימה כמו שמדמיינים הר עם לבה נשפכת".
האזינו לריאיון המלא עם ד"ר מוטי חרץ:
חרץ הוסיף שההר עדיין מעשן ואתמול הייתה לו התפרצות נוספת. "ההר הזה פעיל כל הזמן, יש תמיד זרם לבה איטי שנשפך ממנו, התושבים מסתדרים עם זה", הסביר. "הפעם הלבה זרמה במהירות של מאות קמ"ש, משהו שלא קרה במשך עשרות שנים, וזה מה שהפתיע את התושבים".
"1.7 מיליון אנשים הושפעו מההתפרצות. הם גרים שם כל חייהם, אנשים כפריים שמעבדים את האדמה. מדובר באדמה עשירה מאוד בגלל ההר והתושבים מאוד קשורים לשם. אבל למרות ההתפרצות יש 75 משפחות שלא מוכנות להתפנות משם", אמר חרץ. "יש משפחות שלמות שנקברו מתחת ללבה ואין מי שידווח עליהם. באחד מבתי החולים שהיינו בהם רצה אלינו אישה נסערת, וניסתה להסביר שהיא מחפשת את אמה והאחיות שלה".
המשלחת בביקור בבית החולים
חרץ הוסיף דיבר על היחס עם הרופאים המקומיים וסיפר: "הם מאוד רצו לשתף פעולה, ולשמוע מה אפשר להוסיף לטיפול. עברנו מטופל מטופל ובדקנו אותם". הוא סיפר כי "בבית החולים הממשלתי שביקרנו בו התחלנו במחלקת ילדים. שכבו שם שלושה ילדים חבושים ,שלא יכולים ללכת לשום מקום, ולא היה אף אחד לידם. בהמשך ראינו את הפצועים המבוגרים ופגשנו את אמא שלהם. היא ידעה שהם שם אבל היא לא יכלה להגיע אליהם בגלל הפציעות שלה".
"מה שמיוחד היה להיחשף לכל כך הרבה אנשים ביחד, שמעבר לפציעות יש להם עצב בעיניים. הם שוכבים ומטרדים מהמשפחה והיקרים להם, שאינם נמצאים יותר", סיכם ד"ר חרץ. "הכוויות והכאב כבר לא מפריעים להם. מה שמפריע להם זה הרבה מעבר לזה. הם מספרים תוך כדי הטיפול על אמא שלהם, הטיפול לא מטריד אותם בכלל".
הר הגעש פואגו, המתנשא לגובה של 3,763 מטרים, התפרץ בשבוע שעבר וכיסה באפר את כל סביבתו, כשהוא מחרב צמחים, עצים, מכוניות ואנשים. עד כה נהרגו מההתפרצות 110 בני אדם וכ-200 מוגדרים כנעדרים. בעקבות ההתפרצות, שיחרר משרד החוץ הישראלי סיוע חירום ראשוני בסך עשרת אלפים דולר, המיועדים לרכישת תרופות, מזון ושמיכות.