חבר הכנסת לשעבר, הסופר וההיסטוריון פרופסור מיכאל בר זוהר התייחס הבוקר (שלישי) לפגישה ההיסטורית בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ למנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און. בר זוהר, שביקר בקוריאה הצפונית, אמר בריאיון לתוכנית קלמן-ליברמן בכאן רשת ב' כי "שינוי היחס כלפי ארצות הברית יכול להיות הימור גדול עבור קים, משום שהתערערות שטיפת המוח בקוריאה הצפונית יכולה להוביל לערעור השלטון הקומינסטי במדינה. אבל אם המנהיג יחליט על שינוי כזה, האזרחים ישתפו פעולה - כך הם מתנהלים".
האזינו לריאיון המלא עם פרופ' מיכאל בר זוהר בכאן רשת ב':
בר זוהר טען כי אין שום דרך להשוות בין החיים בישראל, או בכל מדינה מערבית אחרת, לבין החיים בקוריאה הצפונית: "מה שקורה שם שונה לחלוטין מהתפיסה שלנו. אי אפשר להסתובב שם חופשי, או שאסור או שאתה מלווה במדריך. אין להם אינטרנט, ובטלוויזיה וברדיו זה רק הערוצים המקומיים. אין שום קשר עם העולם החיצון.
"כשאתה מבקר שם אתה רואה רק מה שרוצים להראות לך. אתה לא רואה את מחנות העבודה ואת מתקני הגרעין. אבל אתה רואה את החיים בפיונגיאנג, וזו עיר מאוד מעניינת ומאוד יפה. כשאתה נתקל שם בפסלים של המנהיגים אתה חייב להשתחוות – אי אפשר להתחמק מזה. בנוסף, אסור לדבר עם התושבים, ולהם אסור לדבר אתך. האנשים שאתה בקשר אתם שם אלו רק המדריכים".
בר זוהר סיפר גם על השנאה העזה בקוריאה הצפונית כלפי ארצות הברית: "שוחחתי עם המדריך שליווה אותי והוא שאל אותי: 'נכון שארצות הברית רוצה לחסל את העולם?'. הוא סיפר לי על החיים שלו ואמר: 'אני חי בפיונגיאנג, את הדירה שלי קיבלתי מהמדינה, את הבגדים קיבלתי מהעבודה, את שירותי החינוך והרפואה אני מקבל בחינם – אז יש לי כל מה שאני צריך'".
פסגת טראמפ-קים | לאחר הפגישה ההיסטורית, שני המנהיגים חתמו על מסמך הבנות. טראמפ: "יצרנו קשר מיוחד"; קים: "החלטנו להשאיר את העבר מאחור" pic.twitter.com/7THBIGXMLv
— כאן חדשות (@kann_news) 12 ביוני 2018
בתום הפגישה ביניהם הלילה בסינגפור, קיימו טראמפ וקים מסיבת עיתונאים שבה חתמו לעיני המצלמות על מזכר הבנות משותף שפרטיו עדיין לא ברורים. לפי פרסום בסוכנות הידיעות AFP, שליט קוריאה הצפונית התחייב במסמך לפירוז מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. סעיפים נוספים נוגעים לייסוד מחדש של היחסים הדיפלומטיים בין ארצות הברית לקוריאה הצפונית, כמו גם הענקת "ערבויות ביטחוניות" מצד האמריקנים למדינה המסוגרת.
לאחר החתימה, טראמפ אמר במסיבת העיתונאים כי "אנו חותמים על מסמך חשוב מאוד ומקיף. הייתה מערכת יחסים טובה. אקיים מסיבת עיתונאים בעוד כשעתיים ונדון על כך. אנו גאים לחתום על המסמך".
מנגד, מנהיג קוריאה הצפונית אמר מצדו כי "הייתה לנו פגישה היסטורית והחלטנו להשאיר את העבר מאחור. אנו עומדים לחתום על מסמך היסטורי. העולם רואה שינוי גדול. אנו רוצה להודות לנשיא טראמפ על ארגון הפסגה".