"יפן נמצאת על סף חוסר יכולת למלא באופן ראוי את היעוד החברתי שלה" – כך הכריז השבוע ראש הממשלה פמיו קישידה בהתייחסו למצב הילודה בארצו. לטענת קישידה כעת זו ההזדמנות האחרונה לשפר באופן מיידי את מצב הילודה בטרם החברה היפנית תקרוס לתוך עצמה.
Build smarter robots, have more children, embrace immigration, and/or systemic euthanasia - these are some of the choices ALL countries (including the UK) with a #demographic #time-bomb will have to make in the future, not just Japan. Just like #logansrun https://t.co/ubnnhvTuSn
— Huw Ringer (@HuwRinger) January 24, 2023
בשנת 2022 ירדה הילודה ביפן לראשונה מאז תחילת המדידה מתחת ל-800 אלף ילדים. הדבר קרה שמונה שנים מוקדם יותר מהתחזית הממשלתית בנושא. על פי התחזיות אם קצב הילודה הנוכחי יימשך ירד מספר התושבים ביפן לקראת שנת 2060 מ-125 מיליון בני אדם ל-86 מיליון בלבד. כעת עומד הגיל הממוצע ביפן על 49 שנים – המקום השני בעולם אחרי מונאקו בה עומד הגיל הממוצע על 55.
מומחים מציינים כי הסיבות לילודה הנמוכה ביפן הם יוקר המחייה הגבוה, צפיפות רבה בערים היפניות וחוסר התחשבות באוכלוסייה עם ילדים קטנים. בנוסף מציינים המומחים כי צעירים רבים חיים במרחק רב מבני משפחתם – והם מתקשים להביא ילדים לעולם מתוך הבנה שאין מערכת תמיכה שתסייע להם בתהליך גידול הילדים. מומחים לכלכלה מציינים כי הירידה בילודה כבר מכה קשות במשק היפני – הצמיחה ירדה מ-4.9% בשנת 1990 ל-0.3% בלבד בשנת 2019. במקביל מדובר במגמה כללית בכל מדינות אסיה - כך למשל אוכלוסיית סין ירדה בשנה שעברה לראשונה מאז שנת 1971.
"אנחנו פשוט לא יכולים לחכות יותר, זה רגע האמת – סיכם ראש ממשלת יפן קישידה. הפתרון שהוא מציע כרגע הוא להכפיל את התקציב לתוכניות סיוע לאימהות צעירות ויצירת מנגנוני תמיכה ממשלתיים. השאלה היא האם זה יעזור?